Så gammel skal du blive før livrenten bedst betaler sig

udgivet: 26. juli 2017
, sidst redigeret: 19. januar 2018
Så gammel skal du blive før livrenten bedst betaler sig
Livrente uden garanti giver dig mere at rutte med, end ratepensionen gør – hvis du bliver minimum 87 år gammel. Dør du tidligere, er ratepensionen mest rentabel. Det viser en beregning fra Danica Pension. Vær opmærksom på de særlige forskelle på produkterne, inden du vælger pensionsordning.

 

Beregninger fra Danica Pension viser, at livrenten er et mere rentabelt produkt end ratepensionen, hvis du bliver mindst 87 år gammel.

 

Dør du tidligere end det, er ratepensionen det økonomisk set bedste produkt.

 

”I grove træk kan man sige, at hvis man forventer at blive ældre end 87 år, så skal man tegne en livrente. Ellers skal man tegne en ratepension, som udbetales, til man er 87 år. Vi er helt med på, at det er svært at have forventninger til, hvor gammel man bliver, men det er her, den skærer,” siger Tim Smidemann, der er presseansvarlig hos Danica Pension.

 

Udgangspunktet for Danica Pensions regnestykke er, at du indbetaler samme månedlige ydelse til de to forskellige pensionsprodukter frem til din pensionsalder – og at der er tale om en livrente uden garanti.

 

Mange kombinerer ratepension og livrente

Det er vigtigt at notere sig de forskelle, der er på ratepension og på livrente, inden du beslutter dig for, om du vil indbetale til den ene, den anden eller begge pensionsordninger. Mange pensionskasser anbefaler at kombinere de to produkter.

 

Ratepensionen sikrer dig typisk udbetalinger de første 10 år af dit liv som pensionist, hvor mange også har behov for et større rådighedsbeløb, fordi de er mest aktive i den tidlige pensionsalder. Når hele ratepensionen er udbetalt efter 10 eller måske 15 år, vil du så fortsat få suppleret folkepensionen med livrenten.

 

Børn og børnebørn får ikke livrenten udbetalt

En af de mest markante forskelle er, at ratepensionen er en opsparing, mens livrenten bedre kan kategoriseres som en kollektiv forsikring, hvor de, der dør i en tidlig alder ”betaler” for dem, der dør i en høj alder.

 

Dine indbetalinger til en livrente bliver derfor som udgangspunkt ikke udbetalt til dine børn, børnebørn eller hvem der nu står først for i familierækken. I stedet for går dine livrenteindbetalinger til at sikre udbetalinger til dem, der har indbetalt til samme livrentepulje som dig.

 

Du kan dog tilkøbe garanti, som sikrer dine efterkommere, men så bliver prissammenligningen også mere kompleks.

 

I figur 1 kan du se skæringsalderen for, hvornår livrente uden garanti er en mere rentabel forretning end ratepensionen.

 

Kilde: Danica Pension

 

Sådan læses grafen: X-aksen er pensioneringsalderen, og Y-aksen angiver, hvor længe man skal leve efter pensionering, hvis livrenten skal udbetale mere end en tilsvarende rate, som netto udbetales i en tilsvarende periode og de månedlige ydelser er ens.

 

sidst redigeret: 19. januar 2018
5 kommentarer
Tina Piora
13. October kl. 09:41
Hvordan fungerer vores livrente. PFA standardprodukt. Der er knyttet overlevelse på til mig, hvis min mand dør før mig, men jeg er ikke sikker på hvor længe eller hvordan. Der er både rate, og kapitalpension, der bliver udbetalt, ved jeg, men efterhånden udgør livrenten en pæn del.
Randi Søndergaard
14. October kl. 09:48
Kan ikke forstå, man skal vælge ratepension hvis man " kun" forventer at blive 87 år.
Ratepension køre normalt 10 år, og pensionsalder er 67 år ...
Så mangler man jo 10 år uden udbetaling ;-)
Er ellers meget glad for jeres artikler.
Claus Silfverberg
18. October kl. 11:06
Livrenter er for "fattige" pensionister. Mere"velhavende" pensionister har ikke behov for at indgå et "væddemål" om hvor gamle, de bliver. En livrente er et omkostningstungt produkt, hvor den eneste sikre vinder er banken/ forsikringsselskabet.
Anders CBH
18. October kl. 12:15
Livrente i PJD/Sampension og PFA giver jf egne erfaringer betydelig højere afkast end mange bankers/forsikringers anbefalede ratepensionsinvesteringer
per3
24. October kl. 23:20
pengene er bedre sparet op i madrassen end i en livrente
Del dine erfaringer eller spørg Mybankers tusinder af brugere til råds her. Kommentarerne er til brug for Mybankers brugere og besvares ikke af Mybanker eller artiklens forfatter.
Har du læst Mybanker.dk's generelle debatregler?