Tjek omkostningerne på din investering

Lav en portefølje med investeringsforeninger

Det er svært at forudsige, hvilken der er den bedste investeringsforening. Det er dog nemt at se, hvor du kan spare penge på omkostninger til foreningerne ved selv at stå for de mest simple investeringer i obligationer. Besparelser på omkostninger er det samme som højere afkast.

Skrevet af Redaktionen

 

Hvilken investeringsforening skal jeg vælge? Det er ikke noget helt nemt spørgsmål at besvare, men her er en række velmente tips til vigtige overvejelser, inden du vælger forening.

Først og fremmest er det altid vigtigt, at se sig grundigt for, når banken tilbyder investeringsforeninger – omkostningerne følger ikke nødvendigvis med risikoen og afkastet.

Hvis du har brug for hjælp til at vurdere foreningerne, kan du hyre en uvildig investeringsrådgiver.

 

Værd at overveje for ikke-investeringskyndige

Med investeringsforeninger får du mulighed for at få professionelle til at foretage dine investeringer for dig. Porteføljemanagerne i foreningerne kan hjælpe med at sikre dig en høj grad af spredning i dine investeringer, hvilket sænker risikoen for pludselige, store tab. Især ved investering i komplicerede og/eller risikofyldte aktiver, er det vigtigt med en risikospredning i sine investeringer.

Til gengæld koster det så en portion penge, at få andre til at forvalte din investeringsportefølje. Det er derfor vigtigt at se på, hvad du betaler for, og hvad du får, når du investerer gennem en forening.

Hvis du ikke har nogen videre idé eller interesse i aktier – eller hvis du investerer mindre beløb – er det jo dejligt, at kunne få del i stigningerne i markedet, uden at omkostningerne spiser en urimelig del af afkastet.

I denne artikel har vi brugt et tænkt eksempel på en investeringsforening, og pointerne er generelle for andre investeringsforeninger.

Har du en større pulje frie midler, kan du overveje at indgå en private banking-aftale, hvor du kan opnå skræddersyede investeringsløsninger – husk dog at holde godt øje med omkostningerne.

 

Aktier eller obligationer

Aktier vil ofte give det bedste afkast, men de indholder også den største risiko. Så hvis man kigger på en investeringsforening, der kun indeholder aktier i porteføljen, findes der eksempler, hvor værdien af dem er steget meget i de seneste år. Her kan ÅOP være omkring 1,5%, hvilket kan være OK hvis afkastet er tilpas højt. Udfordringen er at det langt fra er risikofrit at investere i aktier.

Kigger man i stedet på investeringsforeninger, der fokuserer på obligationer, er det svært at finde eksempler, der giver en positiv rente for tiden, og selvom ÅOP er lavere end på investeringsforeningen, der bestod af aktier, er der ikke meget ved at betale for at få et negativt afkast. Derfor kan du overveje at flytte dine penge over på en konto med positiv indlånsrente.

 

Lav en portefølje med investeringsforeninger

Hvis du ønsker at skrue ned for risikoen ved aktierne, men samtidig have en chance for at være med, når kurserne stiger, kan du overveje at fordele din investeringer mellem aktier og obligationer.

Hvis du selv placerer den del af dine investeringer, der skal i korte obligationer, i en bank, sparer du dermed en del penge til administration af dine investeringer. Kombiner eventuelt med andre investeringsforeninger, som du så kan betale for at administrere den mere vanskelige del af din portefølje.

Det vigtige er at omkostningerne til administration ikke overstiger afkastet, så det skal du holde øje med.

 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder

Om forfatteren Redaktionen

Kortsigtet spekulation (Daytrading) – et muligt supplement til din indkomst

Læs artiklen
aktiesparekonto op til 100.000 kr hos Mybanker 9. juni 2020 Nu kan du indsætte dobbelt så mange penge på din aktiesparekonto 12. maj 2020 Hvad er den bedste investering over tid? 14. februar 2020 Vælg den rigtige investeringsstrategi