Køb kolonihave: Sådan låner du pengene

kolonihave

Kolonihaver har i mere end 100 år været byboernes åndehul i forårs – og sommermånederne, hvor de kunne nyde afvekslingen fra lejlighederne og komme ud og få frisk græs under fødderne, så gulerødder i haverne og nyde en kold øl over hækken. Det er dog væsentligt at kigge på hvordan det bedst kan betale sig at låne pengene til kolonihaven.

De første kolonihaver blev anlagt i 1800-tallet, og siden er flere stødt til. Der findes ikke helt præcise tal på, hvor mange kolonihaver der er i Danmark, men tallet er højt. Kolonihaveforbundet er en sammenslutning af 400 kolonihaveforeninger med i alt 40.000 medlemmer landet over, hvilket svarer til tilsammen to tredjedele af Danmarks kolonihavefolk.

I dag er mange kolonihaver indrettet med sanitet og varme, som vi kender det fra almindelige huse.

 

Realkreditlån – kun muligt med friværdi i ejerbolig

I modsætning til almindelige ejerboliger og sommerhuse, er langt de fleste kolonihaver bygget på lejet grund. Det betyder, at du som køber, som udgangspunkt, ikke kan optage et realkreditlån, da der ikke kan tages pant i den lejede grund. Finansiering gennem et realkreditinstitut er derfor, som udgangspunkt, ikke en mulighed, med mindre du allerede bor i en ejerbolig, hvor du har friværdi nok til at du kan tage et lån i friværdien.

 

Kontant betaling eller lån i eksisterende ejendom

Priserne på kolonihavehuse er meget varierede. Nogle kolonihavehuse er så billige, at de kan købes kontant. Her kan din private opsparing måske i sig selv være nok. Få tips til hvordan du sparer op her.

Bor du i en ejerbolig eller en andelsbolig, og har du tilstrækkelig friværdi, kan du finansiere købet af kolonihaven via et realkreditlån (ejerbolig) eller via et boliglån (andelsbolig). Alternativt kan du optage et nyt lån i din bank.

Hos Mybanker kan du få tilbud fra op til tre banker – prøv selv her.

 

Kolonihavelån i banken

Du kan principielt låne penge til et kolonihavehus i langt de fleste banker, og en håndfuld banker er sågar begyndt at udbyde et egentligt kolonihavelån. Lånet tilbydes til anskaffelse af havelod med eller uden bebyggelse, opførelse af kolonihavehus, ombygning/udbygning af kolonihavehus og kloakering i kolonihavehuset.

Mange banker betragter kolonihaveforeninger på samme måde som andelsforeninger, hvilket vil sige at de forholder sig til foreningens regnskaber og vedtægter når de vurderer en låneansøgning fra en kunde, der ønsker at købe en kolonihavegrund.

Renten på lånet til at realisere drømmen om et kolonihavehus kan variere og de højeste rater vil generelt blive tilbudt i de tilfælde hvor hverken huset eller foreningen har nogen selvstændig værdi og det derfor alene er kundens kreditværdighed, der ligger til grund for lånets udstedelse. I sådanne tilfælde kan det godt betale sig at kigge efter alternative lånemuligheder, så som lån i friværdien i ejer- eller andelsbolig.