Venteliste på andelsbolig

Hvad betyder venteliste på andelsbolig?

Venteliste på andelsbolig betyder, at andelsforeningen har en venteliste, du kan skrive dig op på. Derudover kan der være en intern venteliste, som skal have tilbudt andelsboligen, før den bliver sat til salg. Andre andelsboliger bruger ikke ventelister. Det er op til den enkelte forening, og det kommer an på, hvad der står i vedtægterne.

 

Venteliste på andelsbolig: Ekstern

Hvis du er interesseret i en andelsbolig i et bestemt område, kan du spørge andelsforeningen, om de har en venteliste, du kan komme på. I mange områder af Danmark er andelsboliger meget populære, og derfor foretrækker andelsejeren selv at sælge, så de slipper for salæret til ejendomsmægleren.

Sælger kontakter dem på ventelisten, før andelsboligen bliver slået op på dba.dk, Facebook eller sat til salg via en ejendomsmægler. Det øger dine chancer for at få lov at købe andelsboligen.

Læs også: Er andelsbolig en god investering?

Intern venteliste

Der er også andelsforeninger, hvor det er så svært at få foden inden for, at du skal kende en, der allerede bor i andelsforeningen. For at gøre dig forhåbning om, at få fingrene i sådan en andelsbolig, skal du på en intern venteliste. Når en andelsbolig bliver sat til salg, bliver beboerne i andelsforeningen først tilbudt at købe andelsboligen. Derefter kan bekendte af beboerne i mange tilfælde får muligheden for at købe andelsboligen. Derfor er det bare med at skrive dig på en intern venteliste, hvis du får muligheden.

I de meget populære andelsforeninger kan du blive nødt til at købe en af de mindre boliger bare for at komme på den interne venteliste til en af de attraktive boliger.

 

Anciennitet på ventelisten

Det er andelsforeningens vedtægter, der bestemmer, hvordan ventelisterne er sat sammen. Hvis der blive holdt øje med, hvem der har stået på ventelisten længst, er det den med mest anciennitet, der får tilbudt andelsboligen først. Derefter den med næstmest anciennitet osv.

 

Følg op på andelsboligens venteliste

Når du har skrevet dig op til en andelsbolig, er det en god ide at følge op løbende. Både så dit navn forbliver på listen, men også så bestyrelsen i andelsforeningen bliver mindet om, at der er en venteliste. Mange andelsforeninger bliver ikke drevet af en professionel bestyrelse, og hvis det ikke er skrevet ind i vedtægterne, at andelsboligerne skal tilbyde til dem på ventelisten, kan det hurtigt gå i glemmebogen.

Læs også: Finansiering af andelsbolig

Gebyrer for venteliste

Nogle andelsforeninger tager et gebyr for at være skrevet op på ventelisten. Størrelsen på gebyret svinger fra andelsforening til andelsforening.

 

Indhent tilbud på andelsboliglån

Fortæl os om dit behov og få personlige tilbud skræddersyet til din økonomi

Indhent tilbud