Danskerne går glip af milliarder i renteindtægter

Danskerne går glip af milliarder i renteindtægter

Ifølge nye tal fra Nationalbanken har danskerne 850 mia. kr. stående på bankbøgerne. Selv om renteniveauet for indlån måske synes lavt, går danskerne glip af op til 8 mia. kr. ved ikke at placere deres opsparinger på konti med de højeste rentesatser.

Skrevet af Ulrik Marschall

Hos Ikano Bank er det muligt at få 0,70% i rente på en opsparingskonto uden binding. Det viser en sammenligning på Mybankers sammenligningstjeneste.

”Hvis alle danskere flyttede deres opsparing til denne rente, ville vi som folk tjene 4,3 mia. kr. mere i renteindtægter i forhold til i dag,” siger Ulrik Marschall.

Hvis bankkunderne imidlertid vælger at binde opsparingerne i blot én måned, vil den samlede, årlige merindtægt ligge på 6 mia. kr.

Og hvis opsparingerne bindes i tre år, ville det med den nuværende topscorerente på 1,15% samlet set give 8 mia. kr. mere i renteindtægter.

 

Udbredt skepsis til indlånsrenter

Ovennævnte tal skal ses i det relief, at danskerne i snit blot får 0,19 % i indlånsrente i deres nuværende bank. Rigtig mange får endda 0 %.

”Det skyldes blandt andet, at danskerne har fået indtryk af, at det ikke kan betale sig at sætte penge ind på deres opsparingskonto, fordi renterne ikke er så høje som for bare nogle år siden,” siger Ulrik Marschall.

”Men det er klart, at 850 milliarder kroner kan blive forvandlet til rigtig store indtægstforøgelser – det kræver blot, at bankkunderne sætter opsparingerne ind på konti med markedets højeste renter,” siger han.

Tabel 1 viser, hvor mange flere penge danske bankkunder kunne få ud af deres opsparinger, hvis de satte dem ind på konti med landets højeste indlånsrenter (tallene er før skat).

 

Tabel 1

Tabel rente historie

 

Overvej hvornår du skal bruge din opsparing

Det er ifølge Ulrik Marschall vigtigt at holde sig for øje, om du får brug for dele eller hele din opsparing, inden du låser den fast i 1, 2 eller måske 5 år.

”Før du kaster dig ud i at flytte hele din opsparing, bør du først gøre op med dig selv, hvor meget af opsparingen du får brug for i den nære fremtid,” siger han.

”Pengene, som du sætter ind på en opsparingskonto med binding, kan nemlig først trækkes ud efter den periode, som du har aftalt med din bank. Vælger du alligevel at trække pengene ud før, vil der være omkostninger forbundet hertil.”

Du kan eventuelt overveje at dele din opsparing i to, hvor den ene halvdel sættes ind på en opsparingskonto til den højeste rente uden binding, og den anden bindes til en endnu højere rente. På den måde får du mest ud af dine penge – og hvis du pludselig får brug for nogle af pengene, er det også muligt.

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing

Om forfatteren Ulrik Marschall

Ulrik er kommunikationschef i Mybanker. Forsøger dagligt at gøre komplicerede emner indenfor privatøkonomi lettere at forstå.

Æder inflationen din opsparing?

Læs artiklen
Æder inflationen din opsparing
Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp 4. marts 2019 Tjek omkostningerne inden du vælger din investeringsapp Opsparing: Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2019 1. marts 2019 Opsparing: Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente 2019? 20. februar 2019 Er en aktiesparekonto noget for dig?