Renovering af hus: Dette skal du overveje

Renovering af hus: Dette skal du overveje

Inden du beslutter dig for hvilken type finansiering, der passer bedst til din situation, skal du have fundet svar på nogle konkrete spørgsmål om byggeriet. Først og fremmest handler det om at indhente nogle tilbud fra forskellige entreprenører eller håndværkere, som kan hjælpe med renovering af hus.

 

Lån til renovering

Skal du fx have lavet nyt køkken til under 100.000 kr., eller har du allerede belånt din bolig op til 80%, kan der være mulighed for at låne beløbet i banken. Du skal beslutte, hvilken bank, du ønsker, skal finansiere det. Her kan du også med fordel indhente tilbud fra forskellige banker.

Når du kender disse svar, samt kender tidshorisonten på ombygningen af din bolig, skal du beslutte dig for, om du ønsker et forhåndslån, hvor du får hele beløbet til ombygningen frigivet på en gang, eller om du hellere vil have en byggekredit i banken, som du kan trække på i takt med at du modtager regningerne fra håndværkerne. Læs mere om de to låntyper nedenfor.

Og husk, at du altid kan bede bankrådgiveren i den bank, der skal hjælpe dig med finansieringen, om at regne på hvilken type finansiering, der er bedst i forhold til dit konkrete byggeri.

 

Byggekredit 

En byggekredit dækker udgifterne til ombygningen. Hvis entreprenøren skal betales i rater gennem byggeprocessen, kan byggekreditten være en god mulighed. Renten på byggekreditten er typisk højere end andre lån i banken, da banken ikke tager sikkerhed i form af tinglyst pant. Du betaler kun rente af den del af kreditmuligheden, som du har brugt. Efter ombygningen af boligen bliver byggekreditten omlagt til realkreditlån eller banklån med udgangspunkt i vurderingen af boligens værdi efter ombygningen. Da man ikke på forhånd kender prisen for det lån, som byggekreditten skal konverteres til, kan man lave en kurssikring af lånet. Det vil typisk koste omkring 3% af lånet.

Hvis byggeriet strækker sig over mange måneder, kan det være en fordel at vælge byggekreditten, da din økonomi så kun bliver belastet af de beløb, som du gradvist trækker fra kontoen.

 

Forhåndslån

Hvis du foretrækker at have hele beløbet til rådighed fra starten og kende alle låneomkostningerne fra starten, skal du vælge et forhåndslån. Forhåndslånet er et realkreditlån, der tager udgangspunkt i den værdi, som boligen skønnes at være værd efter ombygningen. Realkreditlånet har typisk en lavere rente end byggekreditten, men der skal betales renter – og evt. afdrag – fra starten af lånets løbetid.

Hvis du vælger et forhåndslån, skal du også betale en garantiprovision, som er den betaling realkreditinstituttet tager for at stille garantien til rådighed under byggeriet og indtil det bliver færdigmeldt hos bankens vurderingsmand.

 

Er du interesseret i et lån til om- eller udbygning? Få op til tre gratis tilbud fra forskellige banker her

 

Indhent tilbud på lån til renovering

Undgå at betale for meget når du låner. Indhent tilbud på boliglån gratis og uforpligtende.

Få op til 3 tilbud