#204650
JAP

Det er korrekt, at et swap lån ikke nødvendigvis er en dårlig ting, når man er køber. Det er bare en nem tommelfingerregel, at man skal holde sig fra dem. Jeg tror, at mange købere kommer til at bruge uforholdsmæssigt meget tid på at undersøge dårlige boliger.

En lav andelsværdi og en forholdsvis høj boligafgift er også et dårligt tegn. Ofte vil det være en ny forening (fra 2005 og senere), hvor gælden er alt for høj, men hvor boligafgiften holdes (kunstigt) nede med afdragsfrie flexlån. I nogle få tilfælde kan det dog være en ældre forening, der har brugt rigtigt mange penge på vedligeholdelse. Disse vil mange gange være gode køb, men de bliver også solgt meget hurtigt.

Du har en meget stor fordel i, at du har kontanter med til købet. Som du ved er andelsboliger forholdsvist dyre at låne til, selvom man har 20% i udbetaling. Har man ikke de 20% i udbetaling, så er det svært at købe en andel. Derfor er der rigtigt mange købere, der kigger på de andelsboliger, der er billige i købspris, men har en høj boligafgift. Der er bare mange flere gode køb i den anden kategori med høj købspris og lav boligafgift. Derfor vil jeg anbefale, at du kigger i den retning. Der vil dog også være fælder her, hvor den høje købspris skyldes en urealistisk høj vurdering og den lave boligafgift skyldes afdragsfrie flexlån. Den tekniske pris som du kan se på Boligsiden og i mange salgsopstillinger er en god hjælp.

Det virker som om, at du sagtens kan sætte dig ind i disse ting. Derfor er mit bedste råd, at du tager dig god tid. Hent alle oplysninger hjem på lejligheder, som du finder interessante, men undlad at købe i starten. Selvom en attraktiv lejlighed bliver købt, så skal der nok komme en ny senere. På et tidspunkt kender du markedet så godt, at du kan se de gode køb meget hurtigt. På den måde vil du være klar til at slå til med det samme, når den rigtige kommer til salg. Det tager en del tid at overvåge markedet på denne måde, men det er en rigtig god investering.

Det er svært at sige ret meget fornuftigt om den lejlighed du nævnt uden flere informationer. Ud fra det jeg har skrevet, bliver mit bud dog, at det ikke er et godt køb.