Lav en portefølje med investeringsforeninger

Lav en portefølje med investeringsforeninger

Det er svært at forudsige, hvilken der er den bedste investeringsforening i 2017. Det er dog nemt at se, hvor du kan spare penge på omkostninger til foreningerne ved selv at stå for de mest simple investeringer i obligationer. Besparelser på omkostninger er det samme som højere afkast.

Skrevet af Redaktionen

Artiklen er opdateret september 2017

Hvilken investeringsforening skal jeg vælge? Det er ikke noget helt nemt spørgsmål at besvare, men her er en række velmente tips til vigtige overvejelser, inden du vælger forening.

Først og fremmest er det vigtigt altid at se sig grundigt for, når banken tilbyder investeringsforeninger – omkostningerne følger ikke nødvendigvis med risikoen og afkastet.

Hvis du har brug for hjælp til at vurdere foreningerne, kan du hyre en uvildig investeringsrådgiver.

 

Værd at overveje for ikke-investeringskyndige

Med investeringsforeninger får du mulighed for at få professionelle til at foretage dine investeringer for dig. Porteføljemanagerne i foreningerne kan hjælpe med at sikre dig en høj grad af spredning i dine investeringer, hvilket sænker risikoen for pludselige, store tab. Især ved investering i komplicerede og/eller risikofyldte aktiver, er det vigtigt med en risikospredning i sine investeringer.

Til gengæld koster det så en portion penge at få andre til at forvalte din investeringsportefølje, så som med så meget andet, er det derfor vigtigt at se på, hvad du betaler for, og hvad du får, når du investerer gennem en forening.

Hvis du ikke har nogen videre idé eller interesse i aktier – eller hvis du investerer mindre beløb – er det jo dejligt at kunne få del i stigningerne i markedet, uden at omkostningerne spiser en urimelig del af afkastet.

I denne artikel har vi brugt Nordea Invest som eksempel på en investeringsforening, men pointerne gælder på samme måde for andre bankers investeringsforeninger.

Har du en større pulje frie midler, kan du overveje at indgå en private banking-aftale, hvor du kan opnå skræddersyede investeringsløsninger – husk dog at holde godt øje med omkostningerne.

 

Aktier eller obligationer

Hvis man f.eks. ser på Nordea Invest Aktier, hvor der kun er aktier i porteføljen, er værdien på tre år steget med 33,5 procent, og det koster 1,55 procent om året i ÅOP at være med i den klub.

Men det er langt fra risikofrit at investere i aktier.

Ser man i stedet på Nordea Invest Korte obligationer, er den største investering i en 1 procent realkreditobligation med udløb i 2021. Renten på denne obligation er for tiden negativ, og for det betaler man 0,42 procent i ÅOP. Det er selvfølgelig ikke attraktivt at betale for en negativ rente. Derfor kan du overveje at flytte dine penge over på en konto med markedets højeste indlånsrente, eller se dig om efter investeringsalternativer til Nordea korte obligationer.

 

Lav en portefølje med investeringsforeninger

Hvis du ønsker at skrue ned for risikoen ved aktierne, men samtidig have en chance for at være med, når kurserne stiger, kan du overveje at fordele din investeringer mellem aktier og obligationer. Det kan f.eks. være i Nordea Basis 3, hvor fordelingen er 50/50 mellem aktier og obligationer.

I Nordea Basis 3 er ÅOP 1,44 procent, hvilket er lidt billigere end de 1,55 procent i Nordea Invest Aktier, men markant højere end for Nordea Invest korte obligationer og Nordea Invest Lange obligationer, der koster 0,63 procent i ÅOP. Hvis du selv sammensætter en slags basisforening af to eller tre andre Nordea investeringsforeninger, er der en del omkostninger at spare.

Blandt de ti største investeringer i Nordea Basis 3, er der nemlig obligationer, som også er blandt de 10 største investeringer i Nordea Invest Korte obligationer (1% realkredit 2021) og i Nordea Invest Lange obligationer (2% realkredit 2047).

Hvis du selv placerer den del af dine investeringer, der skal i korte obligationer, i en bank, sparer du dermed en del penge til administrering af dine investeringer. Kombiner eventuelt med andre Nordea investeringsforeninger, som du så kan betale for at administrere den mere vanskelige del af din portefølje.

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing. Sammenlign bankers renter på opsparing her – gratis.

Sammenlign opsparingskonti her

Om forfatteren Redaktionen

Energiforbedringer kan give billigere lån

Læs artiklen
Energiforbedringer kan give billigere lån klimalån
Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier 22. januar 2018 Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier 8. maj 2017 Investeringsforeninger i et lavrentemiljø Nyt om renter Oktober 2016 26. oktober 2016 Nyt om renter – Oktober 2016