Forbedringer i en andelsbolig

Hvad betyder forbedringer i en andelsbolig?

Forbedringer i en andelsbolig betyder, at andelsejeren har istandsat noget i den specifikke bolig. Fx sat nyt køkken op, renoveret badeværelset eller indbygget skabe. Forbedringerne i andelsboligen kan blive lagt oven i andelskronen – minus afskrivninger – så andelsboligen stiger i pris.

 

Hvad gælder som forbedringer?

Hvis alle andelsboliger i foreningen får altaner, så er der ikke tale om en forbedring. Den værdistigning som altanen giver, bliver nemlig indregnet i andelskronen. Hvis du maler din lejlighed eller sliber gulvene, er der heller ikke tale om forbedringer.

Renoverer du derimod stukken eller sætter nye fliser op på badeværelset, så gælder det som forbedringer i andelsboligen.

Læs også: Vurdering af andelsbolig

 

Forbedringerne skal være håndværksmæssigt forsvareligt

Det er sælgers ansvar, at forbedringerne i andelsboligen er håndværksmæssigt forsvarligt udført. Hvis det er vand- og elinstallationer, der er tale om, skal arbejdet udføres af en professionel. Du må gerne selv sætte køkkenskabe op eller lægge nyt gulv.

Før du kaster dig ud i forbedringer af andelsboligen, skal bestyrelsen i andelsforeningen godkende projektet. Du skal også huske at tjekke, hvilke byggetilladelser og andre dokumenter, der skal være på plads. Tag fat i andelsforeningens administrator, så du er sikker på, at du følgere alle reglerne i netop din andelsforening.

Læs også: Lån i andelsboligens friværdi

 

 

Forbedringer afskrives over årene

De forbedringer du laver i andelsboligen, falder i værdi hvert år. Hvis forbedringen har usædvanligt meget slid, kan de blive nedskrevet ekstra hurtigt. De fleste andelsforeninger følger Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentations (ABF) retningslinjer for, hvor meget forskellige forbedringer falder år efter år.

Når du sælger en andelsbolig, hvor der er lavet forbedringer, skal du have en vurderingsmand ud, som går andelsboligen igennem.

ABF bruger en afskrivningsmetode, hvor forbedringerne ikke bliver afskrevet med samme procentsats hvert år. Afskrivningerne er procentvis mindre de første år, og stiger i takt med at forbedringer bliver ældre.

Indhent tilbud på andelsboliglån

Fortæl os om dit behov og få personlige tilbud skræddersyet til din økonomi

Indhent tilbud