Er variabelt forrentede lån blevet uaktuelle?

Er variabelt forrentede lån passé

Hvis renten stiger hurtigt fra nu, vil et fastforrentet lån uden afdrag være det bedste valg. Du ville kunne drage fordel af den stigende rente/faldende obligationskurser til at indfri lånet til en lavere kurs/mindre restgæld, når renten er steget. Hvis renten ikke flytter sig, vil du i stedet betale 1,5 procentpoint mere for dit fastforrentede lån end på et F5 lån.

De fleste økonomer der offentligt udtaler sig om forventninger til renten er ”lønmodtagere”. Hvis de virkelig var sikre på deres egne forudsigelser, ville de nok kvitte jobbet, lave to årlige handler på de finansielle markeder, og på den måde leve af at have ret.

 

Hvorfor skal du vælge fastforrentede lån?

Renten på Flekslån er lavere end renten på fastforrentede lån, og hvis renten står stille, er Flekslån dermed også det billigste. Generelt kan du sige, at der er tre grunde til at vælge et fastforrentet lån:

  1. Du tror, at renten stiger om kort tid. Dermed vil du opnå en restgældsreduktion med et fastforrentet lån, og det vil være en fordel at have fast rente, mens renten stiger. Når renten er steget, kan du altid omlægge til Flekslån, men nu med en lavere restgæld.
  2. Du kan ikke sove om natten, fordi du er bange for at renten stiger. Hvis din livskvalitet bliver ødelagt af bekymringer, skal du overveje det sikre fastforrentede lån.
  3. Du har ikke råd til, at renten stiger over det renteniveau, som den faste rente har i dag. Et 30-årigt fastforrentet lån tæt på kurs 100 koster nu ca. 1,5% i rente. Hvis du ikke har råd til, at renten overstiger dette niveau, bør du låse din rente fast. Det er måske ikke det billigste, men for at løbe en risiko, skal du have råd til at tabe.

Kan du tåle at renten stiger til f.eks. 3 %, bør du, hvis du tager Flekslån, skrive en seddel til dig selv om, at omlægge dit Flekslån til fast rente, hvis den faste rente når 3%. Noget af det vanskeligste når det omhandler penge, er at tage tabet inden det er for sent. Derfor er det godt at indgå en aftale med dig selv, mens alt er godt. Det er måske lidt for spændende/risikabelt at ende i en situation, hvor den faste rente er 5%, du sidder med et F5 Flekslån på 2,0%, der snart skal refinansieres på 4,0%, og det har du ikke råd til.

Du skal således selv vurdere, hvad der passer bedst for din egen økonomi, risikovillighed, og psyke.

 

Skal du vælge F5, F3 eller F1 lån?

Noget lidt mere konkret er, at bidragssatserne for F1 og F3 lån de fleste steder er en del højere end for F5 lån. Du skal altså have en stærk tro på faldende renter fra nu, for ikke at tage et F5 lån, hvis du vælger Flekslån. Den højere bidragssats på F3 og F1 spiser ofte det meste af forskellen i rente.

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån