Den billigere bolig i provinsen har også ulemper

Den billigere bolig i provinsen har også ulemper

Den kortsigtede og direkte fordel er, at man kan få flere kvadratmeter for de samme penge, hvis man bevæger sig væk fra de store byer. Det betyder, at man enten kan få en større eller en tilsvarende, men billigere, bolig, der også koster mindre i løbende udgifter til renter, ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

 

Arbejde mere eller køre længere?

Hvis man beholder arbejdet inde i byen, betyder det samtidig, at man får længere til arbejde, når man flytter ud af byen. Den ekstra transport tager både tid og koster penge. Man får et transportfradrag på selvangivelsen, men det er sjældent nok til at kompensere for udgiften til transport, og slet ikke nok til at kompensere for den øgede transporttid.

Hvis man er villig til at bruge f.eks. 30 min mere hver vej på arbejde, kan det være, at man i stedet skulle undersøge, om man kunne bruge denne ekstra time på at øge sin arbejdstid og dermed også få en højere løn. Hvis det er muligt, kan det være, at den højere løn kan dække de øgede omkostninger, der i første omgang fostrede ideen om at flytte ud af byen for at få råd til mere.

Sammenlign priser på boliglån her 

 

Værdistigningen på et billigere hus er mindre i kroner og øre

Hvis ejendomme generelt stiger med en givet procentsats, er gevinsten naturligvis større jo dyrere ejendommen i udgangspunktet er.

Hvis man således ”udskifter” sin ejendom i byen til 5 mill. kr., med en ejendom uden for byen til 3,5 mill. kr. plus øgede udgifter til transport, kan man over en årrække opleve at gevinsten ved de lavere udgifter til skatter og renter, bliver udhulet af en mindre stigning i ejendommens værdi. Man går glip af den større gevinst på den dyrere ejendom, men har stadig de ekstra udgifter til transport.

Når man samtidig tager med i regnestykket, at værdistigningen på fast ejendom, som man selv bor i, er skattefri, mens renter kan trækkes fra i skat, kan det over en årrække reelt blive dyrere at købe noget billigere.

Inden man beslutter at flytte ud af byen skal man derfor nøje overveje om man med flytningen går glip af en fremtidig større gevinst i form af værdistigningen i den dyre ejendom for at få lavere udgifter her og nu.

 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi.

Ved at trykke tilmeld, giver du samtykke til at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid trække dit samtykke (læs samtykkeerklæring) tilbage. Læs mere om vores forretningsbetingelser, privatlivspolitik og cookiepolitik.

 
 

Få tilbud på boliglån

Indtast din økonomi og få tilbud fra bankerne på boliglån. Sammenlign rentesatserne og vælg bedste lån for dig.

Få tilbud på boliglån her