Banker og finansieringsselskaber skal fortælle dig alt

udgivet: 04. maj 2006
, sidst redigeret: 05. december 2016
Banker og finansieringsselskaber skal fortælle dig alt
Banker og finansieringsselskaber er påkrævet at oplyse om f.eks. renter, gebyrer og afkast

Artiklen er fra september 2014

 

Pengeinstitutter har pligt til at fortælle om indlånsrenten og oplyse om f.eks. afkast og gebyrer på puljeordninger, men det skal ikke fremgå af rentetavlen. Derudover skal alle pengeinstitutter og finansieringsselskaber skilte med prisen for et lån eller kredit, hvor prisen skal være for den ”mest almindeligt forekommende”.


Skiltning for udlån
Hvordan der skal skiltes for udlån afhænger af, om der er tale om skiltning for ikke genstandsbestemte lån og kreditter eller kreditkøb (dvs. genstandsbestemte lån og kreditter).

Renteskilt

Gælder for ikke-genstandsbestemte lån og kreditter

Prisoplysningsbkg. for pengeinstitutter § 5 og § 6

Der skal på renteskiltet skiltes med de privatkunders lånetyper, der er de ”mest almindeligt forekommende”. Dog skal der – hvis pengeinstituttet har lånetypen på ”hylden” – altid skiltes med billån, forbrugslån, lønkassekredit og boliglån. For indlån gør der sig i øvrigt det samme gældende. Dog er det alene rentesatsen på kontantkonti, der skal oplyses om.

Prisoplysningsbkg. for pengeinstitutter § 3 og § 4 (gevinstkonti, f.eks. millionærkonto)

Der skal på renteskiltet skiltes med de privatkunde indlånskonti, der er de ”mest almindeligt forekommende. Der skal altid skiltes med en gevinstkonto.

Skiltningsbkg. (for andre kreditgivere) § 3 og § 4

Bekendtgørelsens officielle navn er Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser på låne- og kredittilbud og valutakurser”.

Gælder for finansieringsselskaber og forretninger, der udbyder finansieringsselskabers og pengeinstitutters lån og kreditter. Bekendtgørelsens officielle navn er Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser på låne- og kredittilbud og valutakurser”.

Der skal på renteskiltet skiltes med de privatkunde lånetyper, der er de ”mest almindeligt forekommende”. Dog skal der – hvis lånetypen findes på ”hylden” – altid skiltes med billån, forbrugslån, lønkassekredit og boliglån.

Prisskilt på vare, der kan købes på afbetaling

Gælder for genstandsbestemte lån og kreditter (kreditkøb)

 

Markedsføringslovens § 14 og § 14 a gælder for prisskiltet, der er sat på den vare, der kan købes på afbetaling (kreditkøb). Reet er § 14 overflødig, idet alle bestemmelserne i § 14 findes i § 14 a, 

Reklame/markedsføringsmateriale

Gælder for ikke-genstandsbestemte lån og kreditter

Gælder for genstandsbestemte lån og kreditter (kreditkøb)

 

Prisoplysningsbkg. for pengeinstitutter § 9.

Markedsføringslovens § 14 a gælder for finansieringsselskaber og forretninger, der udbyder lån og kreditter (og det er hvad enten, der står et pengeinstitut eller finansieringsselskab bag lånet og kreditten).

Markedsføringslovens § 14 a gælder for markedsføring og reklame af genstandsbestemte lån og kreditter.  Reglen gælder hvad enten långiver bag lånet og kreditten er et pengeinstitut eller et finansieringsselskab.

 

 

Vil du læse mere om reglerne

På Mybanker.dk’s oversigt over forbrugerlove, kan du finde link til love og bekendtgørelser. Reglerne for oplysning om gebyrer kan du læse hér.

 

sidst redigeret: 05. december 2016