Tjek forskudsopgørelsen: Har du det rette rentefradrag?

Tjek forskudsopgørelsen: Har du det rette rentefradrag i skatten?

Mange tusinde danskere har benyttet det historisk lave renteniveau, til at få omlagt deres lån i løbet af 2019. Dermed har renteomkostningerne sandsynligvis også ændret sig, og dermed også størrelsen af rentefradraget.

 

Tjek forskudsopgørelsen der sendes ud i november

Hvert år i november udsendes den årlige forskudsregistrering, der er SKATs gæt på din indkomst og skattebetaling for næste år. Tallene i forskudsregistreringen for 2021, bygger på data fra selvangivelsen for 2019, kombineret med evt. rettelser til forskudsopgørelsen for 2020, som du selv har foretaget.

Så hvis du vil undgå, at der dumper et krav om indbetaling af restskat ind i e-boks, bør du selv tjekke om oplysningerne er korrekte i forskudsopgørelsen. Det gælder både løn, renter og øvrige fradrag.

 

Rentefradrag – hvad er det og hvad betyder det for din økonomi?

Med de faldende renter de seneste år, vil du typisk betale mindre i rente i 2020, hvis du for nyligt enten:

  • har fået refinansieret dit realkreditlån med variabel rente (Flekslån),
  • har konverteret et fastforrentet lån til lavere rente, eller
  • har fået lavere rente på dine banklån, f.eks. fordi du har skiftet bank.

 

Du vil også have lavere renteudgifter, hvis du afdrager på dine lån, men effekten er normalt mindre.

 

Rentefradrag - hvad er det og hvad betyder det for din økonomi?

 

Stigende renteomkostninger giver højere lønudbetaling

Omvendt gælder det også, at hvis du har købt ny bolig i løbet af året, er det muligt, at dine renteudgifter er steget. Dermed er det også muligt, at du får et større fradrag, og altså også mere udbetalt i løn, hvis forskudsopgørelsen er udfyldt korrekt.

Det er derfor en god ide at tjekke, om det SKAT tror, du har i renteudgifter i 2020, også passer med det, der står, du skal betale i de dokumenter, som du har modtaget fra banken i forbindelse med omlægningen eller etableringen af lånet.

 

Større skattefradrag i ’gamle dage’

Hvis du har under 50.000 kr. i årlige renteudgifter (100.000 kr. for ægtepar), er fradragsværdien ca. 33 %. Det betyder, at for hver gang du betaler 100 kr. i renteudgifter, skal du betale 33 kr. mindre i skat. Det kan lyde af meget, at SKAT betaler en tredjedel af dine renter, men historisk er det lavt.

Siden begyndelsen af 1980’erne er værdien af rentefradraget faldet næsten hver gang der er blevet ændret i personbeskatningen. For ca. 40 år siden var værdien af rentefradraget 73%, så det kan godt være at renten var 20%, men efter skat var den reelt kun 5% (skat betalte reelt ca. 3/4 af renteudgiften). Dengang var lønstigninger og inflation også markant højere end i dag. Når ’ældre’ personer i dag fortæller om de høje renter, de betalte da de var unge, skal det tages med en gran salt.

 

 

Har du den bedste bank til dine behov?

Gør som mange andre danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Skift bank i dag