Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp

Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp

Det er blevet lettere at investere sine frie midler – men sværere at gennemskue omkostningerne ved det. Mybanker har sammenlignet priserne for at handle med syv af de mest populære investerings apps på markedet lige nu.

Skrevet af Ulrik Marschall

Den seneste tids fokus på de negative eller meget lave investeringsafkast i 2018, har rettet opmærksomheden mod omkostningerne ved at investere. Der er flere muligheder for at holde omkostningerne nede, men det er ikke altid lige let at gennemskue de forskellige priser.

 

Hvilken type investeringer ønsker du?

De forskellige apps tilbyder noget forskelligt. Derfor er det en god ide at finde ud af, hvordan man gerne vil investere, INDEN man vælger den app, som man vil bruge.

  • Ønsker man en professionel rådgiver skal håndtere investeringen (aktiv forvaltning)?
  • Ønsker man at investere i en markedsudvikling, og hvor investeringen ikke bliver justeret løbende (Passiv forvaltning)?
  • Ønsker man selv at stå for at udvælge og handle med sine investeringer (Aktiv forvaltning)?

Hvis man har fokus på omkostningerne, så afhænger de generelt af hvilken af ovenstående løsninger man er tilhænger af. Det koster ekstra at have en professionel rådgiver til løbende at tilpasse investeringen i forhold til rådgiverens forventninger til en markedsudvikling. Derimod er der ikke så mange omkostninger forbundet ved at investere i et indeks, der følger en markedsudvikling og hvor der ikke løbende bliver justeret på investeringen. Vælger man selv at stå for at udvælge og handle sine investeringer, vil der være handelsomkostninger forbundet med hver handel.

 

Hvor risikovillig er du?

De fleste personer investerer for at få så stort afkast som muligt. Jo mere risikovillig, man er, jo større er muligheden for at få et stort afkast. Men muligheden for at tabe på investeringen er også større. Derfor vælger nogle investorer at investere i et indeks, der følger en markedsudvikling og derfor kan forvente et afkast, der passer til udviklingen i det pågældende marked.

 

Passivt forvaltede investeringer er billigst

Mybanker har sammenlignet syv af de mest populære apps på det danske marked og undersøgt omkostningerne ved at bruge dem. Vi har kigget på Sparindex, Nora, NORD, Darwin, June, Nordnet og Saxo Investor.

I sammenligningen, har vi undersøgt omkostningerne ved at investere 100.000 kr. i investeringsforeninger gennem de forskellige apps og udregnet den laveste årlige pris for at bruge dem. Vi har antaget, at investeringen vokser 10% i løbet af et år, hvorfor omkostningerne er baseret på denne vækst. Hvor det har været muligt, har vi set på omkostningerne ved at investere i den samme investeringsfont, nemlig Danske Invest Indeks Small Cap. I de øvrige apps, har vi kigget på omkostningerne ved at investere i en fond, der er sammenlignelig.

 

Her er omkostningerne ved at bruge de forskellige apps

App Årlig omkostning ved
investering af 100.000 kr
Kommentar
Saxo Investor 540 kr Passivt forvaltet
Nordnet 540 kr Passivt forvaltet
SparIndex 793 kr Passivt forvaltet
Nora 814 kr Delvist aktivt forvaltet
NORD.Investments 825 kr Passivt forvaltet
Darwin 869 kr Delvis aktivt forvaltet
June 968 kr Delvist aktivt forvaltet

Analysen er lavet i januar/februar 2019 ud for nogle fælles antagelser om at man har en tidshorisont på 7 år og ikke handler i denne periode. Priserne er udregnet på baggrund af de oplysninger selskaberne oplyser på deres hjemmesider eller via direkte kontakt til Mybanker.

 

Vær opmærksom på beskatningen af afkastet

Når man kaster sig ud i at investere, skal man være opmærksom på hvordan de forskellige investeringer bliver beskattet. Som reglerne er nu, bliver afkast fra f.eks. EFT’er beskattet som kapitalindkomst og efter lagerprincippet.

 

Skab et hurtigt overblik over de forskellige apps

Vi har samlet svar på nogle af de mest relevante spørgsmål i forhold til hvilken app, der passer til hvilken type investeringer:

 

Saxo
Investor
Nordnet Sparindex Nora NORD
Investments
Darwin June
Hvis du selv vil udvælge
og handle enkelte aktier
X X
Hvis du vil investere i udenlandske
fonde udenom danske banker
X X
Hvis din investering blot
skal følge en markedsudvikling
(dvs. en passiv tilgang)
Muligt Muligt X X
Hvis du vil have, at du
bliver beskattet med lagerskat
X X X
Hvis du vil have, at du bliver
beskattet med realitionsskat
X X X X
Hvis du vil have, at dine
investeringer er etisk screenet
X X X X
Hvis der ønskes en uvildig
investeringsportal
X X X
Kan depotet gå ind under
aktiesparekontoen**
X*

*= Muligt

**= ETF’ere kan ikke indgå, men det er muligt ved køb af aktier

 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.
Nyhedsbrevet er gratis og kan afmeldes til enhver tid.

 
 

Ønsker du at investere dine penge?

Få en oversigt over udbydere af investeringsprodukter og se dine muligheder for at investere.

Find oversigten her

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

Læs artiklen
Investeringsforeninger i et lavrentemiljø
Rente 28. februar 2014 Renten er løbet fra investeringsforeninger med korte obligationer