DIS indkomst og gældsfaktor

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
 • JewerForfatter
  Indlæg
 • #368414
  JewerForfatter

  Som sømand på DIS indkomst, har jeg for første gang oplevet at rende panden mod en mur. DIS indkomst er en nettoindkomst, da vi som søfolk ikke bliver beskattet. Jeg er pt ved at sælge mit hus, for at flytte et andet sted hen, der er lidt større (aht min kærestes børn) og som er mere logistisk praktisk.

  Vi har kig på et hus, der ligger perfekt for os, er nyrenoveret og kun har 2 beskedne K1’ere på tilstandsrapporten. Og prisen ligger i et fint leje i forhold til mit rådighedsbeløb. Ingen problemer, der er økonomisk rum til lidt ændringer hist og her, nye møbler osv. Jeg skylder 190.000 i en ny bil og så har jeg et lille forbrugslån i banken, der er betalt ud om 6 måneder.

  Alligevel har banken valgt at trække stikket ift dette hus. Og nu kommer hele humlen med dette indlæg.

  De har siddet og regnet på hvad min gældsfaktor efter huskøb vil være og den lander på 3.6 hvilket er lige lovligt “kriminelt" og et stykke udenfor skiven – som de udtrykker det. Adspurgt hvilke parametre de udregnede denne gældsfaktor efter, fik jeg min mistanke bekræftet: De tog udgangspunkt i min løn i 2018 iht årsopgørelsen. Hvilket er en nettoløn (DIS).

  Sætter man sig lidt ind i hvad gældsfaktoren er, så er det forholdet mellem den samlede gæld og bruttolønnen. Og på skalaen er 3.5 grænsen. 2.5 er rigtigt fint og man kan bare give den gas.

  Hvis man skal udregne mine dagpenge, kræver det en omregning af nettolønnen til bruttolønnen og for en indtægt på op til lidt over 500.000 kr, er omregningsfaktoren 1.61 Dvs man ganger sin årlige nettoløn med 1.61, så har man den bruttoløn, man skal basere udregningen på. Og det er almindelig praksis, at dette også er gældende i pengeinstitutterne, når de skal regne ting ud, der tager udgangspunkt i bruttolønnen.

  Bare ikke i min nuværende bank.

  Jeg tog så til Svendborg, som er en søfartsby, og forhørte mig i 3 forskellige banker dernede. De har jo søfolk som kunder og må være ret bekendte med DIS lønnen og hvordan denne er skruet sammen.

  De gav mig medhold – alle 3.

  Jeg forsøgte endnu engang at pirke til min nuværende bank (som jeg ellers er virkelig glad for), men det var som at hamre en nål ind i en bowlingkugle. De holdt fast i deres – og nu står jeg midt i hussalg og huskiggeri med bud og forhandlinger, og skal skifte bank.

  Jeg har kigget efter artikler der omhandler dette, men eftersom dansk søfart er et nicheerhverv efterhånden, så er der ikke det store fokus på dette problem. Jeg ved ikke om der i bankerne findes nogle generelle retningslinier, når det kommer til DIS indkomster, men jeg har en mistanke om, at det er op til den enkelte bank, at fastsætte disse individuelt.

  Efter de nye udregninger, er min gældsfaktor faldet til 2.7 hvilket er yderst acceptabelt.

  #368857
  IkcimTForfatter

  Hej. Det er normalvis op til bankerne selv at definere deres kreditpolitik, indenfor visse rammer fra Finanstilsyn mv.

  Derfor kan du sagtens opleve forskellige holdninger, fra forskellige banker.

  Som du selv skriver, er der ikke mange med DIS indkomst. Derfor er det ikke en selvfølge, at din bank har en standard for, hvordan de skal definere din løn når de bla. regner gældsfaktor.

  Hvis de holder fast i begrundelsen, som du nævner, så kan du jo søge mod én af de andre banker, der måske ser anderledes på det.

  #368862
  JewerForfatter

  Jeg har flyttet mine engagementer til anden bank, der er vant til at arbejde med DIS.

  Det har gjort alting nemmere.

  #368863
  JewerForfatter

  Jeg har flyttet mine engagementer til anden bank, der er vant til at arbejde med DIS. Det har gjort alting nemmere. 

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.