Gældsfaktor – den nye forhindring for køb af fast ejendom

Gældsfaktor – den nye forhindring for køb af fast ejendom

Der er kommet en ny udfordring, hvis man overvejer at købe fast ejendom. Gældsfaktor er blevet en afgørende faktor, som man skal forholde sig til.

Skrevet af Ulrik Marschall

Gældsfaktor er et udtryk for hvor meget gæld du har i forhold til din husstandsindkomst. Har du f.eks. gæld for 2.520.000 kr. og en husstandsindkomst på 700.000 kr. er din gældsfaktor 2.520.000 / 700.000 = 3,6.

 

Højt rådighedsbeløb er ikke nok

I dag kan man få variabelt forrentede realkreditlån, hvor renten er nul eller ligefrem negativ. I teorien betyder det, at man kan låne uendeligt mange penge gratis, da den månedlige ydelse reelt kun består af bidrag, når renten er 0 og lånet er afdragsfrit. I princippet er det derfor ikke rådighedsbeløbet, der sætter grænsen for, hvor meget gæld man kan optage.

Danske Banks direktør Thomas Borgen fortalte til en konference om finansiering i januar 2018 en anekdote om den bekymrede bankrådgiver, der sidder overfor det unge par med et lidt stramt budget: ’Kvinden i familien ser på tallene og siger så; Jeg drikker bare en cafe latte mindre om dagen, så har vi råd til at låne en million mere. Og manden stemmer i og siger, at han også kan gå en cafe latte ned, så de kan låne to millioner mere.”

Har du brug for mere luft i økonomien, så kan du få gratis tilbud på dine lån fra op til tre banker

 

Ikke nok at skære ned på forbruget

Men uanset om ydelsen er lav, skal pengene betales tilbage før eller siden. Og hvis den ejendom, der er købt for det billige lån, falder i værdi, eller hvis renten stiger, kan både den unge familie og banken have et problem. Hvis der er mange, som det unge par, vil det også være et problem for samfundet, og det vil i sig selv kunne forstærke en fremtidig finansiel krise.

 

Der er nuancer i forbindelse med gældsfaktor

Erhvervsministeriet og Finanstilsynet har derfor lavet restriktioner for, hvor høj gældsfaktor bankkunder, der ønsker lån i et realkreditinstitut, kan have. Der er nuancer, men generelt er det blevet vanskeligt at få lån, hvis det betyder, at din gældsfaktor er over 4. Danske Bank bruger f.eks. denne tommelfingerregel på deres hjemmeside: Du kan købe bolig for omkring 3,5 gange din årsindkomst + evt. opsparing. Det er med de nye regler også en forudsætning, at du har 5% af boligens pris + omkostninger i udbetaling.

 

F3 lån betegnes som usikre

Der er som nævnt nuancer. Det er nemmere at få lån med en høj gældsfaktor, hvis du selv har en stor udbetaling/formue. Ønsker du f.eks. at købe et hus til 5 mill. kr. og selv har 2 mill. kr. med, f.eks. fra salget af din sidste bolig, vil din belåning kun være 60% (Du låner 3 mill. kr. ud af de 5 mill. kr.). Med en husstandsindkomst på 600.000 kr. vil din gældsfaktor blive 5 (3 mill. /600.000), men fordi din belåning kun er 60%, er det ikke umuligt at få lov at låne de 3 mill. kr. du har brug for hos realkreditinstituttet. Den høje gældsfaktor kan dog gøre det vanskeligt at låne alle 3 mill. kr. i f.eks. F3 lån, der i de nye regler betegnes som et ’usikkert lån’. Usikkerheden skyldes, at renten kun er fast i tre år, mod i 30 år på ’gammeldags’ fastforrentede lån.

 

Øvrige lån indgår i gældsfaktoren

Tidligere var det ofte spørgsmålet om du havde råd, der afgjorde, hvor meget du kunne købe bolig for, men med den lave rente og de nye regler, er det altså i langt højere grad din gældsfaktor, der afgør spørgsmålet.

Det kan derfor også betale sig at være opmærksom på, hvilke andre lån man har, da disse også indgår i gældsfaktoren. I denne sammenhæng kan det derfor være en god ide at lease sin bil fremfor at lånefinansiere den.

Læs også: Lånegrænse gør det sværere at låne til drømmeboligen

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.
Nyhedsbrevet er gratis og kan afmeldes til enhver tid.

 

Har du den bedste bank?

Gør som mange andre danskere. Indhent op til 3 tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få op til 3 tilbud – gratis

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Hvor får jeg den billigste boligfinansiering i 2019?

Læs artiklen
Sådan finansierer du din bolig 7. april 2019 Sådan finansierer du din bolig Sommerferie 2019: Få råd til drømmerejsen 7. marts 2019 Sommerferie 2019: Få råd til drømmerejsen 6 grunde til at du holder fast i din bank – også selvom det ikke altid kan betale sig 7. januar 2019 6 grunde til at du holder fast i din bank – også selvom det ikke altid kan betale sig