Førstegangskøber? Her er en tjekliste til dit boligkøb
Hvor meget kan jeg købe bolig for?
Første skridt på vejen mod nøglerne til ejerboligen er, at du få besvaret spørgsmålet, hvor meget kan jeg låne til et hus som førstegangskøber. Som udgangspunkt må du låne 4 x din husstandsindkomst. I banken kan du få lavet et såkaldt lånebevis, hvoraf det fremgår, hvad banken har kreditvurderet dig til at kunne låne til boligkøb.
I forbindelse med udfærdigelsen af et lånebevis, er det en god ide, at du får overblik over dit månedlige rådighedsbeløb – altså de penge, der står tilbage på kontoen, når alle faste udgifter er betalt. Det er nemlig et af de parametre, banken kigger på i forbindelse med kreditvurderingen. Derudover bør du lave et budget, hvoraf dine indtægter og udgifter fremgår og have en kopi af din seneste årsopgørelse samt de seneste lønsedler klar, så banken lettest muligt kan danne sig et overblik over din økonomi. Du kan læse et par tommelfingerregler om, hvor meget du kan låne her.
Hvad er et lånebevis?
Et lånebevis er et skriftligt dokument fra banken, der angiver, hvor meget du kan låne for, og hvilke vilkår, der skal gælde for lånet. Et lånebevis kan altså give dig overblik over dine økonomiske muligheder som førstegangskøber, når du ser på hus.
Hvordan tjekker jeg markedet?
Når du ved, hvor meget du kan købe bolig for, er det tid til at sondere boligmarkedet. Du kan med fordel opliste dine krav i forhold til pris, beliggenhed og boligtype på forhånd. På den måde har du et udgangspunkt for din søgning.
Når du har udset dig et hus, bør du overveje, hvor længe du (og evt. din familie) påtænker at blive boende, og hvor meget vedligeholdelse huset kræver. Det leder os hen til punkt tre.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Når du skal vurdere, om et hus er et godt køb, er det vigtigt, at du læser husets tilstandsrapport. Det er en rapport, der er lavet af en byggesagkyndig. Her fremgår boligens eventuelle fejl og mangler, samt hvor graverende de pågældende mangler er, der kan gøre boligkøbet ekstra dyrt. Det samme gælder el-installationsrapporten.
Med tilstandsrapporten og el-installationsrapporten får du et overblik over, hvor vedligeholdelseskrævende boligen er; skal taget skiftes inden for de kommende år, og er der alvorlige mangler, som kræver snarlig udbedring?
Kan jeg forhandle om prisen?
Er der mangler på huset, som skal udbedres, kan det være en anledning til at forhandle om et afslag i boligens pris, som så kan bruges til udbedring af de pågældende mangler.
Hvordan får jeg styr på lånet?
Det er som udgangspunkt en fordel at indhente flere lånetilbud, da der kan være store forskelle på renter og ÅOP (årlige omkostninger i procent) fra bank til bank. Ved hjælp af Mybankers skift bank-service kan du indhente konkrete tilbud på dit boligkøb – helt gratis og uforpligtende.
Skal du låne penge til huset hos realkreditinstituttet, i banken eller begge dele? Hvilket realkreditlån er billigst? Og hvordan reagerer privatøkonomien på udsving i renten, en finansiel krise eller lignende? Det er alt sammen forhold, du som boligkøber skal have med i dine overvejelser.
Herunder har vi samlet en række artikler, der kan hjælpe dig godt på vej som førstegangskøber:
- 3 gode råd om boligkøb
- Få overblikket over realkreditmarkedet
- Du skal selv betale 5% af boligens købesum
- Negativ rente – hvordan påvirker det min økonomi
Klik her hvis du ønsker at undersøge, om du kan få bedre vilkår og priser i en anden bank