Danskerne går glip af milliarder i renteindtægter

udgivet: 31. juli 2017
, sidst redigeret: 23. januar 2018
Danskerne går glip af milliarder i renteindtægter
Ifølge nye tal fra Nationalbanken har danskerne 850 mia. kr. stående på bankbøgerne. Selv om renteniveauet for indlån måske synes lavt, går danskerne glip af op til 8 mia. kr. ved ikke at placere deres opsparinger på konti med de højeste rentesatser.

 

Hos Ikano Bank er det muligt at få 0,70% i rente på en opsparingskonto uden binding. Det viser en sammenligning på Mybankers sammenligningstjeneste.

 

”Hvis alle danskere flyttede deres opsparing til denne rente, ville vi som folk tjene 4,3 mia. kr. mere i renteindtægter i forhold til i dag,” siger Morten Westergaard, der er direktør i Mybanker.

 

Hvis bankkunderne imidlertid vælger at binde opsparingerne i blot én måned, vil den samlede, årlige merindtægt ligge på 6 mia. kr.

 

Og hvis opsparingerne bindes i tre år, ville det med den nuværende topscorerente på 1,15% samlet set give 8 mia. kr. mere i renteindtægter.

 

 

Udbredt skepsis til indlånsrenter

Ovennævnte tal skal ses i det relief, at danskerne i snit blot får 0,19 % i indlånsrente i deres nuværende bank. Rigtig mange får endda 0 %.

 

”Det skyldes blandt andet, at danskerne har fået indtryk af, at det ikke kan betale sig at sætte penge ind på deres opsparingskonto, fordi renterne ikke er så høje som for bare nogle år siden,” siger Morten Westergaard.

 

”Men det er klart, at 850 milliarder kroner kan blive forvandlet til rigtig store indtægstforøgelser – det kræver blot, at bankkunderne sætter opsparingerne ind på konti med markedets højeste renter,” siger han. 

 

Tabel 1 viser, hvor mange flere penge danske bankkunder kunne få ud af deres opsparinger, hvis de satte dem ind på konti med landets højeste indlånsrenter (tallene er før skat). Se her, hvor renten er højest.

 

Tabel 1

 

 

Overvej hvornår du skal bruge din opsparing

Det er ifølge Morten Westergaard vigtigt at holde sig for øje, om du får brug for dele eller hele din opsparing, inden du låser den fast i 1, 2 eller måske 5 år.

 

”Før du kaster dig ud i at flytte hele din opsparing, bør du først gøre op med dig selv, hvor meget af opsparingen du får brug for i den nære fremtid,” siger han.

 

”Pengene, som du sætter ind på en opsparingskonto med binding, kan nemlig først trækkes ud efter den periode, som du har aftalt med din bank. Vælger du alligevel at trække pengene ud før, vil der være omkostninger forbundet hertil.”

 

Du kan eventuelt overveje at dele din opsparing i to, hvor den ene halvdel sættes ind på en opsparingskonto til den højeste rente uden binding, og den anden bindes til en endnu højere rente. På den måde får du mest ud af dine penge - og hvis du pludselig får brug for nogle af pengene, er det også muligt.

 

 

Vil du have mest muligt ud af din opsparing?

Tilmeld dig overvågning af opsparing her - så modtager du en mail en gang i kvartalet, hvor vi sørger for at holde dig opdateret med markedets bedste tilbud. 

 

 

 

 

 

sidst redigeret: 23. januar 2018