Tjek din boligfinansiering – der er penge at spare

Tjek din boligfinansiering – der er penge at spare
Artiklen er fra marts 2015
Besparelsen er at finde ved at gennemgå hvordan din bolig er finansieret. Har du belånt din bolig vil du opleve at en stigning i boligpriser medfører et fald i belåningsgrad. Det kan betyde at de relativt dyre banklån kan konverteres til realkredit, eller at dit realkreditlån kan blive billigere i bidragssats.
Konsekvensen af dette illustreres nemmest med et regneeksempel. I det nedenstående eksempel tages der udgangspunkt i følgende ejerlejlighed med afdragsfrie lån:
Fra december 2011 til december 2014 steg priserne på ejerlejligheder ifølge Danmarks Statistik næsten 27 %. Det betyder følgende for belåningen af ejerlejligheden:
Som det kan ses muliggør værdistigningen en omlægning af boligkreditten til et realkredit tillægslån. Denne omlægning betyder en gennemsnitlig årlig besparelse på over 9.000 kr. I beregning af renteforskellen har vi taget udgangspunkt i et Nykredit/Totalkredit F5 afdragsfrit tillægslån med en ÅOP på 2,0 og en boligkredit med en ÅOP på 5,0. Ved at benytte ÅOP er der også taget højde for etableringsomkostninger. Samme manøvre kan naturligvis også foretages hvis du bor i parcelhus. Her er priserne i samme periode steget med 7,6 % på landsplan.
I tilfælde af omlægning af realkreditlån, eller ved optagelse af tillægslån, opstår en anden mulig fordel. Det udløser i mange tilfælde en ny vurdering af din bolig, der vil vise en lavere belåningsgrad. Konsekvensen af dette er en lavere bidragssats, der pt. er den største omkostning på mange realkreditlån. Nedenfor er vist et eksempel på hvad
bidragssatsen vil falde til med udgangspunkt i eksemplet ovenfor.
Den lavere belåningsgrad betyder at der årligt kan spares godt 3.500 kr., blot ved en ny vurdering. Dette rejser spørgsmålet om det ikke burde være muligt at få lavet en ny vurdering, selvom man hverken ønsker et tillægslån eller at omlægge lånet; en mulighed der ikke er hos de fleste realkreditinstitutter i dag.
De seneste års prisstigninger på boliger har en altoverskyggende konsekvens: Den optimale sammensætning af din boligfinansiering har ændret sig; der kan være mange tusinde kroner at spare årligt blot ved at optimere belåningen. Det kan derfor meget hurtigt vise sig tiden værd.

Indhent tilbud på boliglån

Indtast din økonomi og få tilbud fra bankerne på boliglån. Sammenlign rentesatserne og vælg bedste lån for dig.

Få tilbud på boliglån