Du har ikke altid fuld indsigt i renter og gebyrer

frustreret kvinde

Artiklen er fra september 2012

Der findes en række love, bekendtgørelser og retningslinjer, der har til formål at sikre, at du som forbruger har kendskab til og viden om pengeinstitutternes og finansieringsselskabernes renter og gebyrer. På trods af dette har du ikke altid fuld indsigt i renter og gebyrer, da der ikke er nogen oplysningspligt for offentlige afgifter, selvom de på et boliglån og billån udgør ca. halvdelen af omkostningerne.
Bankerne har det, de kalder en rentetavle, hvor du skal kunne finde de rentesatser, der opnås af mindst 5% af kunderne. I et lånedokument skal du selvfølgelig kunne se alle de omkostninger, som du selv skal betale.

 

Satserne blandes sammen

Hos Mybanker.dk ser vi desuden, at mange pengeinstitutter blander deres satser for alle kundesegmenter (f.eks. almindelige privatkunder, aktionærer og unge) sammen. Det medfører, at du ikke kan se, hvad der gælder eksakt for det kundesegment, du tilhører. Spørgsmålet er, om dette reelt er lovligt i og med, at Finanstilsynets god skik-bekendtgørelse indeholder et vildledningsforbud.

 

Læs mere om dine rettigheder

Vil du vide mere om, hvornår du har krav på indsigt som forbruger, kan du gå ind på Mybanker.dk’s oversigt over forbrugerlove. Her kan du finde links til alle de love og bekendtgørelser, som vi benytter i vores artikler på Mybanker.dk. Det gælder bl.a.:

1. Kreditaftaleloven

2. Regler (udstedt af Finanstilsynet) for god skik i pengeinstitutter (gælder ikke for finansieringsselskaber)

3. Prisoplysningsbekendtgørelsen for pengeinstitutter

4. Skiltningsbekendtgørelsen for andre kreditgivere

5. Markedsføringsloven

 

 

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud