Råd til bryllupsfesten?

Råd til bryllupsfesten

Der er ikke en specifik lånetype, som hedder ’Bryllupslån’ i bankerne. Lån, til sådan en begivenhed, kategoriseres som forbrugslån, da der ikke kan stilles sikkerhed i et bryllup på samme måde som med f.eks. en bil, bolig eller båd.

 

Kreditværdighed bestemmer prisen

Når man skal låne uden sikkerhed, er det din personlige kreditværdighed og evne til at betale pengene tilbage, som banken skal vurdere. Jo bedre din kreditværdighed er, og jo bedre banken er til at vurdere den, jo billigere kan du låne. I den ene ende af spektret af låneudbydere finder man ’hurtiglån’, ’sms-lån’ etc. Her er der ofte ikke nogen detaljeret kreditvurdering, og andelen af låntagere, der ikke betaler pengene tilbage, er stor, derfor er renten også høj – ofte over 30% om året, hvilket normalt er helt unødvendigt at betale.

 

Du kan se udbydere og satser for forbrugslån her 

 

Stor forskel i pris på lån

Hvis du har en rimelig kreditværdighed, og planer om at betale lånet tilbage til tiden, skal du satse på banker eller andre låneudbydere, der praktiserer en bedre kreditvurdering. Med en bedre kreditvurdering kan lånudbyderen tilbyde en lavere rente. Det kan de fordi de så er i stand til at sortere ’dårlige betalere’ fra og dermed mindske tabene på lån, der bliver givet til folk, der ender med ikke at betale tilbage. Det betyder, at man i den anden ende af spektret af låneudbydere kan finde lån til omkring 6% i rente.

Låner man 100.000 kr. i fem år, betyder forskellen mellem 6% i rente og 30% i rente en ydelse, der er 1.933 kr. pr. måned i stedet for 3.235 kr. pr. md., og ÅOP er 6,2% i stedet for 34,5%. Man ender med at betale 78.000 kroner mere tilbage for det dyre lån.

 

Kreditværdighed måles ikke efter fast standard

Låneudbyderne bruger forskellige modeller til at regne låneansøgerens kreditværdighed ud. Låneansøgeren tildeles et antal point (en score), der fortæller om sandsynligheden for at långiver taber penge på låneansøger. Da der er forskel på modellerne, kan der være låneansøgere med god kreditværdighed, der ’falder igennem’ systemet og ikke får tilbudt lån. Det kan derfor være en god idé at prøve et andet sted, hvis man får afslag et sted.

 

Hvad er en god kreditværdighed?

Blandt de ting, der kan give ’plus’-point i modellen er:

  • Fast arbejde
  • Størrelsen af rådighedsbeløb
  • Lav eksisterende gæld i forhold til indkomst
  • Stabil livssituation (samme bolig, arbejde etc. i en årrække)
  • Gift/samlevende – på den måde er der to til at betale og hjælpe, hvis den ene rammes f.eks. af arbejdsløshed.

 

Ønsker du at få tilbud fra andre banker på dine lån, så klik her

 

Hvis man har et ’aktiv’, der ikke er belånt (hus, ejerlejlighed, bil, båd, andelslejlighed) kan man optage et lån i det ’aktiv’, f.eks. et andelsboliglån, hvis man har en andelsbolig. Pengene kan man så bruge på bryllup. Med sikkerhed i andelsboligen kan man låne penge endnu billigere end de 6% angivet ovenfor. Samtidig betyder ens kreditværdighed en smule mindre, da långiver nu har sikkerhed for sine penge i andelsboligen.