Samlelån og andre lån – få styr på låntyperne

Samlelån og andre lån – få styr på lånetyperne

På nettet finder man hurtigt information om billån, boliglån, andelsboliglån, boligkredit, bådlån, mc-lån, forbrugslån, samlelån, privatlån, ferielån osv.

Men reelt findes der to typer lån:

  • De lån, hvor man stiller sikkerhed i noget, såsom hus, bil, motorcykel, båd, andelsbolig eller andet ”løsøre”
  • De lån, hvor man ikke stiller sikkerhed for lånet.

 

At stille sikkerhed for lånet vil sige, at långiver kan gøre udlæg i eller tvangssælge det, der er stillet til sikkerhed, såfremt man ikke betaler sit lån som aftalt.

Hvis man f.eks. ikke betaler sit boliglån til tiden, kan banken tvangssælge ens bolig, og på den måde få sine penge tilbage.

 

Andelsboliglån kan godt bruges til forbrug

Lån, hvor der er stillet sikkerhed, er typisk navngivet efter det der stilles sikkerhed i, f.eks. billån. Men der er ikke noget lovkrav om, at pengene fra lånet skal bruges til at finansiere det, der stilles som sikkerhed. Hvis du allerede har en andelsbolig, er der i princippet ikke noget i vejen for at du kan få et andelsboliglån og bruge pengene til en meget dyr cykel, en rejse, et bryllup eller noget andet.

 

Tjek, hvor du kan få de billigste andelsboliglån

 

Lån uden sikkerhed er forbrugslån

Lån, hvor der ikke stilles sikkerhed, betegnes ofte som ’forbrugslån’, og de er i princippet alle sammen ens, forstået på den måde, at du hæfter personligt for gælden overfor långiver, men långiver har ikke direkte sikkerhed i nogle af dine ejendele. Der er derfor ikke nogen grund til at kalde dem privatlån, samlelån, ferielån eller andet. De mange navne kommer frem fordi de forskellige långivere ønsker at skille sig ud fra mængden, og for at sikre sig at deres lån kommer øverst, når man søger på f.eks. ’ferielån’ på nettet.

 

Kan ofte betale sig at samle forbrugslånene

Hvis du allerede har forskellige lån (der reelt alle er forbrugslån), kan det være en fordel at se, om du kan samle dine lån ét sted, så du har en samlet månedlig betaling. Måske kan der spares gebyrer, og måske kan du også få en løbetid på det nye lån, der gør de førstkomne betalinger lidt mindre, end hvis du har flere lån med forskellig løbetid.

I dag kan man flere steder låne op til 300.000 kr. uden sikkerhed, og til en ÅOP helt nede på ca. 4,5%. Et sådant lån kræver en god kreditværdighed. Men mindre end 300.000 kr. og lidt mere end 6% i ÅOP kan sagtens være en besparelse, hvis du f.eks. har lån fra kontokort.

 

Tjek omkostningerne

Inden du begynder at se efter et nyt, samlet lån skal du begynde med at se på, hvilken rente og omkostninger du betaler på de lån, du har. Der findes butikker, der tilbyder rente- og gebyrfri finansiering, og denne type lån er ikke en god ide at samle. Der er samtidig kontokort-lignende lån, der koster 15-30% i rente og her er der penge at spare.

 

Du kan se her hvilke muligheder, der er for lån uden sikkerhed (forbrugslån).

 

De forskellige udbydere benytter forskellige kriterier for kreditvurdering. Det er derfor altid en god ide at spørge flere steder. Husk at se på ÅOP for de forskellige tilbud, så du ikke bliver ’narret’ af et lån med lav rente, men med høje omkostninger. Læs mere her.