Hvorfor er der ikke flere realkreditinstitutter?

Hvorfor er der ikke flere realkreditinstitutter?

Denne artikel er fra 2017

Der er mange, der undrer sig over “Hvorfor er der ikke flere realkreditinstitutter?”

Gennem de seneste 10 år er prisen på realkreditlån steget ganske markant. Som Mybanker tidligere har beskrevet, er både gebyrer og bidrag i nogle tilfælde tredoblet sammenlignet med tiden før finanskrisen.

Samtidig har realkreditinstitutterne – selv under finanskrisen – stort set ikke haft tab på udlån til private.

Derfor kan man spørge sig selv om, hvorfor der endnu ikke er kommet nogle nye konkurrenter i markedet, når det nu er så god en forretning at drive et realkreditinstitut?

”Det korte svar er regulering, stordriftsfordele og kapitalkrav,” siger Ulrik Marschall.

Flere har meldt at de er på vej (for eksempel Boligejernes Realkredit og 1797), men endnu er der intet konkret at forholde sig til, så en ny spiller på markedet har stadig lidt lange udsigter.

 

Økonomiske muskler giver rentefordel

Alle realkreditlån finansieres med salg af obligationer, og jo flere obligationer, et realkreditinstitut udsteder, jo nemmere er de at handle – og jo bedre pris får man i markedet. Jo højere pris, obligationerne kan sælges for, jo lavere rente får låntagerne.

Da låntagere godt kan lide lave renter, må et nyt realkreditinstitut altså kunne udstede en pæn portion obligationer for at blive konkurrencedygtige på prisen.

Finansiel regulering betyder dog, at en obligationsserie skal have en størrelse på 500 millioner euro, eller hvad der svarer til godt 3,7 milliarder kroner, før den kan bruges af bankerne som likviditetsreserve.

Et nyt realkreditinstitut skal derfor op på en vis størrelse, før det kan konkurrere på lige fod med de etablerede institutter.

 

Strammere regler for udlån

Efter finanskrisen er der kommet en væsentlig strammere regulering af finansielle virksomheder. Der er f.eks. kommet regler for, hvor hurtigt de kan vokse.

De regler skal sikre, at f.eks. en bank ikke pludselig fordobler sit udlån på kort tid ved at låne ud til tvivlsomme låntageres risikable projekter.

Det kan derfor være vanskeligt at vokse hurtigt nok til, at der kommer økonomi i et nyt realkreditinstitut.

”Det kræver ganske meget kapital som sikkerhed, hvis man vil etablere et realkreditinstitut. Det er derfor vanskeligt for f.eks. en gruppe utilfredse forbrugere blot at etablere en konkurrent til det institut, de måtte være utilfredse med,” siger Ulrik Marschall.

 

Forbrugeradfærd er en udfordring

Allerede etablerede institutter har også fordel af, at mange forbrugere vælger at optage lån til deres bolig hos det realkreditinstitut, deres nuværende bank ejer eller samarbejder med.

”Forbrugernes valg af realkreditinstitut er i meget høj grad afhængigt af, hvilken bank de har. Selv om der er store prisforskelle mellem de forskellige realkreditinstitutter, er det ikke alle, som vælger den billigste leverandør,” siger Ulrik Marschall.

Hvis man vil etablere sig på markedet, må man altså samtidig sikre sig, at der f.eks. er nogle banker, som er interesserede i at sælge ens produkt.

 

Leder du efter realkreditlån? Find det billigste realkreditinstitut her.

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån