Pension, gæld, investeringer

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 30 i alt)
 • VinelskerenForfatter
  Indlæg
 • #95669
  VinelskerenForfatter

  Hej alle, jeg har brug for UVILDIGE råd! 🙂 Først lidt om mig selv. Jeg er 46 år, far til 3 og gift. Jeg sidder i en lederstilling med en rigtig god løn, min kone læser lige nu, men er færdig om 1 år. Her fakta om vores økonomi.

  Opsparing: 140.000 i aktier, 110.000 i frie midler. Vi indbetaler 4.000 hver måned til investeringsforening i Nordea. Derudover er jeg med i firmaktier, som vel er 50.000 om året.

  Bank: ja, Nordea. Jeg er bevidst om, at de ikke er de billigste, men jeg synes, at deres rådgivere er gode og jeg kan jo se, at vores investeringer går rigtig godt. Også selv om deres ÅOP er høje.

  Pension: jeg betaler 15 % via mit arbejde og har i dag 1,3 mio i rate og liv og 260.000 i aldersopsparing, som jeg har betalt afgift på. Min kone har meget lidt.

  Hus: vi bor i hus fra 2010, som er ca. 3,3 mio værd. Vores eneste gæld her er vores F3 lån hos Totalkredit, som udløber sommeren 2018. Restgæld på det tidspunkt er ca. 270.000

  Vores økonomi er skruet sådan sammen, at vi i dag vel har 10.000 til opsparing i måneden. Ingen gæld som sagt udover Totalkredit. 2 biler, som begge er betalte, trods det, at min egen er et halvt år gammel….Jeg er meget bevidst om, at vi sidder i en meget fordelagtig situation.

  Mit dilemma:

  – overvejer, om jeg skal blive gældfri sommeren 2018 trods renteniveau. Men er det klogt at have så mange penge i mursten? Vi overvejer at sælge indenfor et par år dog og så kommer spørgsmålet selvfølgelig, om man så skal købe det nye hus kontant eller?

  – pensionsselskabet mener jeg skal spare meget mere op – faktisk minimum 5000 mere i måneden…….Det, der taler for det er, at jeg ønsker at stoppe som 62-årig…….

  – eller skal jeg investere mere i aktier, end jeg gør i forvejen….?

  Jeg har faktisk faktisk forsøgt at få en meget simpel økonomi, men det er ikke helt lykkedes mig – for så stod jeg ikke her med alle disse overvejelser???

  hvad tænker i?

  #225302
  testForfatter

  at man ikke skal låne penge man ikke har brug for. Det mest sikre og stabile afkast er ikke at låne penge. Vi har ikke længere en negativ realrente som vi havde i vores forældres ungdom. Så jeg vil ikke se noget problem i at gælde i huset går i nul.
  Du har jo som du selv næver så aktier, pension og mursten.

  Jeg ville nok vælge at spare noget mere op via pensions selskabet eller i aktier når huset er betalt ud.

  #225304
  VinelskerenForfatter

  det siger min fornuft mig også. Så du tænker, at jeg skal betale lånet ud til sommer 2018 trods måske meget lav rente? Jeg ved ikke helt, om jeg på det tidspunkt faktisk har 270000 stående, men kunne en overvejelse så være et prioritetslån? Tror bare ikke, at Nordea er konkurrencedygtige her.

  Når huset er betalt ud – ville du så både betale mere i pension og aktier – eller en af delene?

  Tak for dit svar.

  #225306
  thsvForfatter

  Jeg ville ikke betale lånet ud, men nærmere forøge belåningen til 40% og så investere pengene.
  Du kan uden tvivl opnå højere forrentning end F3-renten + det laveste adm.bidrag ved at investere pengene.
  Du kunne også overveje at låne pengene som fastforrentet 10-årigt lån til 0,5% i RD, som har det laveste adm.bidrag på under 0,3%.

  #225308
  VinelskerenForfatter

  tak for svar THSV – det kunne jeg så aldrig komme i tanke om….Jeg er nok lidt gammeldags her og tænker, at nedbringelse af gæld aldrig kan være skade til 🙂

  #225310
  testForfatter

  en risikofri investering findes bare ikke. Om man vil låne til at investere for er jo et valg man kan træffe. Jeg vil ikke.

  mener bestemt ikke det at nedbringe ens gæld på nogen måde kan være til skade.

  #225322
  AnonymForfatter

  Jeg ville også hæve belåningen, til 40% lyder meget rimeligt. Måske endda tanden mere. Du har ret små investeringer i forhold til friværdi. Et RD 0,5% 10-års forekommer perfekt egnet i din situation.

  #225324
  VinelskerenForfatter

  At investere for lånte midler er jeg principielt imod – men tak for tip

  #225328
  AnonymForfatter

  Your choice. Ingen kan tage fra dig, at du får minimeret enhver risiko ved at indbetale alle dine frie midler for at få boliglånet væk. Du spurgte selv, og hvis det i virkeligheden blot handlede om at få bekræftelse i, at dette er en smart strategi, så bliver det ikke herfra. For jeg synes det er skidt udnyttelse af formueværdierne sådan som rente- og investeringssituationen er pt.

  #225334
  testForfatter

  ja og sådan er vi jo heldigvis så forskellige. Det er før set at sikre strategier til at blive millionær slet ikke var så sikre enda.

  Det var i øvrigt en væsentligt bedre investering den gang realrenten på grund af inflationen var negativ. Det var den gang man også havde et skattefrit år men det er jo lidt før vores tid. 🙂

  #225338
  thsvForfatter

  “At investere for lånte midler er jeg principielt imod – men tak for tip"

  Så du mener det er bedre at binde en stor del af sin opsparing i mursten?

  Det lån jeg anbefaler koster under 0,8% i total rente om året (+ et lille kurstab under 1,5 point), mon ikke du kan finde en sikker investering med større afkast?

  Og i forhold til den reelle inflation i samfundet, nemlig indkomststigningerne er realrenten altså negativ, det er jo varer, der trækker den officielle inflation ned (FPI).

  Og forstår ikke at du startede denne tråd, når du havde besluttet dig til ikke at ville investere mere.

  #225342
  VinelskerenForfatter

  hej igen

  det kunne være andre vinkler end at investere for lånte midler. Har du læst mit indlæg? Jeg afviser ikke at investere yderligere, bare ikke for lånte midler.

  Generelt vil jeg gerne spørge dig, hvorfor du altid vælger en forholdsvis negativ tilgang i dine svar her på debat?

  #225422
  Michael RudeForfatter

  Nordnet har gode muligheder

  #225428
  AnonymForfatter

  “Jeg afviser ikke at investere yderligere, bare ikke for lånte midler."

  Det kan jo så ikke lade sig gøre.

  Hvis du afviser at have investeringer samtidig med et lån i boligen (pga. et firkantet mundheld), så har du kun én mulighed: At tilbagebetale hele lånet og derefter begynde at kigge på investeringer, når tid kommer.

  (Jeg går herved ud fra, at du godt selv kan gennemskue, at det ikke gør nogen forskel, om du fra din nuværende situation vælger at øge belåningen til f.eks. 40 % og investerer, eller om du i forvejen havde afbetalt langsommere og derfor stod i en situation med 40 % belåning og tilsvarende investeringer på sidelinjen. Altså, at du “investerer for lånte midler" lige meget i disse to scenarier.)

  #225430
  testForfatter

  argh de nu stor forskel på at have investeringer ved siden af at man afdrager planmæssigt på et kreditforening lån og så optage nyt og større lån

  Men jeg kunne meget heller tænker at at vide hvad det er for en 100% sikker investering i kan foreslå der giver et afkast på 4% pr. år
  og jeg gentager gerne spørgsmålet for 3% og 2%

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 30 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.