Indlånsrente: Sådan får du mest ud af dine penge

udgivet: 31. januar 2017
, sidst redigeret: 27. august 2018
Indlånsrente: Sådan får du mest ud af dine penge
Hvordan sikrer man sig, at man som bankkunde får den bedste indlånsrente, og kan det overhovedet betale sig at have pengene stående i banken?

 

Vi danskere er vilde med at have pengene stående i banken. Ifølge tal fra Nationalbanken, har hver voksne dansker nemlig næsten 200.000 kroner stående. Men der er stor forskel på, hvilken indlånsrente man får, afhængig af hvilken bank der er tale om.

 

Sammenlign bankerne

En hurtig søgning på Mybanker.dk viser nemlig, at du med en opsparing kan få en fast rente på 1,05 hos Santander, hvis du vel og mærke binder pengene i to år, mens renten (variabel) hedder 0,85 hos Bank Norwegian uden binding. Til sammenligning får rigtig mange danskere 0 procent i rente.

Vi kan på den baggrund konkludere to ting: for det første er det en god idé at sammenligne bankerne i jagten på den bedste rente, og for det andet kan det betale sig at binde opsparingen i en periode (typisk to år), da man derved kan opnå en mere attraktiv indlånsrente. Det forudsætter dog, at der ikke er tale om penge, som du skal bruge inden for den nærmest fremtid.

 

Lav inflation gør forskellen

Selvom indlånsrenterne ikke ligefrem imponerer, kan det godt betale sig at have pengene stående i banken alligevel. For nok er renten faldet de seneste par år, men det er inflationen også. Havde du i 2011 en opsparing på 250.000 kroner, tabte du 4.967 kroner på to år til trods for, at de højest mulige renteindtægter lød på 11.250 kroner. Det skyldes, at tabene på inflation og skat lød på 16.217,50 kroner.

 

I dag er inflationen så faldet, og det kan mærkes på bankbogen. Har du i da en opsparing på 250.000 kroner, vil gevinsten munde ud i 2.462,50 kroner, da tabene på skat og inflation lyder på 3.787,50 kroner. Du kan læse mere om inflation og opsparing her.

 

Derudover er det værd at tage effekten af renters rente med i betragtning. Renters rente som begreb betyder egentlig, at du får renter af dine renter, hvis du vel og mærke lader renterne stå på kontoen i stedet for at trække dem ud. Jo flere år, du lader renterne stå, jo bedre.

 

Sammenlign indlånsrenter

 

 

Se bare nedenståene eksempler for hvor meget renters rente effekten betyder, hvis du har f.eks. 200.000 stående idag:

 

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her.

 

sidst redigeret: 27. august 2018