ÅOP - Årlige omkostninger i procent

udgivet: 04. maj 2006
, sidst redigeret: 26. september 2018
ÅOP - Årlige omkostninger i procent
ÅOP er det mest sigende tal, når du skal sammenligne lån og kreditter. Det vigtigste nøgletal.

ÅOP (årlige omkostninger i procent) er det vigtigste nøgletal, når du sammenligner lån/kreditter.

ÅOP er et rentebegreb, som i ét tal gør lån/kreditter sammenlignelige. Alle omkostninger ved oprettelsen og i lånets/kredittens løbetid indregnes, og der tages hensyn til, hvornår renter, afdrag mm. skal betales.

 

Sammenlign ÅOP og faktisk omkostninger på forbrugslån her.

 

ÅOP er den tilbagediskonterede værdi af låntagers betalinger sammenlignet med den tilbagediskonterede værdi af det beløb, som låntager får stillet til rådighed. D.v.s. ikke kreditrammen på en kassekredit eller for den sags skyld hovedstolen på et lån, medmindre der på lånet og kassekreditten slet ikke er nogen ”start”omkostninger. 

 

 

ÅOP er således den samlede pris for lånet/kreditten udtrykt i procent pr. år af det beløb, som du får til disposition (”i hånden” på lånets/kredittens oprettelsesdag). F.eks. du får en kredit med en kreditramme på 50.000 kr., og du skal betale 3.000 kr. i ”start”omkostninger = så har du 47.000 kr. til disposition på kredittens oprettelsesdag, og kreditrammen er stadig på 50.000 kr.

 

Beregningsmetoden af ÅOP betyder altovervejende, at stiftelsesomkostningerne på et lån/en kredit vejer tungere, jo kortere løbetid lånet/kreditten har. Omvendt vil ÅOP være lavere, hvis løbetiden er længere. Førnævnte gælder dog ikke for ÅOP efter skat, hvis løbetiden er under 2 år, og du samtidig kan opnå skattefradrag for de i medfør af ligningsloven nævnte stiftelsesprovisioner, engangsydelser og lignende engangsydelser (se eksemplet nedenfor). 

Et lån/en kredit med betalingsfrie perioder sammenlignet med et lån/kredit uden betalingsfrie perioder (der tilskrives stadig rente), begge med samme løbetid, vil ikke have den samme ÅOP, da rentebelastningen er større på lånet/kreditten med de betalingsfrie perioder, hvorved ÅOP bliver højere. Et lån/en kredit med rentefrihed i f.eks. 6 mdr. i starten af kreditten/lånet, vil også kunne være billigere end et lån/en kredit over 3 år, da rentebelastningen på lånet/kreditten typisk er højere ved en længere løbetid. 

Eksempel 1:

Forudsætninger: Lån (annuitetslån) med kvartårlig rentetilskrivning, månedlig låneydelse, pålydende årlig rente på 8%, debitorrente (effektiv rente) på 8,243%.

 

Løbetid 3 år 5 år
Lånets størrelse 50.000 kr. 50.000 kr.
Stiftelsesomkostninger 500 kr. 500 kr.
Samlet kreditbeløb (i hånden) 49.500 kr. 49.500 kr.
ÅOP før skat 8,98% 8,70%
ÅOP efter skat (v. 33,5% fradrag) 6,13% 5,86%

 

Som du kan se, så vejer stiftelsesomkostningerne på de 500 kr. "tungere" ved 3 år end ved 5 år. Selvom der er tale om det samme lån.

Eksempel 2:

Forudsætninger: Lån (annuitetslån) med kvartårlig rentetilskrivning, månedlig låneydelse, pålydende årlig rente på 8%, debitorrente (effektiv rente)  på 8,243%.

Løbetid 23 mdr. 24 mdr.
Lånets størrelse 100.000 kr. 100.000 kr.
Stiftelsesprovision 4.000 kr. 4.000 kr.
Samlet kreditbeløb (i hånden) 96.000 kr. 96.000 kr.
ÅOP før skat 12,90% 12,71%
ÅOP efter skat (v. 33,5% fradrag) 8,40%

9,72%

 


Som du kan se, så vejer stiftelsesprovisionen på de 4.000 kr. "tungere" ved 23 måneder end ved 24 måneder, når der er tale om ÅOP før skat. Men når man kigger på ÅOP efter skat, så er lånet over 23 mdr. billigere, idet kunden får skattefradrag for stiftelsesprovisionen (i eksemplet optages lånet den 1/1, og kunden får pr. 1/1 i stiftelsesåret fradrag for 2.500 kr. og i det efterfølgende år pr. 1/1, får kunden fradrag for de sidste 1.500 kr.).

 

Står du selv og skal sammenligne ÅOP på et lån, kan du med fordel se nærmere på vores sammenligningslister. Du kan sammenligne både boliglån, andelsboliglån, billån eller forbrugslån, og se om du betaler for meget, eller hvor du bør optage dit næste lån.

 

Lånets og kredittens pris før og efter skat
Pengeinstitutter og finansieringsselskaber har i følge kreditaftaleloven og prisoplysningsbekendtgørelsen for pengeinstitutter henholdsvis skiltningsbekendtgørelsen (for andre kreditgivere) kun pligt til at oplyse ÅOP før skat.  

 

Når Mybanker.dk beregner ÅOP efter skat, bruger vi skattesatsen 33,6% som udgangspunkt.

 

Hold dig opdateret med nyheder, gode råd og perspektiver på privatøkonomi. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

sidst redigeret: 26. september 2018