Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

udgivet: 08. maj 2017
, sidst redigeret: 23. januar 2018
Investeringsforeninger i et lavrentemiljø
Hvis man ikke selv er en ørn til investeringer, har investeringsforeninger i mange år været den foretrukne måde at få plejet sine investeringer på af eksperter. Investeringsforeninger er, som navnet antyder, investering i fællesskab – men typisk organiseret af for eksempel en bank. Eksperterne i investeringsforeningerne skal have løn, og for at dække denne og de øvrige omkostninger er det vigtigt, at eksperterne kan gøre en forskel, der tjener deres løn og omkostninger hjem, men kan de det i et marked hvor renten stort set er nul procent?

 

Investeringsforeninger i et lavrentemiljø

Ideen med at investere gennem investeringsforeninger er tresidet: 

 

  1. Man kan sprede sin risiko ved at få en lille andel af hver af investeringsforeningens investeringer.
  2. Man kan få investeringerne foretaget af eksperter og dermed slippe for selv at bekymre sig om noget, man måske ikke har interesse i og/eller forstand på.
  3. Man kan investere sammen med andre og dermed opnå stordriftsfordele.

 

Det med stordriftsfordele har der været skrevet en del om i pressen de seneste år. En del undersøgelser tyder på, at det ikke bliver billigere for den enkelte investor, selvom antallet af investorer i en investeringsforening stiger. 

 

Spredning er redning 

At sprede sin risiko er utrolig vigtigt, specielt hvis risikoen på hver enkelt investering er mærkbar. Det er således en rigtig god idé at sprede risikoen på investeringer i for eksempel aktier, hvor man ved selv at investere ellers kan blive eksponeret på kun få aktier. Med kun få aktier kan en negativ begivenhed for en enkelt aktie blive dyr, hvis man tilfældigvis ejer den pågældende aktie, når den negative begivenhed indtræffer.

 

Professionel rådgivning eller ej 

Om det er en god ide at betale en ekspert for at vælge sine investeringer, afhænger af, om vedkommende kan gøre en forskel. Hvis alle de investeringsvalg, der kan foretages, reelt er de samme, bliver de jo ikke bedre af at betale en ekspert for at foretage dem.

 

Investering i obligationer 

Når det gælder investering i obligationer og lignende, har den meget lave rente, vi har for tiden, betydet, at forskellen i renten mellem forskellige investeringsalternativer er blevet ”presset sammen”, og nu er meget mindre, end da renten var fem procent. Den mindre forskel mellem de forskellige alternativer betyder også, at det er vanskeligere for eksperterne at tilføre værdi ved at finde de bedste obligationer. 

 

Princippet er lidt det samme som på markedet for mælk. Hvis konkurrencen er stor og prisforskellene små, er der ikke meget vundet ved at bruge tid og kræfter på at finde det sted der sælger den billigste mælk, sammenlignet med blot at købe et tilfældigt sted. 

 

For at illustrere problematikken kan vi for eksempel se på investeringsforeningen Nordea Invest korte obligationer. Den største investering på cirka ti procent af formuen er i en flexlånsobligation med fire års løbetid fra Realkredit Danmark, der løber til år 2021. Den effektive rente på denne obligation er nul procent i rente. Hvis renten stiger fra 0 til 0,5 procent i rente, vil obligationen tabe cirka to procent i værdi, og hvis renten falder fra 0 til minus 0,5 procent, vil obligationen stige cirka to procent i værdi. Den løbende omkostning ved at investere i Nordea Invest korte obligationer er cirka 0,4 procent om året. Hvis renten er uændret, vil obligationen stige cirka 0,6 procent i løbet af det næste år, fordi løbetiden bliver kortere, og fordi den effektive rente på obligationer med tre års løbetid er minus 0,2 procent. 

 

Man betaler således 0,4 procent i omkostninger for at få sine penge investeret i en obligation, der betaler nul procent i rente. Man kan være heldig at få lidt mere, hvis renten generelt er uændret eller falder, men hvis renten stiger, kan man omvendt tabe på at eje obligationen. Fordi den lave rente betyder, at alle leder efter ”samme” afkast, kan man ikke, blot fordi man er ekspert, finde obligationer, der ligner denne, men som betaler 0,4 procent mere i rente, og hvor merafkastet dermed kan ”aflønne” eksperten. Til sammenligning kan man placere penge med en måneds binding i Santander bank til 0,9 procent i rente, og der er ikke nogen løbende omkostninger. Holder man sit indskud indenfor indskudsgarantien på 745.000 kroner, er indskuddet garanteret af staten.

 

Markedskundskab kan gøre forskellen 

Det er således ganske nemt selv at placere sine penge til et løbende afkast, der har højere og/eller med mindre risiko end den største investering i Nordea Invest korte obligationer, men det skal retfærdigvis siges, at Nordea Invest korte obligationer også har investeringer i obligationer, der kræver noget mere markedskendskab at investere i. Det gælder for eksempel den tredjestørste investering (cirka seks procent), der er placeret i en treprocent realkreditobligation med udløb i 2044. Renten på tilsvarende nye realkreditobligationer er for tiden lidt over to procent, og kursen er derfor over 100.


De fleste låntagere med lån i denne treprocent-obligation vil med fordel kunne overveje at omlægge sine lån til en lavere rente. Sker det, vil treprocent-obligationer blive indfriet til kurs 100, og investor vil tabe penge. En investering i treprocent-obligationen er derfor et ”væddemål” om, hvor mange låntagere der omlægger deres lån og dermed indfrier obligationerne til kurs 100. Eksperter med viden og systemer er alt andet lige bedre til den slags væddemål.

 

Hold øje med omkostningerne 

For at finde en realkreditobligation med en effektiv rente over en procent skal løbetiden næsten op på ti år. Så med det meget lave renteniveau er det en god idé at holde øje med omkostningerne, når du investerer dine penge. Hvis ikke ”eksperterne” har en reel mulighed for at gøre en forskel, kan det være ”penge ud af vinduet” at betale dem for noget, du kan få bedre på en bankkonto med statsgaranti.

 

sidst redigeret: 23. januar 2018
2 kommentarer
Søkoen
10. May kl. 18:57
Hej Morten - Hvordan ville du placere 100.000 kr. lige nu?

Lad os antage, at du kan undvære pengene i 3-5 år, og at du ikke har gæld?

Vh
Peter Berke
10. May kl. 20:37
Ikano Bank, 3 års binding og 1,15% rente
Del dine erfaringer eller spørg Mybankers tusinder af brugere til råds her. Kommentarerne er til brug for Mybankers brugere og besvares ikke af Mybanker eller artiklens forfatter.
Har du læst Mybanker.dk's generelle debatregler?