Finansiering af andelsbolig

Finansiering af andelsbolig

En andelsbolig bliver finansieret gennem et banklån – også kaldet andelsboliglån. Du skal selv lægge en udbetalingen på minimum 5 % af andelsboligens pris. Vær opmærksom på at de 5 % er en procentdel af både andelskronen og foreningens eventuelle gæld. Hvor mange penge du selv skal lægge, afhænger af, hvor god andelsforeningens økonomi er, og hvor meget gæld foreningen har.

 

Finansiering af andelsbolig gennem banken

Jo dårligere økonomi, og jo større gæld, jo større er bankens risiko, når de skal låne dig penge til at finansiere andelsboligen. Derfor kan du risikere, at banken kræver en større udbetaling end 5 %.

Derudover kræver banken, at du skal stille andelsboligen som sikkerhed for lånet. Det er altid en fordel at undersøge, hvilken bank der kan give dig de bedste vilkår, hvis du skal låne penge til at finansiere andelsboligen. Som du sammenligner priserne på varer i supermarkedet og elektronik i butikker, er det også en fordel at undersøge, hvad andre banker kan tilbyde og sammenligne tilbuddene.

Læs også: Lån i andelsboligens friværdi

Finansiering med fast eller variabel rente

Når du skal finansiere en andelsbolig, er det som udgangspunkt via et andelsboliglån med variabel rente. Nogle banker tilbyder en fast rente, men den seneste årrække er det de færreste banker der tilbyder denne type andelsboliglån.

Hvis du vælger fast rente, så ved du hvor meget, du kommer til at sidde for de næste mange år. Dine låneudgifter ligger nemlig helt fast. Vælger du derimod en variabel rente, kan dine renteudgifter stige eller falde i takt med renteudviklingen.

Om det er den faste eller variable rente, der er den rigtigt for dig, når du skal finansiere din andelsbolig, kommer helt an på din økonomiske situation. Hvis du kun lige har råd til at finansiere lånet med den rente, der er, når du optager lånet, så er det måske bedst at låse renten fast, så dine udgifter ikke stiger om nogle år.

Hvis du derimod ikke kommer til at miste din nattesøvn, hvis renten skulle stige en smule, så er det måske værd at vælge den variable rente, når du skal beslutte, hvordan du skal finansiere din andelsbolig. Den variable rente er nemlig ofte lavere end den faste rente. Men det kræver, at din økonomi kan holde til, at renten måske er steget, næste gang du skal refinansiere lånet.

Læs også: Finansiering via andelsboligkredit

Indhent tilbud på andelsboliglån

Fortæl os om dit behov og få personlige tilbud skræddersyet til din økonomi

Indhent tilbud