Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

I en verden hvor renter på opsparingskonti, obligationer og så videre er nul, tæt på nul eller sågar under nul, hvor kan man så sikkert placere sine penge, hvis man er så heldig at have nogen tilovers fra arv, salg af bil eller for eksempel en lottogevinst?

Skrevet af Redaktionen

Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

Ideen med at investere gennem investeringsforeninger er tresidet:

 

  1. Man kan sprede sin risiko ved at få en lille andel af hver af investeringsforeningens investeringer.
  2. Man kan få investeringerne foretaget af eksperter og dermed slippe for selv at bekymre sig om noget, man måske ikke har interesse i og/eller forstand på.
  3. Man kan investere sammen med andre og dermed opnå stordriftsfordele.

 

Det med stordriftsfordele har der været skrevet en del om i pressen de seneste år. En del undersøgelser tyder på, at det ikke bliver billigere for den enkelte investor, selvom antallet af investorer i en investeringsforening stiger.

 

 

Spredning er redning 

At sprede sin risiko er utrolig vigtigt, specielt hvis risikoen på hver enkelt investering er mærkbar. Det er således en rigtig god idé at sprede risikoen på investeringer i for eksempel aktier, hvor man ved selv at investere ellers kan blive eksponeret på kun få aktier. Med kun få aktier kan en negativ begivenhed for en enkelt aktie blive dyr, hvis man tilfældigvis ejer den pågældende aktie, når den negative begivenhed indtræffer.

 

Professionel rådgivning eller ej 

Om det er en god ide at betale en ekspert for at vælge sine investeringer, afhænger af, om vedkommende kan gøre en forskel. Hvis alle de investeringsvalg, der kan foretages, reelt er de samme, bliver de jo ikke bedre af at betale en ekspert for at foretage dem.

 

Investering i obligationer 

Når det gælder investering i obligationer og lignende, har den meget lave rente, vi har for tiden, betydet, at forskellen i renten mellem forskellige investeringsalternativer er blevet ”presset sammen”, og nu er meget mindre, end da renten var fem procent. Den mindre forskel mellem de forskellige alternativer betyder også, at det er vanskeligere for eksperterne at tilføre værdi ved at finde de bedste obligationer.

 

Princippet er lidt det samme som på markedet for mælk. Hvis konkurrencen er stor og prisforskellene små, er der ikke meget vundet ved at bruge tid og kræfter på at finde det sted der sælger den billigste mælk, sammenlignet med blot at købe et tilfældigt sted.

 

Eksempel

For at illustrere problematikken kan vi f.eks. se på Investeringsforeningen Nordea Invest korte obligationer. Den største investering på ca. 9% af formuen er i en Flexlånsobligation med 4 års løbetid fra Realkredit Danmark der løber til år 2022. Den effektive rente på denne obligation er 0,2% i rente. Hvis renten stiger fra 0,2 til 0,7% i rente vil obligationen tabe ca. 2% i værdi, og hvis renten falder fra 0,2 til minus 0,3% vil obligationen stige ca. 2% i værdi. Den løbende omkostning ved at investere i Nordea Invest korte obligationer er ca. 0,3% om året. Hvis renten er uændret vil obligationen stige ca. 0,6% i løbet af det næste år fordi løbetiden bliver kortere, og fordi den effektive rente på obligationer med 3 års løbetid er ca. 0%.

 

Man betaler således 0,3 procent i omkostninger for at få sine penge investeret i en obligation, der betaler 0,2 procent i rente. Man kan være heldig at få lidt mere, hvis renten generelt er uændret eller falder, men hvis renten stiger, kan man omvendt tabe på at eje obligationen. Fordi den lave rente betyder, at alle leder efter ”samme” afkast, kan man ikke, blot fordi man er ekspert, finde obligationer, der ligner denne, men som betaler 0,3 procent mere i rente, og hvor merafkastet dermed kan ”aflønne” eksperten. Til sammenligning kan man placere penge med en måneds binding i Santander bank til 0,9 procent i rente, og der er ikke nogen løbende omkostninger. Holder man sit indskud indenfor indskudsgarantien på 745.000 kroner, er indskuddet garanteret af staten.

 

Markedskundskab kan gøre forskellen 

Det er således ganske nemt selv at placere sine penge til et løbende afkast der er højere og/eller med mindre risiko end den største investering i Nordea Invest korte obligationer, men det skal retfærdigvis siges at Nordea Invest korte obligationer også har investeringer i obligationer det kræver noget mere markedskendskab at investere i. Det gælder f.eks. den sjette største investering (ca. 4,5% af investeringerne) der er placeret i en 3% realkreditobligation med udløb i 2044. Renten på tilsvarende nye realkreditobligationer er for tiden lidt over 2%, og kursen er derfor over 100.

 

De fleste låntagere med lån i denne 3% obligation vil med fordel kunne overveje at omlægge sit lån til en lavere rente. Sker det vil 3% obligationer blive indfriet til kurs 100 og investor vil tabe penge. En investering i 3% obligationen er derfor et ”væddemål” om hvor mange låntagere der omlægger deres lån og dermed indfrir obligationerne til kurs 100.

Eksperter med viden og systemer er ”alt andet lige” bedre til den slags væddemål.

 

Hold øje med omkostningerne 

For at finde en realkreditobligation med en effektiv rente over en procent skal løbetiden næsten op på 8 år. Så med det meget lave renteniveau er det en god idé at holde øje med omkostningerne, når du investerer dine penge. Hvis ikke ”eksperterne” har en reel mulighed for at gøre en forskel, kan det være ”penge ud af vinduet” at betale dem for noget, du kan få bedre på en bankkonto med statsgaranti.

Ønsker du at investere dine penge?

Få en oversigt over udbydere af investeringsprodukter og se dine muligheder for at investere.

Find oversigten her

Om forfatteren Redaktionen

Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp

Læs artiklen
Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp
Er en aktiesparekonto noget for dig 20. februar 2019 Er en aktiesparekonto noget for dig? renten i dag februar 20198 1. februar 2019 Renten i dag – Februar 2019 Betaler du for meget i gebyrer 19. juni 2018 Hvilken app til investeringer skal jeg vælge?