Ferie: Skal du hæve penge herhjemme eller i udlandet?

Artiklen er udgivet juni 2017

 

Skal du hæve penge herhjemme eller i udlandet?

Sommeren er på vej, og for mange danskere er det lig med ferie i udlandet.  På en ferie skal du selvfølgelig bruge rejsevaluta, men hvordan sparer du bedst gebyrerne på at veksle og hæve?

 

Tag Visa/Dankortet med

Inden du rejser på ferie, er det en god idé, at du anskaffer dig et Visa/Dankort, hvis du ikke allerede har et. Det er nemlig som udgangspunkt billigere end kontanter, når du bruger penge under ferien, da du ved brug af kortet oftest slipper for at skulle betale gebyrer for at hæve og veksle.

Visa/Dankortet kan bruges på langt de fleste restauranter og barer samt i de fleste butikker i udlandet, men det kan være fornuftigt at have to kort hvoraf det ene med fordel kan være et kreditkort for eksempel i form af et Mastercard. Kreditkortet kan bruges i stort set hele verden og har typisk nogle fordele så som rejseforsikring eller rabat på forskellige produkter. Det er smart at have to kort med på ferien, fordi hvis du skulle være så uheldig at miste det ene – for eksempel ved tyveri, kan du bruge det andet under den resterende ferie. Sørg derfor for ikke at opbevare de to betalingskort på samme sted, da du derved forebygger, at begge kort mistes eller stjæles på samme tid.

Husk, at hvis du kun har et Visa/Dankort med på rejsen, kan du maksimalt hæve 2.000 kroner ad gangen, og at hæveloftet er 25.000 kroner på 30 dage – herunder hører både kontanthævninger og betalinger i butikker og lignende.

 

Mangler du penge til ferien, kan du her se en oversigt over priser på forbrugslån

 

Hæv kontanter på rejsemålet

Skal du hæve penge på forhånd hjemme i Danmark eller vente, til du er fremme ved feriedestinationen? Bankerne kræver et valutatillæg, når du bruger dit kort til at hæve kontanter i udlandet.  Ifølge vores beregninger er det i visse tilfælde billigst at hæve kontanter, når du når frem til feriedestinationen fremfor at hæve hjemmefra i banken eller hos et vekselbureau. Der kan nemlig være et relativt stort gebyr ved at hæve udenlandsk valuta i egen bank. I nogle tilfælde kan det dog godt betale sig, derfor bør du undersøge prisen på hævegebyret før du tager på ferie.

Ifølge Ulrik Marschall, kommunikationschef i Mybanker, bør man desuden passe på ikke at hæve for mange kontanter til ferien, fordi hvis man skulle være udsat for tyveri, mister man kontanterne, hvorimod et betalingskort blot kan spærres. Derudover påpeger Ulrik Marschall, at man skal overveje, at de småpenge, som man aldrig får brugt på ferien og heller aldrig får vekslet tilbage, når man kommer hjem igen, også er en form for ekstra gebyr.

 

Det koster det at hæve i udlandet

Her kan du se totalprisen for at hæve/betale 200 euro fordelt på forskellige vekseltyper. Prisspændet tager udgangspunkt i priser fra de syv største banker i Danmark. Prisen for Visa/dankort samt Mastercard er ved brug i butik/bar/restaurant.

 

Vekseltype Fra Til
Visa/Dankort 1508,80 kr. 1516,27 kr.
Mastercard 1511,18 kr. 1523,57 kr.
Hævning egen automat (Basis Bank) 1521,70 kr. 1565,64 kr.
Hævning egen automat (Fordelsprogram) 1519,70 kr. 1521,70 kr.
Hævning i udenlandsk automat (VISA)* 1538,80 kr. 1556,27 kr.
Hævning i udenlandsk automat (Mastercard)* 1561,18 kr. 1573,57 kr.

*Plus eventuelt lokalt gebyr

 

Det koster det at hæve i udlandet

 

Find det bedste kreditkort

Sammenligner renter, vilkår m.m. og find det bedste kreditkort til dit behov.

Sammenlign kreditkort