frustreret kvinde

Du har ikke altid fuld indsigt i renter og gebyrer

Du burde som forbruger have krav på fuld indsigt i renter og gebyrer, men sådan er virkeligheden desværre ikke.

Skrevet af Elisabeth Arendt

Artiklen er fra september 2012

Der findes en række love, bekendtgørelser og retningslinjer, der har til formål at sikre, at du som forbruger har kendskab til og viden om pengeinstitutternes og finansieringsselskabernes renter og gebyrer. På trods af dette har du ikke altid fuld indsigt i renter og gebyrer, da der ikke er nogen oplysningspligt for offentlige afgifter, selvom de på et boliglån og billån udgør ca. halvdelen af omkostningerne.
Bankerne har det, de kalder en rentetavle, hvor du skal kunne finde de rentesatser, der opnås af mindst 5% af kunderne. I et lånedokument skal du selvfølgelig kunne se alle de omkostninger, som du selv skal betale.

 

Satserne blandes sammen

Hos Mybanker.dk ser vi desuden, at mange pengeinstitutter blander deres satser for alle kundesegmenter (f.eks. almindelige privatkunder, aktionærer og unge) sammen. Det medfører, at du ikke kan se, hvad der gælder eksakt for det kundesegment, du tilhører. Spørgsmålet er, om dette reelt er lovligt i og med, at Finanstilsynets god skik-bekendtgørelse indeholder et vildledningsforbud.

 

Læs mere om dine rettigheder

Vil du vide mere om, hvornår du har krav på indsigt som forbruger, kan du gå ind på Mybanker.dk’s oversigt over forbrugerlove. Her kan du finde links til alle de love og bekendtgørelser, som vi benytter i vores artikler på Mybanker.dk. Det gælder bl.a.:

1. Kreditaftaleloven

2. Regler (udstedt af Finanstilsynet) for god skik i pengeinstitutter (gælder ikke for finansieringsselskaber)

3. Prisoplysningsbekendtgørelsen for pengeinstitutter

4. Skiltningsbekendtgørelsen for andre kreditgivere

5. Markedsføringsloven

 

 

Betaler du for høje gebyrer?

Indhent tilbud fra op til 3 interesserede banker og se om du betaler for meget i din nuværende bank.

Få op til 3 tilbud

Om forfatteren Elisabeth Arendt

Elisabeth er partner i Mybanker og har mere end 30 års erfaring i den finansielle sektor. Hun er bankuddannet og har altid arbejdet med de juridiske aspekter af bankdrift.

Betaler du for meget i gebyrer?

Læs artiklen
tjek rentespændet
Betaler du for meget i gebyrer 14. marts 2018 Betaler du for meget i gebyrer? Store gebyrforskelle mellem netbanker og filialer 21. marts 2017 Store gebyrforskelle mellem netbanker og filialer Betaler du også et loyalitetsgebyr 4. februar 2014 Betaler du også et loyalitetsgebyr?