Førstegangskøber Her er en tjekliste til dit boligkøb

Førstegangskøber? Her er en tjekliste til dit boligkøb

Mange førstegangskøbere står på spring for at finde drømmeboligen. Men inden der skrives under på skødet, er der en række praktiske ting, som er værd at få tjek på. Blandt andet hvor meget der kan købes bolig for, og hvor pengene skal lånes.

Skrevet af Redaktionen

1.  Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Første skridt på vejen mod nøglerne til ejerboligen er, at du får overblik over, hvor meget du kan købe bolig for som førstegangskøber.  I banken kan du få lavet et såkaldt lånebevis, hvoraf det fremgår, hvad banken har kreditvurderet dig til at kunne låne til boligkøb.

I forbindelse med udfærdigelsen af lånebeviset, er det en god ide, at du får overblik over dit månedlige rådighedsbeløb – altså de penge, der står tilbage på kontoen, når alle faste udgifter er betalt. Det er nemlig et af de parametre, banken kigger på i forbindelse med kreditvurderingen. Derudover bør du lave et budget, hvoraf dine indtægter og udgifter fremgår og have en kopi af din seneste årsopgørelse samt de seneste lønsedler klar, så banken lettest muligt kan danne sig et overblik over din økonomi. Du kan læse et par tommelfingerregler om, hvor meget du kan låne her.

 

2. Tjek markedet

Når du ved, hvor meget du kan købe bolig for, er det tid til at sondere boligmarkedet. Du kan med fordel opliste dine krav i forhold til pris, beliggenhed og boligtype på forhånd. På den måde har du et udgangspunkt for din søgning. Når du har udset dig et hus, bør du overveje, hvor længe du (og evt. din familie) påtænker at blive boende, og hvor meget vedligeholdelse huset kræver. Det leder os hen til punkt tre.

 

3. Læs de vigtige dokumenter

Når du skal vurdere, om et hus er et godt køb, er det vigtigt, at du læser husets tilstandsrapport. Det er en rapport, der er lavet af en byggesagkyndig. Her fremgår boligens eventuelle fejl og mangler, samt hvor graverende de pågældende mangler er, der kan gøre boligkøbet ekstra dyrt. Det samme gælder el-installationsrapporten. Med tilstandsrapporten og el-installationsrapporten får du et overblik over, hvor vedligeholdelseskrævende boligen er; skal taget skiftes inden for de kommende år, og er der alvorlige mangler, som kræver snarlig udbedring?

 

4. Du kan forhandle om prisen

Er der mangler på huset, som skal udbedres, kan det være en anledning til at forhandle om et afslag i boligens pris, som så kan bruges til udbedring af de pågældende mangler.

 

5. Få styr på lånet

Skal du låne penge til huset hos realkreditinstituttet, i banken eller begge dele? Hvilket realkreditlån er billigst? Og hvordan reagerer privatøkonomien på udsving i renten, en finansiel krise eller lignende? Det er alt sammen forhold, du som boligkøber skal have med i dine overvejelser.

Det er som udgangspunkt en fordel at indhente flere lånetilbud, da der kan være store forskelle på renter og ÅOP (årlige omkostninger i procent) fra bank til bank. Ved hjælp af Mybankers skift bank-service kan du indhente konkrete tilbud på dit boligkøb – helt gratis og uforpligtende.

”Der er hård konkurrence om at skaffe nye kunder for tiden, og det giver muligheder for bankkunderne. Er du på udkig efter ny bolig vil det derfor være en god idé at tjekke priser hos forskellige banker – det øger chancen for at du kan finansiere boligen billigst muligt”, udtaler Ulrik Marschall, kommunikationschef i Mybanker.

 

Herunder har vi samlet en række artikler, der kan hjælpe dig godt på vej med dit første boligkøb:

 

Klik her hvis du ønsker at undersøge, om du kan få bedre vilkår og priser i en anden bank

 

Indhent tilbud på boliglån

Ønsker du at købe bolig? Indtast din økonomi og få gratis tilbud fra bankerne på boliglån.

Få gratis tilbud på boliglån

Om forfatteren Redaktionen

Krav om 10 % i udbetaling har mange bivirkninger

Læs artiklen
Hvor meget kan jeg købe bolig for 4. februar 2020 Gældsfaktor skævvrider boligsøgning hvor meget kan jeg købe bolig for 1. november 2019 Guide: Hvad kan jeg købe bolig for? Huskøb for begyndere - hvad gør jeg? 25. juni 2019 Huskøb for begyndere – hvad gør jeg?