Undgå disse tre investeringsfejl

Undgå investeringsfejl

Det at investere kan både betyde at tjene og tabe penge. At se direkte på telefonen at du taber penge på dine investeringer er nyt for mange og det kan have en stor indvirkning på din psyke. Det er vigtigt, du gør dette klart for dig selv, inden du begynder at investere. Gør du ikke det, risikerer du at blive fanget ”som et rådyr i lyset fra bilen” – ude af stand til at reagere i tide.

 

Klassiske psykologiske fælder

Undersøgelser viser, at investorer har en tendens til at tage gevinster for hurtigt og tab for sent. Når du tjener penge på en investering, får du ubevidst lyst til at sælge og realisere gevinsten. Det er i princippet også OK, men hvis du ikke samtidig tager tab lige så hurtigt, kan du nemt ende med at tabe penge. 

Confirmation bias

”Confirmation Bias” er et udtryk for at søge eller fortolke oplysninger på en måde, som kommer en selv til gode. Du leder altså udelukkende efter oplysninger, som bekræfter din holdning/forudsigelse.

Rigtig mange har vanskeligt ved at realisere tab og meget nemt ved at overbevise sig selv om, at det der er faldet, vil stige igen, og at det derfor er en god ide at vente. Hvis du investerer aktivt, skal dine investeringer afspejle, hvordan du tror, det fremtidige investeringsmarked kommer til at se ud. Det må ikke være dine investeringer, der indirekte kommer til at styre, hvad du tror om investeringsmarkedet. Det er nemt at få en ”confirmation bias” omkring en aktie du allerede ejer, men vigtigt at du sætter dig ud over det, når du vurderer din portefølje.

 

For meget vægt på historiske afkast og for lidt på omkostninger

Hvis du ikke er klar til selv at styre dine investeringer, kan du betale andre for at gøre det. F.eks. ved at investere gennem investeringsforeninger eller selskaber, der forvalter penge professionelt. Mange vil naturligt gå efter en forening og/eller selskab, der tidligere har gjort det godt. Der er dog ingen garanti for at forvaltere, som har gjort det godt historisk, også gør det godt i fremtiden. Det kræver mange års observationer at konkludere at en forvalter konsekvent er bedre end markedet generelt.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at dårlige forvaltere har det med at forlade markedet. Hvis en investeringsforening/forvalter har gjort det dårligt i en årrække, vil de ofte lukke og forsvinde ud af markedet. Når du som ny investor skal vælge investeringsforening/forvalter, kigger du derfor på et ”skævt” billede af markedet.

Historisk har aktive forvaltere haft svært ved at slå markedet, når du samtidig tager højde for de omkostninger, der følger med aktive forvaltere. Omkostninger er ofte den største dræber for dine løbende afkast. Modsat historiske resultater, der kan være vanskelige at gentage, vil høje omkostninger dræne afkastet år efter år.

 

S&P 500 aktieindeks

”Standard & Poor’s 500”, også omtalt som ”S&P 500”, er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder. Bl.a. Amazon, Facebook, Netflix og Home Depot.

Forblændet af de gode historier

Medierne – både sociale og kommercielle – er fulde af historier om aktieinvesteringer, der stiger, og folk der tjener penge på det. Meget naturligt har alle en tendens til at fortælle de gode historier, men billedet er lidt mere nuanceret. Kigger du på det amerikanske aktieindeks S&P 500, var det frem til udgangen af juli steget med 2% i år. Men denne stigning er i høj grad drevet af 10 aktier.  Vægtet efter størrelse er disse 10 aktier steget 44% i gennemsnit, mens de resterende 490 aktier er faldet med 6,08%. Tilsammen, giver det et afkast på 2%. Du hører ikke så meget om de andre 490 aktier.

Når du begynder at investere, skal du derfor være meget bevidst omkring at holde dig objektiv omkring dine investeringsbeslutninger.


 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder