Firmabilsejere slipper billigere

Firmabilsejere slipper billigt

Har du fri bil/firmabil, betaler din arbejdsgiver for alle udgifter til bilen, mens du selv betaler ”skat af firmabilen”. Skatten er reelt et fast beløb, der udgør en procentdel af bilens pris plus et miljøtillæg. Det har ingen betydning for skatten, hvor meget du kører i bilen, eller hvad det koster at vedligeholde bilen. 

Når en liter benzin stiger med 65%, fra 11 kr. i april 2020 til 18 kr. to år senere, koster det firmabilsbilisten det samme i skat, mens den ”private bilist” skal betale 12.500 kr. mere om året for benzinen, hvis vedkommende kører 25.000 km. pr. år.

 

For at betale 12.500 kr. mere om året skal:

  • Privatbilisten tjene 21.500 kr før skat. hvis vedkommende ikke betaler topskat.
  • Privatbilisten tjene 28.000 kr. før skat, hvis vedkommende betaler topskat,
  • Virksomheden/firmabilsbilisten kun tjene 12.500 kr., da virksomheden kan trække hele udgiften til benzin fra i skat.

 

Hvad er fordelen ved en firmabil?

Når først firmabilen er købt eller leaset, er skatten kendt i hele den periode, virksomheden har bilen, og skatten ændres ikke på grund af stigende eller faldende priser på benzin, dæk, forsikring, reservedele etc. I en periode med stigende priser hjælper det de eksisterende firmabilister, da de ikke oplever nogen stigning i udgifterne til at have bil.

Den virksomhed, der har stillet bilen til rådighed, oplever naturligvis de stigende udgifter, men disse kan virksomheden betale for med penge, der ikke er betalt skat af. Selvom dem med firmabil kommer til at ”betale for prisstigningerne” i form af lavere løn, enten nu eller i fremtiden, slipper de samtidig for at skulle betale skat af den mindre løn, og dermed ”betaler” skattevæsenet således indirekte for en stor del af prisstigningerne.

Fordi skatten af firmabilen er upåvirket udover bilens pris og miljøafgiften på bilen, er det interessant at have firmabil:

  • Hvis du kører mange kilometer privat (langt til fra arbejde, ferier, sommerhus etc.).
  • Hvis du gerne vil have en bil, der er relativt billig i anskaffelse, men dyr at vedligeholde og køre i. 

Det kunne f.eks. være en 5 år gammel special/luksusbil, der er faldet meget i værdi, siden den var ny, men stadig er relativt dyr at køre i. Skatten betales ud fra bilens pris som brugt + et miljøtillæg, mens virksomheden kan trække udgiften til at køre og vedligeholde bilen fra i skat.

 

Firmabil eller privatbil – hvad kan bedst betale sig?

Den høje inflation og de kraftigt stigende brændstofpriser har derfor flyttet balancen mellem firmabil og privatbil til fordel for firmabilen, specielt hvis du allerede har en firmabil, hvor skatten er fastlagt for hele den periode, du har bilen. Afhængig af prisudviklingen på biler kan det også være en ide at beholde firmabilen med den lave skat lidt længere, også selvom den måske bliver lidt dyrere at vedligeholde.

Vi har lavet regnestykket for, hvad der bedst kan betale sig for dig 2022. Læs hele artiklen her – Firmabil eller privatbil: Hvad kan bedst betale sig?

Lån til bilen?

Sammenlign bankernes renter før du låner og undgå at betale for meget

Sammenlign billån