åop årlige omkostninger i procent

ÅOP – Årlige omkostninger i procent

ÅOP (årlige omkostninger i procent) er det vigtigste og mest sigende nøgletal, når du sammenligner lån/kreditter. Det er et rentebegreb, som i ét tal gør lån/kreditter sammenlignelige. Alle omkostninger ved oprettelsen og i lånets/kredittens løbetid indregnes, og der tages hensyn til, hvornår renter, afdrag mm. skal betales.

Skrevet af Redaktionen

 

Sidst opdateret d. 16. august 2019

Hvad er Årlige Omkostning i Procent (ÅOP)?

ÅOP udtrykker den samlede pris for et lån eller en kredit, i procent pr. år af det beløb, som du får til udbetalt. Kort fortalt sammenligner udregningen nutidsværdien af de betalinger der skal falde på lånet, med det beløb du får stillet til rådighed.

 

Hvordan udregnes ÅOP?

ÅOP er den tilbagediskonterede værdi af låntagers betalinger sammenlignet med den tilbagediskonterede værdi af det beløb, som låntager får stillet til rådighed. D.v.s. ikke kreditrammen på en kassekredit eller for den sags skyld hovedstolen på et lån, medmindre der på lånet og kassekreditten slet ikke er nogen ”start”omkostninger.

ÅOP er således den totale pris for lånet/kreditten udtrykt i procent pr. år af det beløb, som du får til disposition (”i hånden” på lånets/kredittens oprettelsesdag). F.eks. du får en kredit med en kreditramme på 50.000 kr., og du skal betale 3.000 kr. i ”start”omkostninger = så har du 47.000 kr. til disposition på kredittens oprettelsesdag, og kreditrammen er stadig på 50.000 kr.

Beregningsmetoden af ÅOP betyder altovervejende, at stiftelsesomkostningerne på et lån/en kredit vejer tungere, jo kortere løbetid lånet/kreditten har. Omvendt vil ÅOP være lavere, hvis løbetiden er længere. Førnævnte gælder dog ikke for ÅOP efter skat, hvis løbetiden er under 2 år, og du samtidig kan opnå skattefradrag for de i medfør af ligningsloven nævnte stiftelsesprovisioner, engangsydelser og lignende engangsydelser (se eksemplet nedenfor).

Et lån/en kredit med betalingsfrie perioder sammenlignet med et lån/kredit uden betalingsfrie perioder (der tilskrives stadig rente), begge med samme løbetid, vil ikke have den samme ÅOP, da rentebelastningen er større på lånet/kreditten med de betalingsfrie perioder, hvorved ÅOP bliver højere. Et lån/en kredit med rentefrihed i f.eks. 6 mdr. i starten af kreditten/lånet, vil også kunne være billigere end et lån/en kredit over 3 år, da rentebelastningen på lånet/kreditten typisk er højere ved en længere løbetid.

Sammenlign ÅOP og faktisk omkostninger på forbrugslån her.

 

Eksempel 1:

Forudsætninger: Lån (annuitetslån) med kvartårlig rentetilskrivning, månedlig låneydelse, pålydende årlig rente på 8%, debitorrente (effektiv rente) på 8,243%.

Løbetid3 år5 år
Lånets størrelse50.000 kr.50.000 kr.
Stiftelsesomkostninger500 kr.500 kr.
Samlet kreditbeløb (i hånden)49.500 kr.49.500 kr.
ÅOP før skat8,98%8,70%
ÅOP efter skat (v. 33,5% fradrag)6,13%5,86%

 

Som du kan se, så vejer stiftelsesomkostningerne på de 500 kr. “tungere” ved 3 år end ved 5 år. Selvom der er tale om det samme lån.

 

Eksempel 2:

Forudsætninger: Lån (annuitetslån) med kvartårlig rentetilskrivning, månedlig låneydelse, pålydende årlig rente på 8%, debitorrente (effektiv rente)  på 8,243%.

Løbetid23 mdr.24 mdr.
Lånets størrelse100.000 kr.100.000 kr.
Stiftelsesomkostninger4.000 kr.4.000 kr.
Samlet kreditbeløb (i hånden)96.000 kr.96.000 kr.
ÅOP før skat12,90%12,71%
ÅOP efter skat (v. 33,5% fradrag)8,40%9,72%

 

Som du kan se, så vejer stiftelsesprovisionen på de 4.000 kr. “tungere” ved 23 måneder end ved 24 måneder, når der er tale om ÅOP før skat. Men når man kigger på ÅOP efter skat, så er lånet over 23 mdr. billigere, idet kunden får skattefradrag for stiftelsesprovisionen (i eksemplet optages lånet den 1/1, og kunden får pr. 1/1 i stiftelsesåret fradrag for 2.500 kr. og i det efterfølgende år pr. 1/1, får kunden fradrag for de sidste 1.500 kr.).

Står du selv og skal sammenligne omkostningerne på et lån, kan du med fordel se nærmere på vores sammenligningslister. Du kan blandt andet sammenligne billån eller forbrugslån og undersøge om du betaler for meget, eller hvor du bør optage dit næste lån.

 

Lånets og kredittens pris før og efter skat

Pengeinstitutter og finansieringsselskaber har i følge kreditaftaleloven og prisoplysningsbekendtgørelsen for pengeinstitutter henholdsvis skiltningsbekendtgørelsen (for andre kreditgivere) kun pligt til at oplyse ÅOP før skat.

Når Mybanker beregner ÅOP efter skat, bruger vi skattesatsen 33% som udgangspunkt.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.

Ved at trykke tilmeld, giver du samtykke til at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid trække dit samtykke (læs samtykkeerklæring) tilbage. Læs mere om vores forretningsbetingelser, privatlivspolitik og cookiepolitik.

 

Find lån med lav ÅOP

Sammenlign ÅOP før du låner og undgå at betale for meget.

Sammenlign og indhent tilbud på forbrugslån

Om forfatteren Redaktionen

Ny lov sætter loft for ÅOP: Det betyder det for dig

Læs artiklen
Ny lov om ÅOP
Betaler du for meget i gebyrer 23. juli 2019 ÅOP: Er det vej- eller vildledende? Hvorfor ÅOP er mindre interessant ved valg af realkreditlån 8. februar 2017 Hvorfor ÅOP er mindre interessant ved valg af realkreditlån ÅOP viser dig alle omkostninger på et lån 4. maj 2006 ÅOP viser dig alle omkostninger på et lån