Få drømmen om et sommerhus opfyldt – så billigt er det

Hvad koster det at have sommerhus

Mange der bor i byen, arbejder der også. Derfor er et sommerhus et godt alternativ til et helårshus i en omegnskommune. På den måde slipper du nemlig for at skulle pendle til og fra arbejde fem dage om ugen.

 

Finansier drømmen med et realkreditlån

Mulighederne for at finansiere et sommerhus til billige penge, er blevet bedre gennem årene. Siden 2017 har det været muligt at belåne 75 % af sommerhusets værdi med realkreditlån. Tidligere var det højst 60 %. Den højere finansiering med realkreditlån betyder, at det er blevet billigere at låne til et sommerhus. Samtidig er renten faldet ganske kraftigt de seneste år. Det gør det endnu billigere at få drømmen opfyldt.

Men hvad koster det at have sommerhus? Det prøver vi at undersøge nedenfor.

 

Hvad koster det at have sommerhus?

Vi tager udgangspunkt i et sommerhus på 98 kvm. fra 2004, der ligger tæt på vandet på Bogø – mellem Sjælland og Falster. Sommerhuset er velegnet til udlejning, og sat til salg for 1.295.000 kr. Ejerudgiften er 1.758 kr. om måneden, og dækker over renovation, grundejerforening, forsikring og skatter.

Af købesummen kan de 971.250 kr. lånes i et realkreditinstitut, mens de sidste 323.750 kr. kan lånes i banken – eller som forbrugslån hos fx Coop til en rente på ca. 4 %. Hvis du allerede har en fast ejendom med friværdi, vil du kunne låne nogle af pengene i friværdien. På den måde kan du få en billigere rente. Hvis din friværdi er stor, vil det være billigere ift. bidragssatserne – som er de omkostninger du betaler til realkreditinstituttet – at dele finansieringen op i to lån. Ét i sommerhuset, og ét i din eksisterende faste ejendom.

 

Beregn prisen på dit realkreditlån

Med en låneberegner kan du se ydelsen på et realkreditlån. Hvis du vælger at betale en fast rente i hele lånets løbetid, og har afdragsfrihed de første 10 år, er ydelsen 2.037 kr. om måneden før skat. Det giver 1.612 kr. om måneden efter skat.

Hvis du låner 260.000 kr. hos Coop til 4% i rente, og betaler af over 10 år, så er ydelsen 2.678 kr. før skat, og ca. 2.400 kr. efter skat.

Rente og omkostninger på lån til sommerhus– udover realkreditlånet – varierer meget. Derfor er det en rigtig god ide at spørge flere banker, inden du beslutter dig for, hvordan du finansierer sommerhuset.

 

Lej sommerhuset ud

Du kan få dækket en del af udgifterne, hvis du lejer dit sommerhus ud. På dansommer.dk kan man leje et sommerhus, som nogenlunde ligner vores eksempel, til 8.300 kr. for en uge midt i juli. Det vil sige, at hvis du køber et sommerhus, er der en rimelig mulighed for, at du kan få dækket en del af udgifterne, uden du behøver leje sommerhuset ud i alle de attraktive ferieuger.

 

Skatter og afgifter

Udover glæden ved at kunne slappe i sit eget sommerhus, er en af fordelene ved sommerhuse, at gevinsten ved salg er skattefri. Du kan altså låne 75 % af investeringen til en historisk lav rente hos realkreditinstituttet, trække udgifter til rente og bidrag fra i skat, og beholde hele gevinsten selv, når du sælger sommerhuset igen, da denne som sagt er skattefri. Det er ganske favorable vilkår sammenlignet med andre investeringer som fx aktier.

Beskatningen når du lejer sommerhuset ud, er også attraktiv. Så længe det ikke er et meget dyrt sommerhus, eller du lejer det rigtig meget ud. I skattereglerne er der et fast bundfradrag, og det er først, når du overstiger det, at du skal betale skat. Hvis lejeindtægten ikke er særlig høj, kan bundfradraget dækket det meste af lejeindtægten, og derved er ”skattesatsen” meget lav. På Feriepartners hjemmeside kan du beregne, hvor meget af lejeindtægten du skal betale skat af. Hvis du har en årlig lejeindtægt på 50.000 kr., skal du betale 1.489 kr. i skat, og kan beholde 48.511 kr. selv.

Det vil sige at den månedlige udgift til sommerhuset blot er omkring 1.727 kr. om måneden.

 

Månedlig indtægt: 4.030 kr.

Månedlig ejerudgift: 1.758 kr.

Månedlige udgifter til realkreditlån: 1.612 kr.

Månedlige udgifter til banklånet: 2.400 kr.

 

Derudover kommer der udgifter til vedligehold, el, vand og varme i de perioder, hvor sommerhuset ikke er lejet ud, og du selv bruger det.

Et alternativ til at leje sommerhuset ud, når du ikke selv bruger det, er at leje din faste bolig ud mens du bruger sommerhuset. Beskatningen er lidt anderledes end for sommerhuset, men her er også et bundfradrag, der gør, at begrænset udleje kan ske til en lav eller ingen skat.

Få tilbud på lån til sommerhus

Indtast din økonomi og få gratis tilbud fra bankerne på boliglån. Sammenlign og undgå at betale for meget.

Få tilbud fra banker