Drop aktierne og køb indeksfonde med lave omkostninger

Drop aktierne og køb indeksfonde med lave omkostninger

Små procentforskelle i udgifterne til at investere kan blive til endog rigtig mange penge i løbet af en 20-årig periode. Derfor kan du overveje at investere i indeksfonde – også kaldet ETF’ere. En ETF består af mange forskellige aktier, så derfor opnår du en stor risikospredning ved at investere i dem.

 

Køb 500 aktier på én gang – via indeksfonde

Det smarte ved passive indeksfonde er, at du ikke behøver at bruge tid på at analysere enkeltaktier som f.eks. Maersk eller Carlsberg. Du kan f.eks. købe en ETF, der tracker det amerikanske aktieindeks, S&P500 – så køber du faktisk alle 500 aktier i indekset på én gang. Der er tusindvis af indeksfonde i verden og med den rette portefølje kan du billigt komme til at eje en lille del af hele verden. Og fordi afkast på aktier og obligationer er faldet til det nuværende lave niveau, er det vigtigt at være fokuseret på omkostningerne.

 

Passiv versus aktiv investering

Den store forskel på at købe indeksfonde og på investering i enkeltaktier er, at succeskriterierne er forskellige. Pointen med at handle i enkeltaktier er at slå markedet frem for at ramme gennemsnittet af det.

Det er selvfølgelig dyrt at have investeringseksperter til at vurdere, hvad den næste blockbuster-aktie bliver, og derfor er omkostningerne er også højere til investeringsforeninger, som satser på en sådan aktiv strategi.

Nogle aktive investeringsforeninger lykkes med at slå markedet, mens andre ikke gør. Mange studier viser dog, at passive indeksfonde i gennemsnit klarer sig mindst lige så godt som de aktive – og det er dér, prisen for at investere spiller en stor rolle.

 

Har du overvejet at investere i indeksfonde, som en form for opsparingskonto?

 

Indeksfonde – spar mange forvaltningskroner og få en større pension

Mybanker har i nedenstående eksempel regnet på betydningen af omkostninger for en pensionsinvestering på 1 million kroner. Vi sammenligner den aktive fond, Danske Invest Aktier KL, som tracker det globale marked for en årlig pris på 1,11 procent med en passiv fond (Blackrock iShares MSCI World), der koster 0,5 procent i administration.

Vi regner med 3 forskellige afkastniveauer i gennemsnit over de næste 20 år: 4, 6 og 8 procent – og går ud fra, at den passive og aktive fond laver samme afkast før omkostninger. Det er selvfølgelig et tænkt eksempel, men eksemplificerer fint hvor stor betydning bare små forskelle i omkostningerne kan have for din investering.

Det giver følgende saldo efter 20 år efter omkostninger og PAL-skat (pensionsskat på 15,3 procent af renter og afkast).

 

Herunder er det illustreret, hvor meget omkostningerne betyder. Grafen er eksempel med 8 procent afkast.

Det kan være en god idé at få uvildig, økonomisk rådgivning, inden du beslutter dig for at investere din formue.

 

 

Kom i gang med investering

Kom i gang med at investere og tag kontrollen over dine penge

Se investeringsmuligheder