Sådan rammes ældre af nye låneregler

Sådan rammes ældre af nye låneregler

Lånereglerne begrænser boligejerne i at vælge visse låntyper, hvis de gældsætter sig med mere end 4 gange husstandens indkomst, og belåningen er på mere end 60 procent af boligværdien.

Indtil 1. januar 2018 var det helt ok for realkreditinstitutter at tilbyde alle typer realkreditlån til såvel unge som ældre, der med en høj gæld eller relativ lav indkomst ville købe bolig eller tage lån i friværdien.

Men nye regler satte en stopper for nogle af de lån, som politikerne har vurderet er for risikofyldte.

Nu gælder det, at danskere, som gældsætter sig med mere end 4 gange husstandens indkomst og belåner boligens værdi med mere end 60 procent ikke længere optage Flekslån uden afdrag. Ligeledes vil det heller ikke være muligt at optage Flekslån med afdrag, hvis rentetilpasningen sker hvert 4. år eller oftere.

Du kan læse mere om de nye låneregler her.

 

Låneregler bekymrer mange ældre mennesker

De nye låneregler har givet anledning til bekymring hos en del ældre mennesker. I praksis er der dog ikke så meget, der har ændret sig for de ældre. Det siger Nete Sørensen, der er Head of Partnerships hos Mybanker:

”Jeg synes ikke, reglerne rammer de ældre så meget mere, end Finanstilsynets anbefalinger til kreditgivning gjorde i forvejen,” siger hun.

”Det nye er, at der nu er lovgivet på området. Før de nye låneregler kom, har de ældre skulle opnå almindelig kreditgodkendelse i banken eller hos realkreditinstituttet – og Finanstilsynet har i lang tid anbefalet bankerne og realkreditinstitutterne ikke at yde lån til ældre, der gældsætter sig med mere end 4 gange husstandens indkomst og belåner deres ejendom med mere end 60 procent.”

Reglerne er dermed blot en manifestation af de anbefalinger, som de fleste lånudbydere allerede følger.

Planlæg din pension i god tid.

 

Kan pensionister låne penge?

Lånereglerne kan for nogle pensionister betyde, at de får færre typer af lån at vælge imellem. Det gælder især dem, der ikke har betalt nok ned på gælden i deres bolig, eller som ikke har indbetalt nok til pension. Derudover skal for eksempel afdragsfrie lån til pensionister ligge indenfor 60 procent af det beløb, de er godkendt til at låne. Afdragsfrie lån til pensionister vil typisk have et maksimalt beløb på 2 gange den årlige husstandsindkomst.

Tidligere kunne alderspension, frie midler og lignende indgå i en kreditvurdering af ældre, der ønsker sig et lån, men nu kan banken eller realkreditinstituttet ikke på samme måde kreditgodkende ud fra en samlet vurdering af økonomien. Nu får nogle af de ældre afslag på forhånd på grund af de nye regler.

”Lånereglerne rammer blandt andet de ældre, som ikke har betalt nok ned på gælden i deres hus eller har brugt af friværdien til at foretage et forældrekøb. Hvis de samtidig ikke har indbetalt nok til pension og på deres ældre dage gerne vil låne penge til at nyde livet og fortsat have råd til biler og rejser, så vil mange af dem opleve, at de får færre typer lån at vælge mellem,” siger Nete Sørensen og fortsætter:

”Reglerne indskrænker mulighederne i de tilfælde, hvor banken eller realkreditinstituttet hidtil har ment, det var forsvarligt at låne penge til dem, der med sikkerhed kunne betale tilbage. Den form for vurderinger i de konkrete situationer er nu ikke længere mulig.”

Pensionist uden fast ejendom? Læs mere om dine muligheder her. 

 

Undersøg dine lånemuligheder

Hvis du som pensionist bliver ramt af de nye regler, eller er i tvivl om, hvorvidt reglerne gælder for dig, anbefaler Nete Sørensen, at du tager en snak med en eller flere banker/realkreditinstitutter om, hvilke lånemuligheder du har.

”Det er altid en bank eller et realkreditinstitut, som skal godkende låntageren til de ønskede lån. Derfor kan det give god mening at starte der. Det kan også anbefales, at man får sin ejendom vurderet, da de nye låneregler kun har betydning for dine valgmuligheder, hvad angår låntype, hvis dine nuværende eller fremtidige lån i ejendommen udgør mere end 60 procent af din ejendoms værdi,” siger hun, og slutter med at tilføje, at de banker og/eller realkreditinstitutter, som man vælger at gå i dialog med kan, i forbindelse med lånegodkendelsen, hjælpe med at udpege en vurderingsmand, som kan foretage en vurdering af ejendommen.

Med Mybanker kan du nemt og hurtigt få op til 3 uforpligtende tilbud på realkreditlån.

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing