Konkurser giver værdiløse aktier og garantbeviser

udgivet: 04. maj 2006
, sidst redigeret: 05. december 2016
Konkurser giver værdiløse aktier og garantbeviser
Dine aktier eller garantbeviser taber værdien, hvis pengeinstituttet, du har købt dem af, går konkurs eller i betalingsstandsning.

Du kan ofte opnå særlige rente- eller gebyrfordele i et pengeinstitut, hvis du køber dets aktier eller garantbeviser, men går pengeinstituttet konkurs eller i betalingsstandsning, vil der være risiko for, at du mister det indbetalte kapitalbeløb.

Grunden til dette er, at et pengeinstituts aktier eller garantbeviser, den såkaldte ”ansvarlige indskudskapital”, står tilbage for andre kreditorer. Derudover er pengeinstituttets aktier og garantbeviser ikke dækket af Garantifonden for Indskydere og Investorer, og derfor er du ikke beskyttet af denne, hvis uheldet er ude.

Pengeinstituttet skal advare dig om risikoen

Risikoen for et eventuelt tab skal dog ikke afholde dig fra et fremtidigt køb af aktier eller garantbeviser. Når pengeinstituttet udbyder egen udstedt ansvarlig indskudskapital, er det nemlig på samme tid forpligtet til at oplyse dig om den ansvarlige indskudskapitals retsstilling, og at denne ikke er dækket af Garantifonden for Indskydere og Investorer.

Desuden har pengeinstituttet pligt til at rådgive dig udførligt ved investeringer, der indebærer en særlig risiko, f.eks. aktiekøb. Rådgivningen forbereder dig på fremtiden, idet den bl.a. har til formål at undersøge, om du kan bære et eventuelt tab, hvis investeringen går galt. 

sidst redigeret: 05. december 2016