Drop aktierne og køb indeksfonde med lave omkostninger

Drop aktierne og køb indeksfonde med lave omkostninger

Tal fra Mybanker viser, at passive investeringer kan give næsten 400.000 kroner mere om 20 år, hvis du investerer 1 million i dag. Et utal af muligheder og lave afkast på blandt andet obligationer betyder, at omkostninger forbundet med at investere betyder mere end nogensinde. Sådan siger formueforvalter, der fremhæver passiv investering som dit bedste bud på en god investering.
Skrevet af Redaktionen

Små procentforskelle i udgifterne til at investere kan blive til endog rigtig mange penge i løbet af en 20-årig periode. Derfor kan du overveje at investere i indeksfonde – også kaldet ETF’ere.

”En ETF består af mange forskellige aktier, så derfor opnår du en stor risikospredning ved at investere i dem,” siger Jesper Ihlemann, der er Head of Sales og Investor Relations i Optimal Invest.

 

Køb 500 aktier på én gang

Det smarte ved passive indeksfonde er, at du ikke behøver at bruge tid på at analysere enkeltaktier som f.eks. Maersk eller Carlsberg.

”Du kan f.eks. købe en ETF, der tracker det amerikanske aktieindeks, S&P500 – så køber du faktisk alle 500 aktier i indekset på én gang. Der er tusindvis af indeksfonde i verden og med den rette portefølje kan du billigt komme til at eje en lille del af hele verden, og så er du også den sidste i verden, der går konkurs,” siger Jesper Ihlemann.

Det kan være en relativt kompliceret affære at sammensætte en portefølje af ETF’ere, da der er mange forhold, som bør tages i betragtning. Det er ifølge Jesper Ihlemann f.eks. vigtigt at eksponere for valutafald.

”Ulempen, hvis du køber selv, er, at hvis du køber en ETF med globale aktier, så får du typisk en meget stor dollareksponering. Det er meget svært at stå for valutaeksponeringen selv. I Optimal Invest kan hjælpe med at sammensætte en portefølje med ETF’ere, hvor du er sikret mod f.eks. dollarfald,” siger han og tilføjer, at tidspunktet for at købe ETF’ere er mere oplagt nu end nogensinde før.

”Fordi afkast på aktier og obligationer er faldet til det nuværende lave niveau, er det enormt vigtigt at være fokuseret på omkostningerne.”

 

Passiv versus aktiv investering

Den store forskel på at købe indeksfonde og på at investere i enkeltaktier er, at succeskriterierne er forskellige. Pointen med at handle i enkeltaktier er at slå markedet frem for at ramme gennemsnittet af det.

Det er selvfølgelig dyrt at have investeringseksperter til at vurdere, hvad den næste blockbusteraktie bliver, og derfor er omkostningerne er også højere til investeringsforeninger, som satser på en sådan aktiv strategi.

Nogle aktive investeringsforeninger lykkes med at slå markedet, mens andre ikke gør. Mange studier viser dog, at passive indeksfonde i gennemsnit klarer sig mindst lige så godt som de aktive – og det er dér, prisen for at investere spiller en stor rolle.

 

Spar mange forvaltningskroner og få en større pension

Mybanker har i nedenstående eksempel regnet på betydningen af omkostninger for en pensionsinvestering på 1 million kroner. Vi sammenligner den aktive fond, Danske Invest Aktier KL, som tracker det globale marked for en årlig pris på 1,11 procent med en passiv fond (Blackrock iShares MSCI World), der koster 0,5 procent i administration.

Vi regner med 3 forskellige afkastniveauer i gennemsnit over de næste 20 år: 4, 6 og 8 procent – og går ud fra, at den passive og aktive fond laver samme afkast før omkostninger. Det er selvfølgelig et tænkt eksempel, men eksemplificerer fint hvor stor betydning bare små forskelle i omkostningerne kan have for din investering.

Det giver følgende saldo efter 20 år efter omkostninger og PAL-skat (pensionsskat på 15,3 procent af renter og afkast).

 

Herunder er det illustreret, hvor meget omkostningerne betyder. Grafen er eksempel med 8 procent afkast.

Det kan være en god idé at få uvildig, økonomisk rådgivning, inden du beslutter dig for at investere din formue. Se en liste over Mybankers samarbejdspartnere her.

 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.
Nyhedsbrevet er gratis og kan afmeldes til enhver tid.

 
 

Ønsker du økonomisk rådgivning?

Se vores liste af udbydere, der tilbyder investeringsprodukter og tilhørende rådgivning.

Få rådgivning til investering her

Om forfatteren Redaktionen

Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier

Læs artiklen
Store prisforskelle på køb og salg af udenlandske aktier
Du får ingen belønning for køb af mange aktier og garantbeviser 29. oktober 2009 Du får ingen belønning for køb af mange aktier og garantbeviser Konkurser giver værdiløse aktier og garantbeviser 4. maj 2006 Konkurser giver værdiløse aktier og garantbeviser