Ferie: Skal du hæve penge herhjemme eller i udlandet?

udgivet: 15. juni 2017
, sidst redigeret: 03. april 2018
Ferie: Skal du hæve penge herhjemme eller i udlandet?
Når du bruger penge på ferien, er det billigst, hvis du anskaffer dig et eller to betalingskort, som kan bruges som betalingsmiddel på barer, restauranter og i langt de fleste butikker uden hæve- og vekselgebyrer. Men hvad med rede kontanter? Er det bedst at hæve hjemmefra, eller når du når frem til feriedestinationen?

 

Skal du hæve penge herhjemme eller i udlandet?

Sommeren er på vej, og for mange danskere er det lig med ferie i udlandet.  På en ferie skal du selvfølgelig bruge rejsevaluta, men hvordan sparer du bedst gebyrerne på at veksle og hæve?

 

Tag Visa/dankortet med

Inden du rejser på ferie, er det en god idé, at du anskaffer dig et Visa/dankort, hvis du ikke allerede har et. Det er nemlig som udgangspunkt billigere end kontanter, når du bruger penge under ferien, da du ved brug af kortet oftest slipper for at skulle betale gebyrer for at hæve og veksle.

 

Visa/dankortet kan bruges på langt de fleste restauranter og barer samt i de fleste butikker i udlandet, men det kan være fornuftigt at have to kort hvoraf det ene med fordel kan være et kreditkort for eksempel i form af et Mastercard. Kreditkortet kan bruges i stort set hele verden og har typisk nogle fordele så som rejseforsikring eller rabat på forskellige produkter. Det er smart at have to kort med på ferien, fordi hvis du skulle være så uheldig at miste det ene – for eksempel ved tyveri, kan du bruge det andet under den resterende ferie. Sørg derfor for ikke at opbevare de to betalingskort på samme sted, da du derved forebygger, at begge kort mistes eller stjæles på samme tid.

 

Se hvilket kreditkort, der passer dig og dine behov bedst, her 

 

Husk, at hvis du kun har et Visa/dankort med på rejsen, kan du maksimalt hæve 2.000 kroner ad gangen, og at hæveloftet er 20.000 kroner på 30 dage – herunder hører både kontanthævninger og betalinger i butikker og lignende.

 

Hæv kontanter på rejsemålet

Skal du hæve penge på forhånd hjemme i Danmark eller vente, til du er fremme ved feriedestinationen? I år har mange banker hævet deres valutatillæg, hvorved du skal være ekstra opmærksom. Ifølge vores beregninger samt beregninger fra Forbrugerrådet Tænk er det i visse tilfælde billigst at hæve kontanter, når du når frem til feriedestinationen fremfor at hæve hjemmefra i banken eller hos et vekselbureau. Der kan nemlig være et relativt stort gebyr ved at hæve udenlandsk valuta i egen bank. I nogle tilfælde kan det dog godt betale sig, derfor bør du undersøge prisen på hævegebyret før du tager på ferie. 

 

Ifølge Peter Jensen, kommunikationschef i Mybanker, bør man desuden passe på ikke at hæve for mange kontanter til ferien, fordi hvis man skulle være udsat for tyveri, mister man kontanterne, hvorimod et betalingskort blot kan spærres. Derudover påpeger Peter Jensen, at man skal overveje, at de småpenge, som man aldrig får brugt på ferien og heller aldrig får vekslet tilbage, når man kommer hjem igen, også er en form for ekstra gebyr.

 

Her kan du se totalprisen for at hæve/betale 200 euro fordelt på forskellige vekseltyper. Prisspændet tager udgangspunkt i priser fra de fem største banker i Danmark. Prisen for Visa/dankort samt Mastercard er ved brug i butik/bar/restaurant.     

 

Vekseltype Fra Til
Visa/dankort 1503,82 kr. 1511,26 kr.
Mastercard 1506,02 kr. 1518,37 kr.
Hævning egen bank (Basis Bank) 1516,32 kr. 1615,10 kr.
Hævning egen bank (Fordelsprogram) 1514,16 kr. 1516,32 kr.
Hævning egen automat (Basis Bank) 1540,12 kr. 1560,12 kr.
Hævning egen automat (Fordelsprogram) 1514,16 kr. 1515,12 kr.
Hævning i udenlandsk automat (VISA)* 1533,82 kr. 1551,26 kr.
Hævning i udenlandsk automat (Mastercard)* 1556,02 kr. 1568,37 kr.

*Plus eventuelt lokalt gebyr

 

Mangler du penge til ferien, kan du her se en oversigt over priser på forbrugslån

sidst redigeret: 03. april 2018
3 kommentarer
Jan Andersen (6)
15. June kl. 17:31
Euros er gyldig "mynt" i det meste af Europa, derfor også brugbar betalingsenhed i en række andre land. Hvorfor kan man så ikke som privatperson i en dansk bank oprette et Euro konto med tilhørende creditkort, som uden problemer kan benyttes, når man er på udenlandsrejse.
Eksempelvis kunne man jo blot een gang om året, eller når kontoen står på et lavt beløb indsætte købte Euro på denne Eurokonto og derved spare mange omkostninger ved div. tilfældige køb af Euro, samtidig er creditkortet jo lettere at have i pungen og løse lomme småpenge undgås fuldstændig.
Jan Andersen, privat- ej erhvervs bankkunde.
Niels Efternavn
15. June kl. 22:32
Vær opmærksom på, at Visa/dankort IKKE er et kreditkort. Det kostede mig dyrt i forbindelse med billeje i Italien, da jeg blev tvunget til at købe kaskoforsikring, som i forvejen var indeholdt i min rejseforsikring.
frober
20. September kl. 23:47
@ n.efternavn

Sådan er det også i Florida/Sarasota.

Avis/Budget

Det selvom disse udlejningsfirmaer har aftaler med www. check.de, hvor man bestiller udlejningsbilen på dennes web site i en dertil formålet formular.

Denne aftale sendes automatisk til udlejningsfirmaet og til en selv pr. mail, som ligeledes bekræfter aftalen og den lejede bil står klar til afhentning.

Alligevel skal man betale ekstra for de i formularen aftaler indeholdt i prisen.

Mvh.
Frober\Berlin
Del dine erfaringer eller spørg Mybankers tusinder af brugere til råds her. Kommentarerne er til brug for Mybankers brugere og besvares ikke af Mybanker eller artiklens forfatter.
Har du læst Mybanker.dk's generelle debatregler?