Høje priser og renter gør det svært for unge at blive herre i egen lejlighed

Mange har nemlig svært ved at betale for en ejerlejlighed, når de ikke har haft mange år til at spare op, og samtidig er i starten af karrieren, hvor lønnen endnu ikke er kravlet så højt op.

 

En stigning på 19 %

Det har været medvirkende til, at flere unge i alderen 25-29 år bor i lejebolig og færre unge bor i egen lejlighed eller andelsbolig. Faktisk er andelen af unge i København, der bor i en lejebolig, steget fra 48 pct. i 2017 til 57 pct. i år. Samme store stigning ser vi slet ikke, når vi ser samlet på alle aldersgrupper, der bor i København.

 

Svært at få foden inden for

Det tyder altså på, at særligt unge – og dermed ofte førstegangskøbere – har svært ved at få foden inden for på det københavnske boligmarked. Og det er forståeligt nok, for den gennemsnitlige salgspris på lejligheder i København ligger lige nu på knap 4,5 mio. kr. Skal man købe sådan en, skal man altså have 225.000 kr. bare til udbetaling (for ikke at tale om en meget pæn indkomst).

Det er nok de færreste unge mennesker, der har den slags penge liggende i banken – særligt ikke, hvis de lige er færdig med studierne. Og det er altså en medvirkende årsag til, at flere må bo til leje.

 

Hvad er løsningen?

Det betyder dog ikke, at løbet er kørt for den unge generation, for hvis man sørger for en god opsparing og en robust økonomi, vil man stadig kunne komme på ejerboligmarkedet senere i livet. Og desuden er det faktisk i gennemsnit dyrere at bo i ejerbolig end i lejebolig i København, så på kort sigt sparer man faktisk penge. Det man omvendt går glip af, er selvfølgelig potentielt en god opsparing i boligen, som man fx kan bruge til at købe en endnu dyrere bolig nogle år efter.

Og hvad er så løsningen? For det første, skal man som ung være klar over, at man skal begynde sin boligopsparing tidligt, hvis man gerne vil købe i København. For det andet må man som ung nok også acceptere at lede efter bolig længere væk fra centrum af hovedstaden, end man lige ønsker.

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån