Blev ferien lidt for dyr? Udnyt værdistigningen i boligen til at få billigere lån
Opdateret 5. februar 2020
Værdien af din bolig indgår i beregningen, når banken udregner et tilbud til dig. Jo mere friværdi, jo lavere bliver belåningsgraden. Hvis din bolig ikke er blevet vurderet i nogle år, kan der være penge at spare ved udnytte stigningen i boligværdien og lægge lånet om.
Få en ny vurdering og udnyt værdistigning i boligen
Når du låner penge i forbindelse med en ejendomshandel, er det normalt handelsprisen, der er ejendomsværdien, og som lånet beregnes ud fra. Hvis låneansøgningen sker, som følge af refinansiering af lånet, vil det være den enkelte banks vurdering af ejendommen, der bestemmer hvilken ejendomsværdi som bidrag skal fastsættes ud fra.
Det kan således godt være en god ide at undersøge hos flere banker, hvor meget de vurderer ens ejendom til, og bruge den højeste vurdering til at få det bedste lånetilbud. En af de mest afgørende nøgletal i den forbindelse er hvor meget belåningsgraden (lånets størrelse i boligen i forhold til boligens værdi) ændrer sig som følge af den højere vurdering.
Bankens tilbud beregnes som regel dynamisk i forhold til belåningsgraden. Bidraget udregnes ud fra belåningsgraden, og er delt op i en beregning for den del, der ligger under 40% af ejendomsværdien, mellem 40-60% og mellem 60-80%. Ligger belåningsgraden f.eks. på 50%, vil bidraget som regel bestå af en sats for belåningsgraden under 40% og en anden sats for de næste (sidste) 10%.
Få tilbud fra forskellige banker i dit lokalområde – skift bank nemt og hurtigt med Mybankers Skift-bank service
Eksempel
(F5 lån med afdrag):
Værdi af bolig ved køb: 2.500.000 kr
Gæld: 1.600.000 kr
Nyt lån: 200.000
Billigste bidrag: 2.500 kr (Jyske Kredit)
Ny vurdering (F5 lån med afdrag):
Værdi af bolig efter ny vurdering: 3.000.000
Gæld: 1.600.000
Nyt lån: 200.000
Billigste bidrag: 1.800 kr (Nykredit/Totalkredit)
Bidragsstørrelsen afhænger af lån og institut
Der er ikke et realkreditinstitut der konsekvent er billigst. Det afhænger af hvilken type lån, du vil have, og hvor stor en andel af ejendommens værdi du låner, og hvordan de vurderer din bolig.
Hvis dit hus f.eks. er 2.000.000 kr. værd og du vil låne 1.200.000 kr. med fast rente uden afdrag er Realkredit Danmark billigst og Nordea dyrest. Det afhænger derfor i høj grad af, hvordan lånet er strukket sammen.