Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen

Hvad koster det at låne 2 millioner?

Hvis du kunne låne 2 mio. kroner, hvad ville du så bruge dem på? Renovering? Tilbygning? Ny bolig? Der er mange muligheder. Lige nu kan du få et lån med sikkerhed i fast ejendom på 2 mio. kroner i en bank til 1.226 kroner om måneden – med fast rente i 3 år. Det kan dog blive endnu billigere, hvis du tænker langsigtet.

Artiklen er fra oktober 2018

 

Vi har undersøgt, hvad det koster at låne 2 millioner kroner i en bolig til en værdi af 2,5 millioner kroner. Det korte svar er, at det lige nu kan koste fra 1.226 kroner (september 2018) om måneden. Det uddybende svar får du nedenfor.

 

Banklån eller realkreditlån

Boliglån tilbydes både som bank- og realkreditlån, med eller uden afdrag. På realkreditlån betaler man en lav rente og et bidrag til realkreditinstituttet. På banklån betaler man ikke bidrag – til gengæld er renten typisk lidt højere.

 

Når du ved om du foretrækker laveste månedlige ydelse eller laveste omkostninger over tid, har du lettere ved at vælge den type lån, som du ønsker:

 

Afdrag, med eller uden

Løbetid, kort eller lang

Rente, fast eller variabel 

 

Lån med afdragkort løbetid og variabel rente er den billigste låntype målt på reelle omkostninger til etablering, rente, bidrag og indfrielse. Men ønsker man at kende sine låneudgifter mange år frem i tiden, kan et lån med fast rente være at foretrække. Prisen er lidt højere, men den kan man være villig til at betale for at have mere ro i maven.

 

Afdragsfrie lån er billige her og nu

Den laveste ydelse både før og efter skat opnås med lån uden afdrag og med så lang løbetid som muligt.

 

Men mens realkreditlån uden afdrag giver naturligt lavere ydelser, er omkostningerne til sådan et lån større end for realkreditlån med afdrag. Lånet koster med andre ord flere penge i det lange løb. Det skyldes blandt andet, at omkostningerne til bidrag er højere for lån uden afdrag, samtidig med, at der skal betales bidrag af et større beløb, fordi der ikke afdrages på lånet. Derudover er renten på lån uden afdrag en anelse højere end for lån med afdrag. Samlet set bliver ydelsen (bidrag og rente) altså dyrere end på lån med afdrag.

 

De 1.226 kroner, som bliver brugt i eksemplet i starten af artiklen, udgør alene ydelsen pr. måned efter skat. På et afdragsfrit lån består ydelsen af rente – og bidrag, hvis det er et realkreditlån – hvilket vil sige, at det er penge, som du ikke ser skyggen af igen. Det er ren og skær udgifter.

 

Lån med afdrag er billigst over tid

Har du til gengæld råd til at afdrage på dit lån, kan du ende med et billigere lån på sigt. Vælger du at låne 2 millioner kroner som et lån med afdrag, koster det billigste af slagsen for tiden (medio september 2018) 5.897 kroner pr. måned efter skat.

 

Lånet tilbydes i Handelsbanken, og det koster samlet set 121.434 kroner i omkostninger over 10 år. For det samme lån uden afdrag er omkostningen over 10 år 172.157 kr. altså over 50.000 kr. mere.

 

En del af de 5.897 kroner er altså afdrag. Da afdrag er ikke en omkostning, flytter man faktisk sine egne penge fra indestående i banken til friværdi i boligen. Det kan ses som en opsparing, men dog tvungen opsparing – pengene forsvinder fra kontoen hver måned for så at lagre sig i dine mursten.

 

Lav ydelse nu eller lavere gæld om 10 år

Når du sammenligner lånemuligheder, skal du derfor både kigge på ydelse og afdrag. Prisen afhænger nemlig af flere parametre. Du skal beslutte, om du går efter at skulle betale så få penge som muligt pr. måned her og nu og udskyde tilbagebetalingen, eller om du har råd til at se fremad og samlet set have flere penge til rådighed om 10 år.

 

Vælger du lån med afdrag, er den månedlige ydelse højere fordi du afdrager på lånet. Til gengæld bliver gælden gradvist mindre.

 

Se hvor du kan få det billigste realkreditlån 2018 her

 

1.226 kroner er ikke en fast pris

Der er i tilfældet 1.226 kroner om måneden tale om et 30-årigt lån i Handelsbanken med fast rente i 3 år. Da renten ikke er fast i hele lånets løbetid, vil prisen højst sandsynligt ændre sig, når renten skal genforhandles efter 3 år, og det er derfor ikke sikkert, at dette lån fortsat vil være det billigste.

 

Priserne på lån ændrer sig hele tiden, men man kan altid sammenligne bankernes og realkreditinstitutternes priser på Mybanker

Skal du låne? Få op til 3 tilbud på lån til 2 millioner af boligkøb

Priserne på lån ændrer sig hele tiden, men man kan altid sammenligne bankernes og realkreditinstitutternes priser på Mybanker.

Prøv her

Om forfatteren Nete Siesing Sørensen

Head of Sales i Mybanker. Sammenlagt 13 års erfaring i den finansielle sektor med salg, finansiel rådgivning og ledelse.

Køb af andelsbolig: Det skal du vide

Læs artiklen
Køb af andelsbolig: Det skal du vide
Andelsbolig er singlers vej ind på boligmarkedet i byerne 21. januar 2019 Andelsbolig er singlers vej ind på boligmarkedet i byerne! KBH lejligheder 21. februar 2018 Billigere at låne til andelsbolig Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen 7. februar 2018 Andelsboliglån: Dyrere at låne i provinsen