Få tilbud på dit boliglån

Udfyld dine oplysninger, og lad vores partnerbanker byde på finansieringen af din bolig.

Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Hvad er et boliglån?

Når du skal købe hus eller ejerbolig, er det de færreste, der kan betale kontant, og lang de fleste bliver nødt til at tage et eller flere boliglån. Derfor er det godt at vide, hvordan boliglån, realkreditlån og egen udbetaling hænger sammen.

For at kunne få et boliglån skal du selv kunne lægge 5 % af boligens pris. Det kræver altså en god opsparing, da du ikke kan få finansieret det hele gennem banken. 80 % af boligens pris, kan du finansiere gennem et realkreditlån, og de sidste 15 % af prisen kan du låne til med et boliglån i banken.
Når du tager et boliglån, skal du kigge på etableringsomkostningerne, rentesatsen, ÅOP og hvor mange år du har til at betale lånet tilbage – i fagsprog hedder det lånets løbetid.

 

Hvad er rente på et boliglån?

Typisk vil boliglånsrenten ligge et sted mellem 3-15%.
Renten på boliglån er forskellig fra bank til bank, og kommer an på, hvor meget du skal låne, hvor hurtigt du betaler lånet tilbage, om renten skal være fast eller variabel, og om du er helkunde.

 

Hvad er forskellen på boliglån og realkreditlån?

Renten på et boliglån er som regel højere end på et realkreditlån. Hvis du ikke har mere end 5% til udbetaling, skal de sidste 15% af finansieringen finansieres gennem et banklån. Banklånet vil være med variabel rente og er ofte dyrere end realkreditlånet, da banken får 2. prioritetspant i boligen.

Det betyder, at hvis du ikke er i stand til at betale dine afdrag, står banken ikke først i køen til at få deres penge retur ved et tvangssalg, for det gør realkreditinstituttet. Det er derfor mere usikkert for banken end for realkreditinstituttet at låne dig pengene, og derfor kræver banken en højere rente.
Men renten er ikke altid det vigtigste. Renten har naturligvis betydning for, hvor meget du skal betale tilbage i forhold til, hvor meget du låner, men det er også vigtigt, at kigge på ÅOP, når du sammenligner boliglån.

 

Hvad er ÅOP på boliglån?

ÅOP viser de samlede årlige omkostninger i procent. ÅOP er et udtryk for de samlede omkostninger til oprettelse af lånet, gebyrer, plus de renter du skal betale. Renterne og etableringsomkostningerne bliver fordelt ud over de år, som du skal betale lånet tilbage over.

Det er altså ÅOP der giver dig det bedste billede af, hvad det koster at tage et boliglån. Renten kan nemlig godt være meget lav, men det hjælper dig ikke, hvis etableringsomkostningerne til gengæld er tårnhøje.
Noget andet du skal tænke over, når du vælger boliglån er, at jo tættere ÅOP og renten er på hinanden, jo lavere betyder det, at etableringsomkostningerne er. Det gode ved at etableringsomkostningerne på boliglånet er lave, er at du ikke mister nær så mange penge, hvis du betaler lånet ud hurtigere, end du havde regnet med.
Alle lånegivere er forpligtet til at oplyse, hvad lånets ÅOP er. På den måde kan du nemt sammenligne, hvilket lån der har de laveste omkostninger, før du ansøger om forbrugslån eller et samlelån. Du kan sammenligne banker, der tilbyder et boliglån i vores liste herover. Så er du sikker på, at du vælger det lån, der passer bedst på netop dig og din økonomi.

Pas på rentespænd

Mybankers sammenligning viser, at der kan være et stort rentespænd mellem bankerne. Derfor kan et 20-årigt boliglån på 300.000 kroner koste mellem 100.000 og 550.000 kroner i udgifter til renter og gebyrer.

Rentespændene hos bankerne viser, hvor vigtigt det er, at man forhandler om sin rente. Tager man blot en rente for givet, kan man risikere at betale unødigt meget for sit lån. Derfor er det også vigtigt altid at indhente flere tilbud, da man ikke nødvendigvis får det billigst tilgængelige lån i den bank, der har den laveste rente angivet i rentespændet ovenfor.

 

Etableringsomkostninger på boliglån

Mange tror fejlagtigt, at etableringsomkostningerne er de samme i alle banker. Men det er langt fra tilfældet. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, hvad banken tager for at oprette lånet, inden du tager et boliglån.
Etableringsomkostningerne dækker over de omkostninger banken har med at oprette boliglånet til dig. Herunder den tid bankrådgiveren skal bruge på at indhente og behandle dine oplysninger, holde møde med dig og lave de nødvendige papirer.
Etableringsomkostningerne dækker dog ikke over de udgifter, der er til tinglysning. Når du tager et boliglån, bliver lånet tinglyst, fordi banken tager pant i din bolig. Det betyder, at hvis du af den ene eller anden grund ikke kan betale lånet tilbage, og dit hus ender på tvangsauktion, så har banken krav på at få sine penge igen ud af de penge der kommer ind fra salget af huset, fordi de har pant i boligen.

 

Boliglån – hvor meget kan jeg låne?

Det afhænger selvfølgelig af din individuelle økonomiske situation, hvor stort et boliglån, du kan få lov at tage. Derfor anbefaler vi, at du afsøger markedet ved at læse op på emnet, og søger økonomisk rådgivning, så du er sikker på at få det billigste boliglån, der passer bedst til dig og dine behov.

Hvad enten du skal ud og ansøge om lån til boligfinansiering, om det er tillægslån eller omlægning af lån, som du overvejer, er det vigtigt, at du ikke lader dig begrænse af, hvad ét realkreditinstitut eller én bank tilbyder. For at træffe et valg på så oplyst et grundlag som muligt, kan du bruge vores boliglånsberegner til at lave en sammenligning.

 

Et boliglån har flere navne

Når du undersøger din mulighed for at tage et boliglån, kan du støde på produkter som f.eks. boligkredit og prioritetslån. De er begge boliglån, men dog på lidt andre præmisser. Derfor løber vi dem igennem her, så du er klædt helt på til at træffe den rigtige beslutning.
Boligkredit er en form for kassekredit, som etableres med sikkerhed i fast ejendom. Boligkredit og prioritetslån er som udgangspunkt det samme, men de to typer lån kan alligevel variere fra bank til bank. Der kan for eksempel være forskel på om udgangspunktet er, at du nedbringer gælden og over hvor lang tid. De to typer lån fungerer begge som en kassekredit, hvor du har mulighed for at hæve og sætte penge ind på din konto, når det passer dig og din økonomiske situation.
For tiden er visse renter på boligkreditter faktisk så lave, at denne type lån i visse situationer kan konkurrere med realkreditlån særligt fra 60-80% belåning. Dermed kan du finansiere dele af din bolig med et boligkredit- eller prioritetslån. Men til trods for dette skal du alligevel huske på, at boligkredittens rente er noget højere, fordi der skal betales for fleksibiliteten i at kunne hæve og indsætte penge på sin konto. Derfor kan man argumentere for, at lånet egner sig bedst som supplement til et realkreditlån.
Boligkredit eller prioritetslån kan også bruges, hvis du har friværdi i huset og ønsker at investere i et nyt køkken, renovere badet eller noget andet.

 

Fordele og ulemper ved boligkredit

Fordelen ved denne låntype er, at det er en meget fleksibel måde at låne penge på. Kassekreditten kan tilpasses efter behov, og du har friheden til ikke at skulle i banken af flere omgange for at låne penge. Du bestemmer selv, hvad du bruger pengene til, og der trækkes kun renter af de penge der er trukket.
Derudover kan du afdrage i præcis den takt, der passer til din økonomi og situation. Du kan også bruge kontoen som løn- eller opsparingskonto, hvorved der kan være en god rente at hente. Boligkredit kan være en god løsning for dig, som har en god økonomi, men som har svingende indtægter eller er provisionslønnet, som gør, at der i perioder er mere overskud i økonomien til at tilbagebetale lånet. Hvis du ikke har disciplinen til at leve med den fleksibilitet, bør du undgå denne type lån. Det kan siges, at i forhold til en almindelig kassekredit er dette et billigere alternativ, men det afhænger selvfølgelig af din økonomi.
En af ulemperne ved boligkreditten eller prioritetslånet er dog samtidig, at der kan være omkostninger ved etablering af lånet. Hertil følger renten på boligkreditten markedsrenten, og der er derfor i princippet ikke noget renteloft. Det betyder samtidig, at pengeinstituttet kan ændre vilkår for gebyrer og boligkreditrente med kort varsel. Derfor bør du være opmærksom på de præmisser, du skriver under på.

 

Hvad er et tillægslån?

Et tillægslån er som oftest et realkreditlån, men det kan også godt være et boliglån eller en boligkredit. Et tillægslån er en belåning af friværdien i din ejendom. Hvis du betaler afdrag på dit lån, sparer du op i din bolig. Den opsparing i kombination med en evt. værdistigning på ejendommen kaldes friværdi, og den kan du belåne med et nyt realkreditlån eller boliglån.

Friværdien kan også stige f.eks. fordi ejendomspriserne stiger eller fordi en forbedring af boligen, så som et nyt køkken eller bad, gør boligen mere værd. I en helårsbolig må gamle og nye realkreditlån tilsammen svare til højst 80%. af boligens værdi. For fritids- eller sommerhuse er grænsen 75%. Et tillægslån er altså, som navnet antyder, et lån, du optager i din ejerbolig som tillæg til eksisterende realkreditlån og/eller boliglån, du i forvejen har.

Tillægslån eller omlægning

Når du optager et tillægslån, kan det være, at din bolig vurderes på ny. Afhængig af dine nuværende lån kan det i visse tilfælde betale sig at slå dine lån sammen ved at lave en omlægning af lånene, da det muligvis kan betyde en lavere samlet bidragssats på dit realkreditlån eller boliglån. Det kommer selvfølgelig an på din individuelle økonomi og hvilken type lån, du allerede har. En boligkredit kan også være en mulighed. Boligkreditten har den fordel, at den er knyttet til en anden konto, hvor det indestående bliver modregnet det udestående, før der bliver beregnet renter.

 

Søg uvildig rådgivning inden du tager et boliglån

Du bør altid overveje de fordele og ulemper, og hvordan det påvirker din individuelle økonomi. Derfor råder vi altid til at du søger uvildig rådgivning og undersøger alternativer, før du tager en beslutning om, hvilket slags boliglån det skal være, samt hvilken bank, lånet skal optages i.
Det kan du heldigvis let gøre både ved hjælp af vores artikelunivers samt i vores sammenligningsliste ovenover.

 

Hvad er afdragsfrihed?

Når man skal finansiere sin bolig, er det muligt at få afdragsfrihed i op til 10 år. Faktisk er det nu muligt at opnå 30 års afdragsfrihed, men det kræver høj friværdi i boligen, og er derfor ikke en mulighed for nye boligejere. Afdragsfrihed gør det muligt at sidde billigere hver måned, da man kun betaler renter og bidrag.

Her afdrager man ikke på hovedstolen under den afdragsfrie periode, hvilket betyder, at den månedlige ydelse vil stige efter endt afdragsfrihed. Dette skyldes, at man nu skal betale afdrag på lånet, hvor ydelsen nu udgør både renter, bidrag og afdrag.

 

Andelsboliglån

Er det en andelsbolig, som du skal investere i, er det ikke muligt at få et realkreditlån, og derfor er et andelsboliglån din eneste mulighed. Når du tager et boliglån til at købe en andelsbolig, låner banken dig pengene mod at få sikkerhed i andelen. Det betyder, at hvis du ikke betaler lånet tilbage, så kan banken overtage din andel.

I lang tid har det kun været muligt at få et lån med variabel rente, hvis man skulle låne til en andelsbolig. De seneste år er nogle pengeinstitutter dog begyndt at tilbyde andelsboliglån med fast rente. Det er godt nyt for dem, der gerne vil have ro i maven, og vide at renten ikke lige pludselig stiger. Ved et variabelt forrentet lån, får man en lavere rente her og nu, men man er også mere følsom overfor pludselige rentestigninger. Ved et fastforrentet lån betaler man et lidt højere beløb for at kende sin rente i en længere årrække. Et lån med fast rente vil være dyrere at etablere, og hvis renten forbliver lav, vil det derfor bedre have kunnet betale sig at tage et lån med variabel rente. Men hvis renten nu skulle stige, så er du bedre stillet med fastforrentet lån.
Derudover er der forskel på, hvor risikovillig man er. Hører du til dem, der ikke kan sove om natten, fordi du ikke ved, om renten ændrer sig, så er det værd at gå efter en bank, der tilbyder andelsboliglån med fast rente. Du kan bruge vores hjemmeside til at sammenligne andelsboliglån.

 

3 hurtige til et billigere boliglån

  1. Indhent altid flere konkrete tilbud fra forskellige banker og vær ikke bange for at skifte bank for at få det billigste lån. Du kan blandt andet bruge Mybankers Skift bank service for at få gratis tilbud fra andre banker.
  2. Vær opmærksom på rentespænd. Nogle bankers lån varierer utroligt meget.
  3. Kig på de samlede omkostninger i stedet for at blive fristet af en umiddelbar lav rente. Etableringsomkostningerne kan variere meget fra bank til bank. Se altid efter ÅOP.

 

Mybankers artikler

Der er flere forskellige typer boliglån på markedet, heriblandt fastforrentede obligationslån, rentetilpasningslån og prioritetslån. Så når du skal vælge, hvilket boliglån du skal optage, er der flere ting, du bør være opmærksom på. I vores artikelunivers, som du finder i bjælken i toppen af siden, kan du finde svar på alt inden for lån, bolig og boliglån. Især kan det betale sig at sætte sig ind i, hvad en fast eller variabel rente vil betyde for din fremtidige økonomi, samt hvorvidt afdragsfrihed giver mening i din specifikke situation. Så før du vælger hvilket boliglån, der passer bedst til dig, så beregn lånet til boligen ved at se på de forskellige udbydere i vores låneberegner for boliglån ovenfor. Her kan du nemt sammenligne de forskellige forhold, som udbyderne tilbyder. Øverst på siden kan du indtaste boligens pris samt din udbetaling og ønsket løbetid for at lave en præcis sammenligning. Ude i siden til venstre kan du herefter justere præmissen for lånet. På den måde kan du være sikker på, at du sammenligner de helt rigtige tal, når du undersøger hvilket boliglån, der er billigst for dig.

Udover artikler om boligkøb kan du finde artikler, hvor vi kommer tips og tricks til investering og forklarer dig om den nemme og populære investeringstype, nemlig indeksfonde. Det vil altså sige, at du kan finde artikler om alt fra billån, økonomisk rådgivning og børneopsparing.