Nye boligskatter, vurderinger og deklarationer

Deklarationen indeholder de oplysninger, Vurderingsstyrelsen har om din bolig, og som danner grundlag for den nye ejendomsvurdering, der igen bestemmer, hvor meget du skal betale af skat på din bolig. Er oplysningerne forkerte, og din nye ejendomsvurdering derfor også bliver forkert, kan du kun klage, hvis din vurdering er mindst 20% forkert.

Det betyder, at hvis din ejendom reelt er 2.000.000 kroner værd, kan din vurdering være på 2.450.000 kroner uden, at du kan klage over den. Din vurdering kan også være 1.680.000 kroner uden, at du kan klage.

Forkerte vurderinger kan derfor betyde, at en boligejer kan komme til at betale over 45% mere i skat, end en anden boligejer, uanset at begges ejendom reelt har samme værdi. Samtidig kan ingen af de to boligejere klage over deres forkerte vurdering.

 

Hvad er bedst – en høj eller lav vurdering?

De mere udspekulerede vil måske tænke over, om det er en god ide at få så høj eller så lav en vurdering som muligt? Svaret på det er ikke entydigt, det afhænger af, om din skat efter 1. januar 2024 står til at stige eller falde, og af hvor længe du regner med at blive boende.

Hvis din skat står til at falde, skal du gå efter at få så lav en vurdering som muligt. Jo lavere vurdering, jo lavere skat. De fleste vil opleve at deres skat falder, men det er mest tydeligt for huse i mindre attraktive byer.

Hvis din skat omvendt står til at stige, og du regner med at blive boende i en årrække, kan det være en fordel at få så høj en vurdering som muligt. Får du en høj vurdering, får du også en stor rabat på den nye skat. Rabatten udregnes på det tidspunkt, de nye regler indføres som et kronebeløb, og udgør forskellen mellem skatten efter de nye regler, minus skatten efter de gamle regler. Jo højere din nye vurdering er, jo større bliver rabatten i kroner, og den rabat får du hvert år så længe du ejer boligen, uanset hvad der senere sker med vurderingen og boligpriserne.

Hvis din skat står til at stige, og du regner med at sælge i nærmeste fremtid, kan det være en fordel at få en så lav vurdering som mulig. En lav vurdering giver en lavere rabat, men den kan hverken du eller den nye ejer af din bolig få nogen glæde af, fordi du sælger snart, og den nye ejer ikke kan ”arve” rabatten. Til gengæld vil en lavere vurdering give lavere ejerudgifter, når du skal sælge.

 

Opdateringer fra Skatteministeriet

Skatteministeriet har samtidig opdateret deres typeeksempler for ejerboligers fremtidige boligbeskatning. Her kan man læse at den fremtidige ejendomsværdiskattesats vil være 0,51%. Du skal betale ejendomsværdiskat af 80% af din vurdering. De 20% fradrag inden skatten beregnes, kalder myndighederne et forsigtighedsprincip, så ingen kommer til at betale skat af en for høj vurdering, men de kunne lige så godt sige, at satsen i stedet var 0,8 * 0,51 = 0,408%. Dagens sats er 0,92%, så hvis din vurdering stiger til mere end 0,92 / 0,408 = 2,25 gange det, du i dag betaler ejendomsværdiskat af (se årsopgørelsen), skal du betale mere i ejendomsværdiskat, ellers skal du betale mindre.

(*Det gælder for alle ejendomme, hvis ejendomsværdiskattegrundlag i dag er maksimalt 3.040.000 kroner, og hvis nye vurdering er maksimalt 11.500.000 kroner)

 

Her er der ændringer i ejendomsskatten

Forventningen til, hvor meget du skal betale i ejendomsskat (skat på grundværdien), er også opdateret, og her har skatteministeriet ændret nogle af forventningerne. Sammenlignet med Skatteministeriets forventninger i juni 2022 er der nogle markante ændringer. Skatteministeriet forventer nu at grundskyldspromillen, der er skattesatsen for ejendomsskat, i Lemvig bliver 59% højere end de forventede i juni 2022. På samme måde er forventningen også skruet op i:

  • Hjørring (44,7%)
  • Frederikshavn (35,4%)
  • Ikast-Brande (30,0%)
  • Randers (23,0%)

Modsat er forventningen til grundskyldspromillen sænket i:

  • Næstved (21,6%)
  • Brøndby (21,0%)
  • Ærø (20,1%)
  • Lolland (19,4%)

Den største reduktion i grundskyldspromillen forventes stadig på Frederiksberg, hvor grundskyldspromillen forventes nedsat med 87,5%. Det er ikke meningen, at de enkelte kommuner skal have flere penge i kassen fra ejendomsskatterne på grund af de nye vurderinger, så reduktionen på Frederiksberg er et udtryk for, hvor meget man forventer, at grundvurderingerne stiger med de nye vurderinger. Skatteministeriet forventer, at alle kommuners grundskyldspromille vil falde, men i Struer forventes den kun at falde med 32,3%.

 

Har du den bedste bank til dine behov?

Gør som mange andre danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Skift bank i dag