Andelsboliglån – tid til at tjekke renten

Artiklen er skrevet i juni 2014

 

Finanskrisen fik politikere og myndigheder til at kræve, at bankerne blev mere sikre, så de ikke igen skulle hjælpes af skatteyderne. Det har ført til krav om øget kapital i bankerne, en kapital der i høj grad kommer fra større indtjening, og dermed højere priser for kunderne.

Andelsbeviser kan ikke på samme måde som ejerboliger finansieres via realkreditinstitutterne. Folk med andelsboliglån blev derfor relativt hårdt ramt under finanskrisen, fordi bankerne hævede prisen på lån, mens renten for lån i ejerboliger faldt. Der var således en del historier i pressen om kunder der over en årrække havde oplevet en fordobling af renten på deres andelsboliglån fra f.eks. 5 % til 10 %.

Folk med ejerbolig fik derimod glæde af de faldende renter, fordi de havde finansieret deres ejerbolig med lån via et realkreditinstitut. Havde man et F1 lån, betalte man før finanskrisen ca. 5-6% i rente, bidrag og kursskæring, mens man nu betaler mellem 1 og 2 %.

I kølevandet på finanskrisen, har bankerne naturligvis gjort hvad de kunne for at fremtidssikre sig, og mange af dem er derfor kommet i en situation hvor de har rigeligt med penge at låne ud, men ikke så mange der er interesseret i at låne dem. Et udtryk for dette så man f.eks. da Jyske Bank annoncerede, at de nu vil låne penge ud til ejerboliger – i direkte konkurrence med realkreditinstitutterne.

 

Analyse af 1.000 tilbud på andelsboliglån

For at få gang i udlånet igen er mange banker også begyndt at fokusere på andelsboliglån og tilbyde renter, der matcher niveauet fra før finanskrisen. Dog er det sjældent, at bankerne af egen vilje kontakter de eksisterende kunder der har en uforholdsmæssig høj rente, for at sænke denne markant. Det er i høj grad op til kunderne selv at holde øje med markedet, og reagere, hvis der viser sig bedre og billigere alternativer.

Vi har analyseret de seneste 1.000 tilbud på andelsboliglån via den skift-bank service Mybanker tilbyder. Konklusionen er, at langt de fleste brugere har kunne få en lavere rente.

  • Renter på eksisterende andelsboliglån var i gennemsnit 6,49 %, mens renten på tilbudte andelsboliglån i gennemsnit har været på 5,18 %.
  • 20 % af brugerne kunne spare mere end 2,5 % point ved at skifte bank.
  • Halvdelen (500) af brugerne betalte mere end 6,35 % på deres eksisterende andelsboliglån, og det var kun 13 af disse 500 der ikke fik tilbudt en lavere rente fra en konkurrerende bank.

Med et andelsboliglån på 500.000 kroner, vil 2,5 % point mindre i rente betyde en månedlig besparelse på renterne på 750 kroner efter skat. Det er således betydelige penge der er tale om.

Det er derfor tid til at tjekke hvilken rente du betaler på dit andelsboliglån, og få et tilbud fra en konkurrerende bank.