Kan børneopsparing stadig betale sig?

Kan børneopsparing stadig betale sig

Opdateret 22. januar 2020

Kørekort, en udenlandsrejse, tilskud til at flytte hjemmefra eller noget helt andet … For de fleste unge vil udbetaling af en børneopsparing være en meget velkommen gave at få på et tidspunkt, hvor de skal til at stå på egne ben.

 

Nye regler i 2018 hæver beløbsgrænsen

Siden 2018 har det været muligt at sætte dobbelt så meget ind på børneopsparingen som hidtil. Med de nye regler hæver Folketinget permanent grænsen for, hvor meget man årligt kan indbetale på børneopsparingen fra 3.000 til 6.000 kr.

Fremover kan du altså overføre 500 kr. om måneden – i stedet for de tidligere 250 kr. – til ungernes børneopsparing i op til 12 år. Børneopsparingen skal være bundet i mindst 7 år og kan tidligst hæves, når barnet er 14 år. I de fleste tilfælde vil bindingen dog være indtil den unge fylder 18 eller 21 år.Det vil altså sige, at hvis man indbetaler de 6.000 årligt i 12 år, vil den unge få udbetalt op til 72.000 kr. plus afkast.

 

Hvad er alternativet?

Men selvom man nu kan sætte flere penge ind, har renteniveauet ikke ændret sig. En hurtig søgning på vores sammenligningsliste over børneopsparinger viser, at den højeste rente på børneopsparing (variabel, årlige nominelle rente) ligger på 0,75%. Tager vi udgangspunkt i de ovenstående 72.000 kr. som er investeret løbende over 12 år, vil sønnike efter 12 år ende med en opsparing på omkring 76.000 kr. og har altså fået et afkast på knap 6.000 kr. Her skal man selvfølgelig også tage inflation in mente. Så kan man selv vurdere, om man synes, det er en god forretning.

Med det lave renteniveau for tiden, kan man være fristet til at søge andre muligheder. Og her tilbyder nogle banker et alternativt produkt til børneopsparinger. Her bliver børneopsparingen placeret i puljeordninger, hvor pengene investeres i aktier og obligationer. Her er selvfølgelig den risiko, at de aktier og/eller obligationer, du køber, bliver mindre værd, men samtidig har du også mulighed for at få et større afkast end ved den traditionelle børneopsparing. Ved begge opsparinger er renter og afkast skattefrie.

 

Kan børneopsparing så stadig betale sig?

Børneopsparing er en god idé – og jo flere år man har børneopsparingen, jo større er sandsynligheden for et tilfredsstillende afkast. Og selvom der ikke er noget afkast, vil 72.000 kroner altid kunne hjælpe den nye voksne videre i livet. Spørgsmålet er, om man kan få et bedre afkast ved at tænke alternativt. Det afhænger af ens risikovillighed. Også skal man huske, at alternativet med at have pengene stående på en konto med 0-rente helt sikkert ikke giver noget afkast.

Sammenlign selv renter på børneopsparing her.

 

 

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing