Det er tid til at tjekke din boligfinansiering

boliglån

For et år siden kunne man låne til huset i 30 år for 1 % i rente, i dag koster det 5,3 %. På samme måde var det for et år siden ”gratis” at låne med et F5 lån (fast rente 5 år ad gangen), mens det i dag koster 3,4 % i rente.

Hvad betyder recession?

En recession er et udtryk fra makroøkonomi, der betegner en periode med økonomisk nedgang. Det kan beskrives helt simpelt; et land er i recession, hvis dets BNP (bruttonationalprodukt) er faldet mindst to kvartaler i træk. Recession indebærer ofte stigende arbejdsløshed, fald i lønninger og mindre forbrug.

Efter Nationalbanken har hævet renterne, har de fleste banker ”fulgt trop” og hævet renten på banklån, og det gælder også på lån til bolig og til andelsbolig.

Samtidig er det næppe gået nogens næse forbi, at inflationen er høj, og specielt energipriserne er steget meget. I tillæg taler flere og flere om en forestående økonomisk afmatning (recession) der, i kombination med de stigende renter, formentlig vil udløse et fald i boligpriserne.


Det er nu du skal tjekke, om din boligfinansiering er optimal

Når der sker den slags store skift i markedet, er det altid en god ide at tjekke, om man stadig har den rigtige boligfinansiering.

Har du et fastforrentet lån, er der ved en omlægning mulighed for at reducere restgælden ganske meget. Har du et 1,5 %, lån, kan du skære 25 % af restgælden, altså fra f.eks. 2 mio. kr. til 1,5 mio. kr. Der er naturligvis en højere rente på det lån, du skal have som erstatning for ”det gamle”, men falder renten igen, er der ren gevinst. Uanset skal du være opmærksom på, at der ikke findes en bankrådgiver i hele verden, der vil anbefale et realkreditlån på kurs 75 til en kunde, der står foran at skulle købe bolig. En omlægning giver samtidig mulighed for at inkludere et evt. banklån i realkreditlånet.

Den lavere restgæld betyder også lavere bidrag, specielt hvis din bolig er steget, siden du fik dit nuværende lån i boligen. Uanset at boligpriserne er på vej ned, er der stadig rigtig mange, hvis bolig er steget de seneste 1-3 år, og det giver mulighed for lavere bidrag.

 

Bankerne har forskellige priser

Har du i sin tid lånt 2,4 mio. kr. i en bolig til 3 mio. kr., kan du nu reducere restgælden med 25 % til 1,8 mio. kr. Er din bolig samtidig steget med 15 % til 3,45 mio. kr., kan du reducere bidraget på et fastforrentet lån med afdragsfrihed fra 21.900 kr. pr. år og ned til 9.056 kr. pr. år. Det er samtidig værd at bemærke, at det er to forskellige realkreditinstitutter, der er billigst på bidraget på de forskellige lån. Der er ikke nogen realkreditinstitutter, der er billigst på alt, alle er dyrest på noget.

Har du et banklån til din ejer- eller andelsbolig, har du måske allerede fået et brev fra banken om, at renten bliver sat op. Det er forskelligt, hvor meget og hvor hurtigt, de enkelte banker har sat renten op, så det kan være en god ide at tjekke, om din bank stadig har det bedste tilbud til din økonomi.

I Mybanker kan vi se, at forskellen mellem det dyreste og det billigste tilbud, vores brugere får på boliglån og andelsboliglån er stigende. Det skyldes, at de stigende renter skaber større forskel mellem de enkelte bankers satser, og det er derfor stadig en rigtig god ide at afsøge markedet for det bedste tilbud og den bedste pris.

De stigende renter og stigende priser på alt fra el til smør kan være en udfordring for enhver privatøkonomi, og her kan den rigtige boligfinansiering, der udgør en stor andel af de fleste familiers udgifter, være en vigtig brik i at få enderne til at nå sammen.

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån