Status på hvordan Corona-krisen påvirker økonomien

Status på hvordan Corona-krisen påvirker økonomien

Renten er steget

Renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån er steget fra ca. 0,6 % til 1,6 %. Det koster derfor 20.000 kr. mere pr. år at forrente et lån på to millioner kr. Renten på lån, der bliver rentetilpasset hvert 5. år, er steget fra -0,3 til +0,2%. Det svarer til en stigning på 10.000 kroner om året for samme størrelse lån.

Rentestigninger kombineret med en usikkerhed om hvad fremtiden bringer, vil meget sandsynligt påvirke boligmarkedet. Det har flere eksperter udtalt i ugens løb.

Hvis du overvejer at købe lejlighed, hus eller sommerhus, kan Corona-krisen give lavere priser, men til en højere rente.

Hvis du allerede har en bolig med fastforrentede lån, og du er meget risikovillig, kan du overveje at opkonvertere, hvis renten stiger yderligere.

Har du lån med variabel rente, er der ikke så mange andre muligheder, end at glæde sig over den lave rente du har i dag, og over at renten ikke er steget mere.

 

Likviditet er afgørende

Under tidligere kriser er begrebet ”cash is king” ofte blevet brugt til at understrege, at den største kortsigtede risiko for virksomheder ikke er underskud, men at de ikke kan betale enhver sit – altså at de mangler likviditet. Hvis virksomheden ikke får penge ind fra salg, bliver det hurtigt umuligt at betale lønninger, skatter, husleje osv. Det gælder ikke helt på samme måde for de fleste private husholdninger. Men Corona-krisen har gjort det tydeligt, at det kan være en god ide at have en mindre opsparing man kan ty til, når verden pludselig ændrer sig. Hvis du har penge på kontoen, så har du mulighed for at købe på det tidspunkt, hvor sælgere har mest brug for at få omsat noget, og dermed tilbyder de bedste aftaler.

 

Efterspørgslen falder

Der er en række ting, som Corona-krisen har gjort det umuligt at købe. Fx at blive klippet, få massage eller at spise på restaurant. De virksomheder der forhandler varer, som du stadig kan købe, har oplevet at efterspørgslen er faldet. Den faldende efterspørgsel gør det muligt for dig at gøre et godt køb.

Europas største online modebutik, Zalando, meddelte i går, at deres salg er negativt påvirket af krisen, og deres aktiekurs er faldet næsten 30 % siden midten af februar. Og flere netbutikker har annonceret gode tilbud på sæsonvarer.

Bilsalget er også påvirket af krisen. I januar og februar 2020 var salget tilsammen 16 % lavere end i 2019. Selvom man tager højde for, at begyndelsen af 2019 var præget af stor efterspørgsel på grund af spekulation om afgiftsstigninger, er faldet stadig markant. Så hvis du er på jagt efter en ny bil, er det måske nu, du kan gøre en god handel.

 

Efter krisen

Under krisen er mange mennesker hjemme. Det har – ikke overraskende – fået omsætningen i supermarkeder og byggemarkeder til at stige. Flere forhandlere af udstyr til hjemmekontoret, og leverandører af indendørs underholdning, melder også om fremgang i salget.

Men der kommer en dag efter krisen, og allerede nu kan det være en ide at tænke over, hvilket forbrug der har været undertrykt under krisen, og hvor priserne dermed kan stige, når vi kommer ud på den anden side. En oplagt ting er rejser. Rejse, hotel og flybranchen står helt stille i øjeblikket, og samtidig er det vanskelig at øge udbuddet af rejser og oplevelser med kort varsel. Hvis krisen betyder, at alle skal på sommerferie de samme to uger i august, kan priserne hurtigt stige. Derfor kan det være en god ide allerede nu at gøre sig tanker om, hvad der skal ske efter krisen, og booke overnatning og transport til en ferie på den anden side af krisen. Bare husk at ingen kender fremtiden, så du skal have mulighed for gratis afbestilling.