SU: Tjent for meget? Sådan undgår du tilbagebetalings-smæk

Når du er på SU og samtidig arbejder ved siden af studierne, er det vigtigt, at du kender fribeløbet. Fribeløbet angiver nemlig, hvor meget du må tjene om året samtidig med, at du modtager SU. Beløbet gælder per kalenderår og i 2016 ligger det på 143.064 kroner, hvis du er studerende på en videregående uddannelse. Har du tjent mere end 143.064 kroner per 31.12.2016, skal du betale SU tilbage til staten svarende til det beløb, du har tjent ud over fribeløbet.

 

Sidste chance for at framelde en måneds SU

Hvis du allerede nu kan se, at du har tjent for meget, er det værd at overveje at framelde SU’en i december måned. Fristen for fravalg er den 15., så skynd dig at få tjekket om du har tjent for meget. Det kan i sidste ende spare dig for megen ærgrelse, hvis du kan undgå at betale mange tusinde kroner tilbage i det nye år.

 

Påbegynd pensionsopsparingen allerede nu

Alternativt kan du spørge din arbejdsgiver om oprettelse af en arbejdsgiveradministreret pensionsordning med såkaldt bortseelsesret jf. pensionsbeskatningslovens § 19. Indbetalinger til en sådan ordning er nemlig ikke omfattet af fribeløbet, og bortseelsesretten gælder både egen og arbejdsgivers andel. Husk, at du skal betale skat af de indbetalinger, du laver på din pensionsopsparing.

 

Prøv regnemaskinen

På SU.dk kan du finde dit fribeløb via regnemaskinen, som kan bruges af såvel studerende på ungdomsuddannelser som studerende på videregående uddannelser. Hvis du kan se at du uanset hvad kommer til at tjene for meget i år, og skal tilbagetale SU en gang i det nye år, så husk at sætte lidt penge til side til det.

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing. Sammenlign bankers renter på opsparing her – gratis.

Sammenlign opsparing her