Hårde år for danskernes økonomi – hvad venter nu?

Selvom inflationen er mere eller mindre tilbage til et niveau, som vi kender, er priserne ikke fulgt med, for inflationen måler jo prisstigninger – ikke prisniveauer. Samlet set var priserne ved udgangen af sidste år knap 10 pct. højere end ved udgangen af 2021.

Inflationen tog for alvor til i 2022, hvor prisen på danskernes gennemsnitlige forbrug steg med 7,7 pct. i forhold til 2021. I 2023 steg de yderligere med 3,3 pct., mens der de seneste måneder har været meget mere ro om priserne.

 

Genopretning af forbrugernes købekraft

Nu kommer så en periode med genopretning af danskernes købekraft. Faktisk er den allerede begyndt. Som konsekvens af overenskomsterne fra sidste år steg lønnen på det private arbejdsmarked med knap 5 pct. i de sidste tre måneder af 2023, hvis man sammenligner med året før. Med andre ord er danskernes ”realløn” stigende (hvis danskernes egen løn altså følger med denne stigning). Fortsætter dette, samtidig med at inflationen bliver ved med at være lav, vil vi gennem det kommende år eller to have genoprettet danskernes købekraft.

 

Lav inflation og renter

Samtidig betyder den lave inflation, at du kan se frem til lavere renter den kommende tid. Renterne er netop steget, fordi Den Europæiske Centralbank har hævet dem for at få bugt med inflationen. En lav og stabil inflation er ECB’s fornemmeste opgave, og da inflationen blev for høj, hævede de renten for at trække fart ud af økonomien.

I Danmark følger Nationalbanken automatisk med pga. Danmarks fastkurspolitik over for Euroen. Dette smitter så helt automatisk af på de renter, du møder i banken og hos realkreditinstituttet.

Især på lånefronten har de hævede renter været til at føle på, mens du nogle gange må prikke til banken (eller skifte bank), hvis du vil have højere renter på de penge, du har stående i banken.

Når inflationen nu er ved at være normaliseret, peger det altså i den helt rigtige retning for renterne. Dog bør du også huske på, at årene inden Coronakrisen ikke var ”normale”. Du kan altså ikke forvente, at du igen kan få et realkreditlån med stort set nul i rente – omvendt kommer du nok heller ikke til at betale renter til banken for at have penge stående.

Hos Mybanker ser vi dog allerede en svag tendens til lavere renter på dit lån i banken. Derfor er det allerede nu værd at tjekke, om der er muligheder ved at skifte bank.

 

 

Få tilbud på realkreditlån

Tjek om du har det bedste realkreditlån. Få tilbud på dit realkreditlån når du skifter bank.

Få tilbud på realkreditlån