Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Læs mere om boliglån her

Der findes flere måder, hvorpå man kan finansiere lån til hus eller ejerbolig. Du kan finansiere de første 80% med et realkreditlån, og da du minimum skal have 5% af købesummen selv, efterlader det maximalt 15%, som du kan finansiere med et banklån. Vores boliglånsliste viser muligheder for boliglån i banken. Der er forskel på hvor meget information om renter på boliglån, månedlig ydelse, ÅOP og andre informationer, du kan se, afhængig af om du er logget ind på din profil på Mybanker eller ej.

Du kan nemt oprette dig som bruger og få mere ud af vores hjemmeside. Er det finansiering af istandsættelse af din nye bolig, som du er på udkig efter, kan det også betale sig at kigge på vores realkreditlånsliste eller listen over tillægslån til bolig, som du kan finde i bjælken øverst på vores hjemmeside under Sammenlign priser.

Hvilken type boliglån?

Hvordan finansieres boligen bedst muligt? Der findes tre typer lån til finansiering af en bolig: Realkreditlån, banklån og andelsboliglån. Uanset hvilken finansieringsmodel du vælger, er der et krav om, at du skal lægge 5% af boligens værdi i udbetaling. Det betyder, at der er 95% tilbage af boligens pris, som kan finansieres dels gennem et realkreditlån (op til 80%) og dels gennem et banklån (de sidste 15%). Generelt forholder det sig sådan, at det er billigere at have et realkreditlån end et banklån.

Realkreditlån

Fast eller variabel rente?

Det første du skal tage stilling til er, om du vil have et realkreditlån med fast eller variabel rente. Der er fordele og ulemper ved begge låntyper, og du skal derfor tage stilling til, hvor risikovillig du er. Ved et lån med fast rente vil renten ikke ændre sig i hele lånets løbetid. Det fastforrentede lån er typisk dyrere her og nu, men til gengæld sikrer du dig mod eventuelle rentestigninger i fremtiden, som ellers ville gøre lånet dyrere på sigt.

Afdragsfrihed?

Når man skal finansiere sin bolig, er det muligt at få afdragsfrihed i op til 10 år. (Faktisk er det nu muligt at opnå 30 års afdragsfrihed, men det kræver høj friværdi i boligen og er derfor ikke relevant for nye boligejere). Afdragsfrihed gør det muligt at sidde billigere hver måned, da man kun betaler renter og bidrag. Her afdrager man ikke på hovedstolen under den afdragsfrie periode, hvilket betyder, at den månedlige ydelse vil stige efter endt afdragsfrihed. Dette skyldes, at man nu skal betale afdrag på lånet, hvor ydelsen nu udgør både renter, bidrag og afdrag.

Banklån

Hvis du ikke har mere end 5% til udbetaling, skal de sidste 15% af finansieringen finansieres gennem et banklån. Banklånet vil være med variabel rente og er ofte dyrere end realkreditlånet, da banken får 2. prioritetspant i boligen. Det betyder, at hvis du ikke er i stand til at betale dine afdrag, står banken ikke først i køen til at få deres penge retur ved et tvangssalg, for det gør realkreditinstituttet. Det er derfor mere usikkert for banken end for realkreditinstituttet at låne dig pengene, og derfor kræver banken en højere rente.
Der kan dog være penge at spare alt efter, hvor du vælger at optage dine lån. Derfor anbefales det altid at kigge på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent), når du skal sammenligne de forskellige lån og låntyper. ÅOP indeholder renter, gebyrer, afgifter og andre omkostninger, som giver et godt estimat for, hvor dyrt lånet er, og er derfor en god faktor til sammenligning af forskellige lån.

Andelsboliglån

Er det en andelsbolig, som du skal investere i, er det ikke muligt at optage et realkreditlån, hvorfor et banklån er eneste mulighed. Ved banklånet yder banken dig penge mod at få sikkerhed i andelen. Når man skal vælge andelsboliglån, har det i lang tid kun været muligt at optage lånet med en variabel rente. De seneste år er nogle pengeinstitutter dog begyndt at tilbyde andelsboliglån med fast rente. Ved et variabelt forrentet lån, får man en lavere rente her og nu, men man er også mere følsom overfor pludselige rentestigninger. Ved et fastforrentet lån betaler man en præmie for at kende sin rente i en længere årrække. Derfor vil denne låntype være dyrere i starten og hvis renten forbliver lav. Derimod vil man være bedre stillet med et fastforrentet lån, hvis renten stiger til en højere sats end den, som ens lån indeholder.

Få overblik på Mybanker.dk

Det er altid en god idé at sondere markedet i forhold til realkreditlån, banklån og andelsboliglån, da der kan være mange penge at spare, hvis man blot er lidt omhyggelig. Tjek Mybankers sammenligningslister eller indhent tilbud via Mybankers Skift bank service. På den måde sikrer du, at du får de bedste vilkår som låntager.

Boliglån – hvor meget kan jeg låne

Det afhænger selvfølgelig af din individuelle økonomiske situation. Derfor anbefaler vi, at du afsøger markedet ikke blot ved at læse op på emnet, men også søger økonomisk rådgivning, så du er sikker på at få det billigste boliglån, der passer bedst til dig og dine behov. Hvad enten du skal ud og ansøge om lån til boligfinansiering, om det er tillægslån eller omlægning af lån, som du overvejer, er det vigtigt, at du ikke lader dig begrænse af, hvad ét realkreditinstitut eller én bank tilbyder. For at træffe et valg på så oplyst et grundlag som muligt, kan du bruge vores boliglånsberegner til at lave en sammenligning.

Pas på rentespænd

Mybankers sammenligning viser, at der kan være et stort rentespænd mellem bankerne. Derfor kan et 20-årigt boliglån på 300.000 kroner koste mellem 100.000 og 550.00 kroner i udgifter. Rentespændene hos bankerne viser, hvor vigtigt det er, at man forhandler om sin rente. Tager man blot en rente for givet, kan man risikere at betale unødigt meget for sit lån. Derfor er det også vigtigt altid at indhente flere tilbud, da man ikke nødvendigvis får det billigst tilgængelige lån i den bank, der har den laveste rente angivet i rentespændet ovenfor.

3 hurtige til et billigere boliglån

1. Indhent altid flere konkrete tilbud fra forskellige banker og vær ikke bange for at skifte bank for at få det billigste lån. Du kan blandt andet bruge Mybankers Skift bank service for at få op til tre tilbud gratis fra andre banker. 2. Vær opmærksom på rentespænd. Nogle bankers lån varierer utroligt meget. 3. Kig på de samlede omkostninger i stedet for at blive fristet af en umiddelbar lav rente. Etableringsomkostningerne kan variere meget fra bank til bank. Se altid efter ÅOP.

Mybankers artikler

Der er flere forskellige typer boliglån på markedet heriblandt fastforrentede obligationslån, rentetilpasningslån og prioritetslån. Så når du skal vælge, hvilket boliglån du skal optage, er der flere ting, du bør være opmærksom på. I vores artikelunivers, som du finder i bjælken i toppen af siden, kan du finde svar på alt inden for lån, bolig og boliglån. Især kan det betale sig at sætte sig ind i, hvad en fast eller variabel rente vil betyde for din fremtidige økonomi, samt hvorvidt afdragsfrihed giver mening i din specifikke situation. Så før du vælger hvilket boliglån, der passer bedst til dig, så beregn lånet til boligen ved at se på de forskellige udbydere i vores låneberegner for boliglån ovenfor. Her kan du nemt sammenligne de forskellige forhold, som udbyderne tilbyder. Øverst på siden kan du indtaste boligens pris samt din udbetaling og ønsket løbetid for at lave en præcis sammenligning. Ude i siden til venstre kan du herefter justere præmissen for lånet. På den måde kan du være sikker på, at du sammenligner de helt rigtige tal, når du undersøger hvilket boliglån, der er billigst for dig.