Indlånsrenten er steget næsten lige så meget som udlånsrenten – bare ikke på lønkontoen

Samlet set er den gennemsnitlige rente på vores banklån steget med 2,8 pct. fra juni 2022 til december 2023. Samtidig er den gennemsnitlige rente på vores samlede indlån kun steget med 1,6 pct, jf. figur 1.

Dette skyldes dog, at vi har langt de fleste af vores bankindestående på vores normale anfordringskonti som fx løn- og budgetkontoen, hvor renten i gennemsnit kun er steget med 1,4 pct. På opsparingsindlånet er den gennemsnitlige rente faktisk stort set fulgt med udlånsrenten, da renten på tidsindskud er steget med ca. 2,6 pct. siden juni 2022. Det ændrer dog i øvrigt ikke på, at udlånsrenterne fortsat er højere end indlånsrenterne.

 

FIGUR 1: ÆNDRINGER I BANKERNES GENNEMSNITLIGE RENTE PÅ UDESTÅENDE FORRETNINGER SIDEN JUNI 2022

FIGUR 1: ÆNDRINGER I BANKERNES GENNEMSNITLIGE RENTE PÅ UDESTÅENDE FORRETNINGER SIDEN JUNI 2022

Kilde: Nationalbanken og Mybanker.
Note: Ændringer i de gennemsnitlige renter på udestående forretninger fra juni 2022 til december 2023.

De ovenstående tal viser udviklingen i renten på alle udestående ind- og udlån hos bankerne. Hvis vi derimod ser på de rentesatser, bankerne giver på nye ind- eller udlån den enkelte måned, viser det sig faktisk, at renten på nye opsparingsindlån i gennemsnit er steget mere end renten på nye udlån, jf. figur 2. Desværre opgør Nationalbanken ikke renten på nye anfordringsindlån, så vi kan ikke følge med i udviklingen på nye løn- eller budgetkonti eller lignende.

 

FIGUR 2: ÆNDRINGER I BANKERNES GENNEMSNITLIGE RENTE PÅ NYE FORRETNINGER SIDEN JUNI 2022

ÆNDRINGER I BANKERNES GENNEMSNITLIGE RENTE PÅ NYE FORRETNINGER SIDEN JUNI 2022
Kilde: Kilde: Nationalbanken og Mybanker.
Note: Ændringer i de gennemsnitlige renter på nye forretninger fra juni 2022 til december 2023.
Nationalbanken opgør ikke renten på nye forretninger på anfordringsindlån eller indlån med opsigelse.

Tallene viser altså, at vi ikke kun rammes af højere renter på lån i banken, men at vi også kan få gavn af højere renter på indlånet. Men det kræver, at vi flytter vores indlån over på opsparingskonti, hvor pengene normalt er låst i en periode på fx ½ til 3 år. Derfor kan vi kun gøre det for en del af vores indlån, da det naturligvis er nødvendigt at kunne råde frit over de penge, vi har stående på fx vores løn- eller budgetkonto.

Men har man en pose penge stående i banken, som ikke skal bruges i den nærmeste fremtid, er det helt klart værd at overveje, om ikke disse kan låses fast i en periode på en opsparingskonto, så de kan vokse og endda slå den forventede inflation på ca. 2 pct. det kommende år. De aktuelt højeste renter på opsparingskonti er ca. 3,5 pct., jf. Mybankers opsparingsliste.

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing