Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Hvad er boligkredit

Boligkredit er en form for kassekredit, som etableres med sikkerhed i fast ejendom. Boligkredit og prioritetslån er som udgangspunkt det samme, men de to typer lån kan alligevel variere fra bank til bank. Der kan for eksempel være forskel på om udgangspunktet er, at du nedbringer gælden og over hvor lang tid. De to typer lån fungerer begge som en kassekredit, hvor du har mulighed for at hæve og sætte penge ind på din konto, når det passer dig og din økonomiske situation.

For tiden er visse renter på boligkreditter faktisk så lave, at denne type lån i visse situationer kan konkurrere med realkreditlån særligt fra 60-80% belåning. Dermed kan man finansiere dele af sin bolig ved et boligkredit- eller prioritetslån. Men til trods for dette skal man alligevel huske på, at boligkredittens rente er noget højere, fordi der skal betales for fleksibiliteten i at kunne hæve og indsætte penge på sin konto. Derfor kan man argumentere for, at lånet egner sig bedst som supplement til et realkreditlån.

Boligkredit eller prioritetslån kan også bruges, hvis du har friværdi i huset og ønsker at investere i et nyt køkken, renovere badet eller noget andet.

Fordele og ulemper ved boligkredit

Fordelen ved denne låntype er, at det er en meget fleksibel måde at låne penge på. Kassekreditten kan tilpasses efter behov, og du har friheden til ikke at skulle i banken af flere omgange for at låne penge. Du bestemmer selv, hvad du bruger pengene til, og der trækkes kun renter af de penge der er trukket.

Derudover kan man afdrage i præcis den takt, der passer til ens økonomi og situation. Man kan også bruge kontoen som løn- eller opsparingskonto, hvorved der kan være en god rente at hente. Boligkredit kan være en god løsning for dig, som har en god økonomi, men som har svingende indtægter eller er provisionslønnet, som gør, at der i perioder er mere overskud i økonomien til at tilbagebetale lånet. Hvis man ikke har disciplinen til at leve med den fleksibilitet, bør man undgå denne type lån. Det kan siges, at i forhold til en almindelig kassekredit er dette et billigere alternativ, men det afhænger selvfølgelig af ens økonomi.

En af ulemperne ved boligkreditten eller prioritetslånet er dog samtidig, at der kan være omkostninger ved etablering af lånet. Hertil følger renten på boligkreditten markedsrenten, og der er derfor i princippet ikke noget renteloft. Det betyder samtidig, at pengeinstituttet kan ændre vilkår for gebyrer og boligkreditrente med kort varsel.

Derfor bør man være opmærksom på de præmisser, man skriver under på.

Søg uvildig rådgivning

Man bør altid overveje de fordele og ulemper, som varierer fra ens individuelle økonomi. Derfor råder vi altid til at søge uvildig rådgivning og undersøge alternativer, før der tages en beslutning, om hvilket slags lån det skal være, samt hvilken bank lånet skal optages i.

Det kan man heldigvis let gøre både ved hjælp af vores artikelunivers samt i vores sammenligningsliste ovenover.